Læsetid: 2 min.

En dansk pave

23. april 2005

Efter en hel uges medielir gider vi ikke høre mere om alt det paveri, vel? Jo, det gør vi lige akkurat, for hvorfor i alverden skal den katolske kirke være ene om at være genstand for så stor en opmærksomhed?

Den protestantiske kirke bør have sin egen pave. En god, protestantisk pave vil kunne gå op imod den sorte, katolske i en sund konkurrence, der til syvende og sidst vil komme samtlige kirker og alle tv-seerne til gode. To paver kunne holde tre store tv-dueller. Eller rejse rundt i hele verden med kampagnebusser og show. For guderne skal vide, at det går ad helvede(s) til med fremmødet i kirkerne til daglig, dvs. om søndagen.

Men hvordan komme i gang overhovedet? Ja, hvis man ikke kan finde ud af det på et internationalt plan - og det kan man jo ikke - så må vi begynde her hos os selv. Kort sagt med et dansk paveembede. Er et sådant først etableret, vil det være nemmere at gå videre med den danske pave som rambuk og rollemodel.

Netop i år går en kreativitetsbølge over Danmark, den, der kom til udtryk i de radikales store mandatfremgang. Innovation er et nøgleord, og som bispe-kandidaten, provst Steen Skovsgaard fra Brabrand ved Århus skrev i et bemærkelsesværdigt indlæg i Kristeligt Dagblad den 20. april: "Fornyelsen sker som regel ude på de mindre mejerier."

Provst Skovsgaard havde aflagt mejerigiganten Arla et besøg. Han havde henvendt sig i receptionen og bedt om at komme til at tale med en medarbejder, som vidste noget om fornyelse ud fra den nærliggende tankegang, at Arla kunne give et par tips om, hvordan man fornyer folkekirken.

Det kunne man godt.

Provst Skovgaard erfarede, at Arla har 200 ansatte, der udelukkende arbejder med fornyelse. Men man havde også fortalt ham, at fornyelserne sker ude i de små enheder. Ideerne herfra bliver så samlet op og bearbejdet i den centrale innovationsafdeling.

"Jamen, det er jo det, vi har brug for i folkekirken," tænkte han.

Ideen om en dansk pave giver vi kvit og frit videre til en kommende evangelisk-luthersk innovations-afdeling. Men hvem skal så være pave i den danske folkekirke?

Det kunne være en Søren Krarup, der har mange gode egenskaber- undtagen lige netop det at være god. Med ham ville det nok også blot blive mere af det samme, så det gider vi ikke.

En kvindelig pave da? Næppe noget dårligt bud som modstilling til rottweileren. En folkekirkens Helle Thorning-Schmidt. Det kunne også blive Thorkild Grosbøll, der er overmåde populær i sit sogn, og det har netop været fremme i TV 2 Lorry, at han fortsat er fritaget for tjeneste, hvorfor han uden tvivl mangler noget at rive i. Han står desuden for en ny og moderne måde at være præst på, hvor man ikke tror på Gud. (Altså ikke på den måde). Men man kunne også med sindsro(d) overlade det at finde en pave til Christian Have. Dennes pr-bureau har tidligere magtet store opgaver...som f.eks. HCA-showet i Det Kgl. Teater og Parken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her