Læsetid: 3 min.

Erfaring vandt over fornyelse

Den erfarne folketingspolitiker slog de to kvindelige udfordrere. Men fornyelsen af partiet er tvivlsom, frygter kritikerne. Som ventet faldt valget af SF's nye formand på den markante folketingspolitiker Villy Søvndal. Deltag i online-debatten om SF's fremtid:Hva’ så, Villy? »
29. april 2005

Den erfarne folketingspolitiker slog de to kvindelige udfordrere. Men fornyelsen af partiet er tvivlsom, frygter kritikerne

Som ventet faldt valget af SF's nye formand på den markante folketingspolitiker Villy Søvndal.

Med knap 60 procent af stemmerne vandt han over de to kvindelige udfordrere; medlem af partiets forretningsudvalg Pia Olsen og lokalpolitikeren Meta Fuglsang. De to har gennem hele valgkampen slået på, at der er brug for fornyelse, både når det handler om politik og ansigter i toppen af partiet. Men det var partiets medlemmer altså ikke enige i.

Den nye formand er dog klar med sin fornyelse af partiet, der handler om en langt skarpere profil og en mere kompromisløs opposition.

"Jeg vil stille mig i spidsen for en værdi- og kulturkamp, som handler om frisind, tolerance, ret til forskellighed og respekt for hinanden. Derudover skal både den røde og den grønne kamp styrkes, for uden den ene, er den anden meningsløs," siger Villy Søvndal.

Han understregede også, at SF skal styrke kommunikationen, så vælgerne ved, hvad SF står for.

Ved pressemødet takkede den nye formand sine to udfordrere for en god valgkamp og for at sætte væsentlige emner på dagsordenen.

"Jeg vil gerne sige tak til Pia for at fokusere på ligestilling, grøn omstilling og den negative sociale arv. Og Meta har gjort et stort arbejde med at sætte ledelse og almindelige menneskers problemer på dagsordenen," lød det fra den nye formand.

Skuffet Pia

Han oplyste også, at han inden for kort tid vil indkalde de unge i partiet, der "står på spring" til et møde for at høre om deres syn på fornyelse af partiet.

Omrokeringer i ordførerposter bliver det dog småt med, ud over at Villy Søvndal vil droppe nogle af sine egneog sandsynligvis overtage pladsen i udenrigspolitisk nævn.

Pia Olsen - der var den eneste reelle udfordrer til Villy Søvndal - var naturligvis skuffet over resultatet, men erklærede sig tilfreds med "at det blev et relativt klart mandat."

"Selvfølgelig er man altid en smule skuffet, men jeg håber, at medlemmerne har valgt Villy på grund af hans erfaring, og ikke fordi man ikke ønsker fornyelse," siger Pia Olsen.

Hun vil dog ikke på forhånd udelukke, at SF kan fornyes med en garvet rotte ved roret.

"Villy har jo lovet fornyelse, og jeg glæder mig da til at se, hvad det er," siger Pia Olsen.

Hun er overbevist om, at situationen kunne have været anderledes, hvis hun havde fået den plads i Folketinget, som havde været hendes, hvis ikke en partiliste havde blokeret for, at den med flest stemmer også havde fået pladsen.

"Jeg er overbevist om, at mange har vurderet, at det var for usikkert at vælge en formand uden for folketingsgruppen, og derfor er jeg faktisk også meget glad og stolt over, at mere end 2.000 valgte at stemme på mig," siger Pia Olsen.

Anne Grete Holmsgaard, der har anbefalet Pia Olsen som formand, mener, at der havde været tale om en højere grad af fornyelse, hvis medlemmerne havde valgt Pia Olsen, men nu handler det om at bakke op om den valgte formand, understreger hun.

"Jeg er selv stor tilhænger af medlemsafstemninger, og derfor må man også være klar til at bakke op om den beslutning, medlemmerne træffer. Og det er vigtigt at bakke formanden op, for ellers bliver resultatet blot, at formanden bliver svag. Og det er der ingen, der har interesse i," siger Anne Grete Holmsgaard.

Hun tror da også, at Villy Søvndal selv er meget bevidst om, at der er behov for fornyelse.

"Han ved godt, at det er nødvendigt, hvis det ikke skal fortsætte med at gå tilbage valg efter valg," siger Anne Grete Holmsgaard.

Partiets næstformand Trine Bendix er ikke meget for at give en vurdering af, hvor meget fornyelse valget af Søvndal vil medføre.

"Fornyelse handler jo om, hvad man foretager sig, ikke om hvilket ansigt man sætter i toppen. Og indtil videre har vi ikke hørt så meget om, hvordan Villys fornyelse konkret skal udmøntes, men han har lagt vægt på at få de unge frem. Og det er et vigtigt skridt," siger Trine Bendix.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her