GASTRO KORSTOG
Superkokken den bare 30 årige Jamie Oliver i hele den engelsk-talende verden kendt som the Naked Chef har gjort det igen. Taget sine kritikere med storm, skabt et gribende, reality-tv program og forbedret betingelserne for børn og unge i Storbritannien.
Sidst den engagerede og verdensberømte Oliver var på banen med et ungdoms-projekt var i 2002, hvor han som leder, træner, og forbillede præsterede at forvandle en flok unge engelske tabere, der aldrig havde haft et ordentligt arbejde, ikke kunne samarbejde, høre efter eller stå op om morgenen (fortsæt selv listen) til habile kokke, der efter endt uddannelse kunne stå for en top-restaurant i London, som de selv skulle styre. Restauranten, Fifteen i London-bydelen Hackney, som fortsat eksisterer, blev født, og hele ideen blev sendt som reality-tv på den engelske Channel Four i serien Jamies Kitchen.
Her fulgte over fem millioner britiske tv-seere udvælgelsen af de unge og den efterfølgende uddannelse af dem. Det var gribende tv seerne bevidnede en dybt fortvivlet Oliver, en tyran med et sprog som en evigt bandende parodi på en grov havnearbejder, en arbejdsgiver, der chokeret får sig en ægte overraskelse og skuffelse over, at nogle af de udvalgte unge simpelthen bare blev væk om morgenen, men til sidst endelig jublende, da projektet lykkedes. Oliver selv investerede 15 millioner kroner i sagen, og i dag er 13 ud af 15 unge rent faktisk etablerede kokke.
Junkfood-narkomaner
Men projektet i 2002 stilles solidt i skyggen af den unge entusiastiske koks seneste projekt: At reformere den rent ud sagt horrible engelske varme skolemad, som er et dagligt tilbud for de fleste skolebørn.
Skolemaden er degenereret fra det, der for 30 år siden nok var temmelig kedelig og basal mad kål, udkogte grønsager, kartoffelmos med klumper, sammenkogte retter og kold risbudding eksempelvis men til gengæld var, hvad man kunne kalde rigtig mad lavet på stedet af lokalt ansatte kvinder i skolens kantine, til en frastødende blanding af fedt, salt og kemikalier forklædt som mad, med andre ord: junkfood.
Den ofte frosne mad chips, kalkun-strimler, kyllinge nuggets eller pizzaer frituresteges eller varmes i kantinen, hvorefter det dryppende af fedt serveres for de sagesløse børn. Der, igen for manges vedkommende, ikke bare foretrækker den slags mad, men som faktisk lever af det derhjemme også. En nation af grotesk overvægtige små junkfood-narkomaner med tilhørende problemer med at høre efter i skolen eller kunne koncentrere sig om eftermiddagen.
Det er da også typisk, at langt den største del af middelklassen, som fortsat findes på de britiske statsskoler, ikke længere ønsker, at deres børn skal spise skolemaden, men i stedet udstyrer deres afkom med sundere, hjemmesmurte madpakker. På de skoler, som giver maden den laveste prioritet, beløber udgiften pr. barn sig til 36 pence (cirka fire kroner) pr. elev pr. måltid, og at man ikke kan få kvalitet for det beløb, siger sig selv.
Alt det har den britiske regering naturligvis godt vidst i et stykke tid. Børne- og sundhedsorganisationer har brokket sig i lange baner, samtidig med at læger har stået i kø for at advare om faren for overvægt og de helbredsproblemer, som er forbundet hermed.
Hvad er en rabarber?
Men så tog Oliver affære.
Gennem endnu et gribende tv-program, Jamies School Diners (forhåbentlig vil en eller anden opvakt sjæl på DR eller TV 2 sørge for at danske seere kan få adgang til den fremragende serie), igen på Channel Four, tog kokken på en odysse gennem en engelsk skoles kantine.
Projektet var i og for sig enkelt. Oliver ville selv stå for indkøb og mad på skolen, genopdrage kantinedamerne, tale med børnene om mad og deres spisevaner og pege på, at man ikke kunne lave ordentlig mad med de budgetter, som skolen havde. Episoderne fortæller historien med billeder bedre end selv de mest elegante sætninger eller højtråbende politiske slogans eller paroler.
Vi ser, hvordan en pige tror, at en rabarber er et løg. Flere af de uskyldige små har simpelt hen aldrig set friske grøntsager; de aner ikke hvad en selleri eller en courgette er. Og adspurgt af Oliver om, hvad deres yndlingsmad er, kommer svaret prompte: Happy Meals fra McDonalds.
Nærbillederne af den fedtglinsende skolemad især lægges produktet Turkey Twizzlers, som da også ligner fedtorme, for had og Olivers desperate forsøg på at købe frisk frugt og grønt på det umulige budget, er også alle pengene værd, og ligesom sidste gang, har programmet, trukket millioner af seere. Flere lokale engelske skoler har faktisk nu, inspireret af Olivers kampagne, sadlet om, og hans team giver assistance til nye opskrifter og kantine-vaner.
Morgenmad hos Blair
Mesterkokkens popularitet kombineret med det faktum, at det britiske parlamentsvalg står for døren og at familiepolitik, børn og ernæring figurerer højt oppe på vælgernes ønskeliste fik i denne uge den britiske regering til at omfavne Oliver, og indbyde ham til snak og sund morgenmad i Downing
Street 10. Med til Blair havde den unge mesterkok, der havde iført sig et ukarakteristisk slips i dagens anledning, 271.000 underskrifter med krav om bedre skolemad. Tv-kameraerne rullede og Blair kvitterede ved at lade undervisningsminister, Ruth Kelly, som også var til stede, bevilge 220 millioner pund (2,4 milliarder kroner) til forbedring af den udskældte skolemad.
Oliver var glad: »Det er bestemt meget positivt. Det er godt nok 20 år for sent, men vi taler om den rigtige slags penge,« sagde han efterfølgende, og tilføjede, at han ikke kunne spændes for nogen politikers eller regerings vogn, men at han bare ønskede handling.
Aviserne var da også hurtige til at løfte Oliver til skyerne. Ikke en britisk avis havde torsdag andet end lovord til overs for den hurtigtsnakkende og evigt passionerede mad ekvilibrist, og hans gode gerninger, men den konservative opposition var intet mindre end rasende over, hvad den ser som Blairs skamløse populisme før valget og dertil en intet mindre end klam og gennemskuelig omklamring af Olivers budskab.
Hjerteskærende kynisk
»Regeringen har i otte år siddet på regeringsmagten uden at nævne det her område med så meget som et ord. Det er hjerteskærende kynisk af Tony Blair, når han pludselig meddeler, at han er meget optaget af børnenes skolemad, bare fordi en berømt kok har lavet et fjernsynsprogram om det,« lød det fra den konservative talsmand på området, Tim Collins.
Den britiske presse har været fuld af eksempler på, hvordan andre lande, f.eks. Spanien, Italien og Frankrig, hvor der også er tradition for varm skolemad, gør det. Her serveres generelt både sund og velsmagende mad, og udgiften varierer mellem 15 og 40 kroner pr. elev pr. dag. Unægtelig et godt stykke fra de fire kroner, som i dag er bunden i det engelske (udgifterne er lidt højere i Wales og Skotland), og også fortsat milevidt fra det nye mål, som Blair-regeringen nu har sat sig: seks kroner for børn under 11 og otte kroner for de ældre skolebørn.
FAKTA
Jamie Olivers blå bog
Jamie Oliver tilbragte sin barndom i sine forældres kvalitets-landsbypub, The Cricketers i Clavering, Essex. Som otte-årig kokkererede han allerede for de lokale gæster og gik på markeder med sin far.
Den ordblinde Oliver forlod skolen uden synderlig succes, men studerede til kok på Westminster Catering College i London, hvorefter han tog til Frankrig i et par år. Herefter startede han som pastakok hos en af Storbritanniens mest respekterede køkkenchefer Antonio Carluccio på the Neal Street Restaurant. Videre gik det som køkkenchef hos Rose Gray og Ruth Rogers fra den legendariske River Cafe også i London, hvor han blev opdaget som et tv-talent af BBC.
I dag sælger han 4,5 millioner kogebøger om ugen og har flere madklummer. Han er også madredaktør ved Marie Claire, og har spillet hovedrollen i sine egne mad programmer, der har været sendt verden over også på DR2.
Han er gift med barndomskæresten, Jools med hvem han har to piger
Han har sin egen hjemmeside www.jamieoliver.com, og hans forlag, har lavet endnu en hjemmeside: www.penguin.co.uk/jamieoliver.
Olivers nye kampagne for bedre skolemad: www.feedmebetter.com