Læsetid: 3 min.

’Forslag til militær straffelov er angreb på ytringsfriheden’

Forsvarsministerens forslag til en revideret militær straffelov møder kritik af pressejurist og SF. De mener, at loven på flere områder er defineret uklart, og at den er et bevidst indgreb i ytringsfriheden
8. april 2005

Militær straffelov
Den militære straffelov tages nu op til revision. Forsvarsminister Søren Gade (V) foreslår, at strafferammen skal forhøjes op til livstid under »væbnet konflikt eller truende udsigt hertil«. Forsvarsministeren vil ligeledes have indført en ny regel om »grov uagtsomhed« – hvilket indebærer, at det bliver strafbart at publicere oplysninger, der kan »skade landets forsvar«, selv om man ikke er klar over, der er tale om militære hemmeligheder.
Forslaget møder imidlertid kraftig modstand fra bl.a. lektor i mediejura ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.
»Jeg vil gerne markere en meget markant afstand fra det nye lovforslag. Man kan ikke true borgerne med voldsomme sanktioner op til fængsel på livstid, uden at definere hvilke handlinger det er, der kan straffes,« lyder kritikken fra Oluf Jørgensen. »Det er ikke værdigt for et demokratisk retssamfund at være tjent med så store uklarheder,« siger han.
Han understreger, at det er vigtigt for civile at vide, hvornår man risikerer fængsel på livstid. Oluf Jørgensen bemærker, at der hverken i den omfattende betænkning eller i lovforslagets bemærkninger står, hvilke type handlinger og oplysninger det er, man vil karakterisere som »uagtsom«, og som »kan skade landets forsvar«.
Han drager en parallel til den såkaldte Grevil-sag, hvor den daværende agent i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Frank Grevil lækkede en række dokumenter om Irak-krigen til pressen. Grevil blev tiltalt efter den civile straffelov.
»Spørgsmålet var, om han kunne være blevet tiltalt efter den militære straffelov, og loven er så uklar, at jeg slet ikke kan svare på det,« siger Oluf Jørgensen.

Mundkurv til pressen
SF’s forsvarsordfører, Villy Søvndal, mener, at de nye lovforslag i den militære straffelov er blevet til for netop at undgå sager som Grevil-sagen. Hvis den reviderede udgave af den militære straffelov bliver vedtaget, kan journalister idømmes lange fængselsstraffe for at offentliggøre lignende dokumenter.
»Det betyder, at det mest væsentlige i et demokratisk samfund – nemlig at offentligheden sikres indsigt, og journalister frit kan skrive – det er dét, der nu er under angreb, og det er i virkeligheden et totalitært og udemokratisk træk,« siger Villy Søvndal.
Han tror, at eksempelvis journalister vil være meget tilbageholdende med, hvad de fremover publicerer af frygt for de hårde sanktioner.
»Det, der er hensigten med det, er, at statsmagten forsøger at få journalister til at holde mund,« siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Søren Gade (V), da han er i Irak.
En jurist i Forsvarsministeriet oplyser, at »på grund af de betydelige risici, det kan have for personellet, som går rundt i et område med væbnet konflikt. Hvis så en journalist eksempelvis skriver, at en enhed skal flyttes fra A til B, så burde journalisten vide, at det ikke burde røbes – og så er det noget, der fremover kan straffes for.«
Lovforslagene bygger på en betænkning fra et udvalg under Forsvarsministeriet, efter et initiativ fra den tidligere regering i 1998.

Se mere på www.ft.dk og www.mediejura.dk

FAKTA
Militær straffelov
• Den militære straffelov gælder for alle, hvis Danmark er i "væbnet koflikt eller truende udsigt hertil". Det vil sige, at civile kan risikere fængselsstraf op til livstid, hvis de overtræder de gældende paragraffer i den militære straffelov

• Under "normale omstæn-digheder", som eksempelvis i dag, hvor Danmark ikke er i "væbnet konflikt eller truende udsigt hertil", er det kun militært personel, som kan dømmes efter den militære straffelov

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her