Læsetid: 3 min.

Grib dog kvindesagen

Det er synd og skam, at landets mest feministiske parti ikke kan byde på mere end snak og papirstigre
6. april 2005

KOMMENTAR
Billedet siger vel alt.
Manden, iført jakke, holder oplæg fra talerstolen, mens en håndfuld yngre kvinder iført lilla t-shirts ser til i baggrunden.
Tæskeholdet fra Socialistisk Folkeparti (SF) blev i søndags lanceret af gruppeformand Ole Sohn på partiets landsmøde.
Det skete som led i »Den Feministiske Revolution«, hvor forbindelsen skal genskabes mellem kvindekampen og SF – en sammenhæng, som gav partiet styrke, fremdrift og idéer for 30 år siden.
For at understrege pointen var et flosset banner med mand- og kvindesymbolet hængt op på væggen i Herning-skolens hal.
I frokostpausen havde jeg den ære at snakke med én af de yngre kvinder i tæskeholdet.
For hvem er det, de skal tæske og hvordan?
Jo, det skrækindjagende tæskehold skal »indsamle gode- og dårlige eksempler på ligestilling«. Og eksemplerne skal fortælles og udbredes; der skal fokus på debatten; og øhh – sådan noget.
Helt ærligt – hvad pokker er meningen? Er det det bedste, som cremen af Danmarks mest feministiske parti kan drive det til efter grundige overvejelser og udvalgsarbejde? Så tror pokker da, at VK-regeringens syn på kvindesagen – holdningsbearbejning og ikke lovgivning –har vundet.

Revolutionen
Intet ondt om Ole Sohns oplæg, det er al ære værd.
Men kvinderne må føle sig til grin, når de skal have en ældre mand til at præsentere sig fra talerstolen. Som en skolelærer, der giver eleverne lov til at lave lidt røre uden at forstyrre undervisningen.
Krampagtig grinagtigt bliver det, når man kigger i den tekst, som SF’erne skulle vedtage om Den Feministiske Revolution. Har tæskeholdet overhovedet læst den?
Ifølge teksten skal kvinderne ikke finde sig i, »at magten er domineret af mænd«.
Så den naive læser kan altså trygt regne med, at det feministiske parti, SF, er nået langt på dette punkt, ikke sandt?
Overhovedet ikke. Her kæmper en mand hårdnakket for at forhindre, at de to kvindelige kandiater udstyrer partiet med den første kvindelige formand nogensinde.
Alt imens flere af talerne på landsmødet gjorde deres bedste for at udstille ligestillingsminister Eva Kjer Hansens (V) ’få-en-folder politik’.
Jamen: Få-en-folder eller få-et-godt-eksempel – er det så forskelligt? Det rykker ikke en pind. Hvis dét er, hvad tæskeholdet kan byde på, så er revolutionen slut, før den begyndte. Den har ædt sine egne børn i SF.
Det vigtigste ligestillingsmæssige initiativ i dag er i så fald stadig den tværpolitiske kvindegruppe i Folketinget, som har fået den nye barselsfond kæmpet igennem. SF har ikke de nye idéer. Og kvindesagen er tilsyneladende begrænset til et snævert forum, hvor der diskuteres de negative aspekter af porno i det offentlige rum.
Hvis SF skal genvinde grebet om kvindekampen, er muligheden tilsyneladende begrænset til, at den tidligere formand for Ligestillingsrådet og ordfører Anne Grete Holmsgaard sættes i en tidsmaskine og kommer ud igen 40 år yngre.

Kvindekamp
Men hvilken lancering af tæskeholdet havde så vundet gehør – også uden for partiapparatets sandkasse?
Tjo, hvad med, at tæskeholdet havde taget sit navn alvorligt, og f.eks. havde bemægtiget sig talerstolen med magt under formandens tale. Og uddelt en verbal skideballe til landsmødet eller mænd i almindelighed?
Hvad med at true med at stemme med fødderne og forlade SF i hobetal, hvis partiet ikke tog ligestillingssagen alvorligt? Der kunne vel hentes inspiration fra det nydannede feministparti i Sverige.
Hvad med at kræve at formandsposten gik på skift mellem mænd og kvinder? Hvad med at kræve, at partiet afsætter ressourcer til at komme med gennemarbejdede udspil på området i stedet for at overlade det til en gruppe frivillige i lilla t-shirts?
Hvad med at aktionere og provokere i stedet for at tilfredsstille sig med papirstigre?
Så må tæskeholdets unge kvinder spørge Anne Grete Holmsgaard om vej til de palæstinensiske træningslejre, som hun angiveligt har besøgt i sine yngre år, for dér at samle mod og styrke.
Ellers kan Eva Kjer Hansen lige så godt fortsætte som ligestillingsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her