Læsetid: 3 min.

Hamas vil have mere indflydelse

Palæstinensernes islamiske bevægelse gør sig klar til en rolle i det parlamentariske demokrati og vinder mange stemmer på det
18. april 2005

DEMOKRATI
BIDIYA – Går alt efter planen, vedtager palæstinensernes lovgivende forsamling i Ramallah her først på ugen den nye valglov, og hvis dette sker, er vejen banet for, at det planlagte parlamentsvalg kan finde sted den 17. juli.
Selv om alt på overfladen ser stille ud, har disse udsigter for længst bundfældet sig i de politiske bevægelser, og på mange måder er den palæstinensiske valgkamp allerede i fuld gang. Og dette har nok engang givet anledning til spekulationer om Hamas, der har bebudet at stille op og også ser ud til at kunne blive valgets store vinder, men som i manges øjne har vanskeligt ved at fremstå som helt almindeligt politisk parti.

Internt spørgsmål
»Hamas er et parti som alle andre,« siger Mustafa, som er lærer i Bidiya. Den lille by midtvejs mellem Kalkiliya og Nablus på Vestbredden overraskede ved at give Hamas absolut flertal i kommunalbestyrelsen ved lokalvalget i december sidste år, og ifølge Mustafa har man ikke fortrudt valget.
»De har bragt orden i bystyret og lægger mange kræfter i socialt arbejde og undervisning. Det er det, som betyder noget her i byen, og så tager folk det ikke så tungt, at der kommer et islamisk præg over tingene, for det er jo bare en del af vores tradition,« siger Mustafa, der selv stemte på Hamas og sikkert også vil gøre det til juli.
Ifølge den seneste meningsmåling vil Hamas få 52 procent af stemmerne, hvis der var valg i Gaza-striben. Fatah ville opnå 13 procent. Bevægelsen står stærkest i den forarmede Gaza-stribe. Stemmefordelingen ville være noget mere ligelig på Vestbredden, hvor alle iagttagere dog også forventer et jordskredsvalg. For også her har holdningen til Hamas over for Fatah ikke så meget med forholdet til den israelske besættelse, intifada’en og Sharon-regeringen at gøre, som den bunder i ønsket om reformer og forandring indadtil.
»Det er et internt spørgsmål, som har betydning for vores dagligdag helt nede på jorden, mere end det er et spørgsmål om overordnede politiske linjer,« forklarer den palæstinensiske journalist Khaled Amayreh.

Abbas reformerer
»Jeg ser Hamas’ store popularitet som en reaktion på al korruptionen i Fatah. Folk er trætte af, at pengene altid går i de forkerte lommer, og at det offentlige system er så tungt og ineffektivt i helt daglige anliggender.«
Det er denne lære, den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas (Abu Mazen) ser ud til at have uddraget af situationen idet han alene i dette uge har offentliggjort to initiativer, der forventes at gå godt ind i meningsmålingerne. Torsdag fortalte han den amerikanske sikkerhedskoordinator for regionen, William Ward, at han har beordret de mange palæstinensiske sikkerhedsstyrker lagt sammen til tre, hvilket nok er et amerikansk-israelsk krav, men også et folkeligt palæstinensisk ønske om større gennemsigtighed i systemet. Og nok endnu vigtigere for den folkelige tilslutning var hans beslutning nogle dage forinden om at foretage en ny ministerrokade, der distancerer regeringen nok en tand fra navne med forbindelse til Arafat-tidens korruption.
»Abu Mazen ser næsten ud til at løbe om kap med Hamas om at reformere,« siger Ayman Abdel Miflih, som driver en lille shawarma-restaurant på hovedgaden i Bidiya. I en lygtepæl på gadens midterrabat hænger endnu nogle valgplakater som en påmindelse om palæstinensernes demokratiske proces, der begyndte i december, og på et hustag lidt herfra vejer Hamas’ grønne flag, hvilket ifølge Ayman Abdel Mifleh nok mere er en generel sympati-tilkendegivelse.

Ind i PLO
»Der er ingen tvivl om Hamas’ store popularitet lige i øjeblikket, og bevægelsens beslutning om at træde ind i PLO er også med til at legitimere den som politisk parti,« tilføjer Mifleh, mens han ekspederer nogle sultne kunder, der nikker bekræftende.
Hvad dette vil betyde for Hamas’ traditionelle afvisning af en to-statsløsning med Israel i forhold til den blødere forhandlingslinje, Fatah og Mahmoud Abbas står for, kan ingen svare på endnu, ligesom det også er vanskeligt at vurdere, hvilken politisk rolle dens ledere vil påtage sig.
»Skulle Hamas vinde valget og stå for at skulle danne regering, har vi en helt ny situation,» vurderer Khaled Amayreh.
»Fra Hamas ved jeg, at man helst vil undgå dette, idet man ved, at Sharon-regeringen da vil optrappe konflikten. Den politiske ledelse er ansvarlig og siger selv, den tænker på folkets bedste, hvilket nok betyder, at den helst ser, at Fatah vinder valget, men at man stadig opnår parlamentarisk repræsentation til at have indflydelse på udviklingen. Dette er det Hamas, vi kommer til at se fremover.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her