Læsetid: 3 min.

Krigsforbrydelser i Sudan kan forfølges internationalt

Sikkerhedsrådet sender strafforfølgelse for Darfur-massakrer til den internationale straffedomstol – usikkert, om der er nogen til at fange de mistænkte
2. april 2005

ICC
NEW YORK – I Sudans voldshærgede Darfur-provins kan jagten nu indledes på den liste af navngivne mistænkte bag de massakrer og krigsforbrydelser, som foreløbig har kostet 300.000 mennesker livet og fordrevet 2,4 mio. fra deres landsbyer.
Det er situationen, efter at det sent torsdag aften lykkedes FN’s Sikkerhedsråd at vedtage en resolution om at overføre et retsopgør om Darfur-forbrydelserne til Den Internationale Straffedomstol, ICC.
Resolutionen var til det sidste truet af et amerikansk veto, og selv om den i sin endelige form rummer flere imødekommelser af USA i dets modstand mod ICC, betegner den danske udenrigsminister Per Stig Møller det som glædeligt, at vedtagelsen kunne ske med 11 stemmer for og fire blanke, heriblandt USA.
»Det er første gang straffedomstolen får henvist et retsopgør direkte fra Sikkerhedsrådet. Det ser jeg som et meget betydeligt skridt mod at cementere ICC som den permanente, universelle straffedomstol, som det internationale samfund naturligt vender sig til for at sikre retsforfølgning af de alvorligste forbrydelser,« siger Per Stig Møller.

Brasiliansk protest
Den oprindelige initiativtager til resolutionsforslaget, Frankrig, endte med at trække sig som forslagsstiller i konsekvens af indrømmelserne til USA. Frankrig stemte dog for den endelige tekst sammen med bl.a. Danmark. Rådets aktuelle formandsskab, Brasilien, undlod at stemme – ikke fordi man som USA finder at resolutionen er for skrap i sin opbakning til ICC, men tværtimod i skuffelse over de kompromisser, der blev indarbejdet for at afværge et amerikansk veto.
På USA’s forlangende understreger den vedtagne resolution, at straffedomstolen ikke skal kunne rejse sager mod personer – f.eks. soldater i internationale styrker – der måtte blive mistænkt for krigsforbrydelser i Sudan, hvis de pågældende er fra lande, der som USA ikke har tilsluttet sig ICC. Oprindeligt underskrev præsident Clinton Rom-traktaten, under hvilken ICC i år 2000 blev oprettet, men da Bush trådte til, trak USA underskrivelsen tilbage. Det var John R. Bolton, der er præsident Bushs kandidat til posten som FN-ambassadør, der trak USA’s støtte til ICC tilbage, og bagefter sagde han, at »det var det lykkeligste øjeblik i min karriere«.
I en anden imødekommelse af USA pointerer resolutionen, at lande, der ikke har tilsluttet sig ICC, ikke har nogen forpligtelse til at samarbejde med ICC om Sudan, omend de »tilskyndes til« et sådant samarbejde. I det oprindelige resolutionsforslag fremlagt af Frankrig hed det, at alle involverede lande »skal samarbejde fuldt ud« med straffedomstolen.
Under sit afsluttende indlæg i Sikkerhedsrådet gjorde USA’s fungerende FN-ambassadør Anne W. Patterson opmærksom på, at USA nu har indgået bilaterale aftaler med 99 lande – over halvdelen af FN’s medlemslande – om at de pågældende lande ikke vil overføre sager mod amerikanske soldater eller andre statsborgere til straffedomstolen.
Det betyder ikke, at amerikanere ikke kan retsforfølges for krigsforbrydelser i andre lande, men »vi vil retsforfølge vore egne folk, når det er passende,« sagde Anne W. Patterson.

Skærpede sanktioner
Torsdagens Darfur-resolution er den tredje vedtaget af Sikkerhedsrådet i den sidste uge af marts. Med den første resolution har FN besluttet at sende en fredsbevarende styrke på ca. 10.000 soldater – heriblandt 45 danske – til Sudan for at støtte den nye nord-syd fredsaftale, der ikke omfatter Darfur. Og med den anden resolution indfører FN skærpede sanktioner, der bl.a. omfatter rejseforbud og fastfrysning af økonomiske midler for personer med ansvar for den blodige konflikt i Darfur.
Hvorvidt beslutningen torsdag om at lade ICC indlede undersøgelser og retsforfølgelse af mistænkte i Darfur kan føre til konkrete resultater, afhænger af to ting: Sudan-regeringens samarbejdsvilje samt evnen hos de i Sudan tilstedeværende styrker fra Den Afrikanske Union til at gennemføre jagten på og arrestationen af de mistænkte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her