Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

13. april 2005


Børn og kvalitet i høj kurs
Mariette Svarre Nielsen udtrykker i et læserbrev den 6. april ønske om gode forhold i daginstitutionerne. Jeg kan forstå, at hun har haft en dårlig oplevelse med mangel på ressourcer i sit barns børnehave. Det er selvfølgelig beklageligt.
Vores beregninger viser dog, at der i gennemsnit er én fuldtidsansat pr. 7. barn, og at der ikke er sket nogen væsentlig reduktion af antallet af pædagoger, mens VK har siddet i regering. Børns trivsel er dog ikke altid et spørgsmål om antallet af pædagoger, men derimod om, hvordan ressourcerne udnyttes.
Selv om det er kommunernes opgave at fordele pengene, skal Familie- og Forbrugerministeriet bidrage til at skabe gode rammer for børns trivsel. Vi har eksempelvis iværksat KID-projektet (Kvalitet i Dagtilbudene), som et samarbejde med KL og BUPL. Her arbejdes især med pædagogiske læreplaner for at sikre, at børn ikke kun passes men også udvikles i dagtilbudene. Regeringen vil desuden afsætte yderligere 2 mia. kr. over de næste fire år til at hæve kvalitetsniveauet i børnepasningen.
Det er endnu ikke fastlagt, hvordan pengene skal fordeles, men udgangspunktet er, at de skal målrettes, så de får størst mulig effekt. Regeringen prioriterer børn og deres trivsel i daginstitutionerne meget højt.

Lars Barfoed
familie- og forbrugerminister (K)

Nej, vi er for kloge, Drude
Drude Dahlerup mener ikke, at der er sket noget i Danmark inden for ligestillingen de sidste 10 år (Information den 31. marts). Ikke sket noget? Inden for de sidste 10 år er Danmark blevet det første land i verden, hvor der i dag er et flertal af kvinder på alle videregående uddannelser.
Drude Dahlerup mener heller ikke, at Danmark er modent til at få et feministparti – som det, de er ved at danne i Sverige. Ikke modent til? Nej, for kloge til. For: På det individuelle plan vil der være tale om en selvkastration hos en kvinde, hvis hun vælger at tage politisk udgangspunkt i det feminine i hendes kvindelighed og netop ikke det kvindelige. For hvor går hun hen med sin maskulinitet?
På det samfundsmæssige plan repræsenterer et feministisk parti en isolation af det ene køn i forhold til det andet. Ligesom der er tale om en ensidig prioritering af den ene af de to grundlæggende tilgange til verden, som begge køn er bærere af. Hvad skal det bruges til i disse ligestillingstider, hvor alt må handle om at mødes som køn og skabe synergi?
Pointen er, at der er mange forskellige veje til ligestilling, og gudskelov er vi her i Danmark for kloge til at falde i den svenske feministfælde.

Bertill Nordahl
forfatter

Fair Trade
Turene i dagligvarekæden har overbevist mig om, at vi i vores del af verden har fået et solidt greb om en alternativ ressourcestrøm, nu vores egne have og forestillinger er ved at være tømte.
Trygt smiler jeg til de smarte, små terminaler for nye forsyningslinjer fra ikke længere fjerne kontinenter: Fryserød, Dåsekøbing, Vakuumpakinge og hvad de ellers hedder For helt ærlig: Hvad skal en Viktoriabars egentlig på en afrikaners tallerken, og hvorfor befinder den sig overhovedet i Viktoriasøen, når dens ultimative habitat alligevel er en dansk køledisk? Og for fremtiden må en springbock på Ngorongoro-savannen hellere gøre sig klart, at dens gazelleliv kun er et forstadie til en langt længere rejse – parteret og pakket – med finish på en forstadstallerken i en vesterlandsk metropol.
Og hvordan kan nogen have sympati for de multer og blæksprutter i gambisk farvand, der bare ser til, når havgående europæiske trawlere kæntrer kystfiskernes kanoer med et skrub af kølvandsbølgen og sender mændene overbord med et: Hils hajerne fra Marianne og Kommisionen! Joho, tænker jeg ved kassen; det her viser virkelig mangfoldigheden i en ægte overlevelseskultur.
200 slags småkager kan ikke tage fejl. Og med ialt 4.000 varenumre bare i denne butik burde vi ikke ha’ svært ved at trække andre med os i faldet.

Niels From
Kgs. Lyngby

Skal I på kursus?
Information bragte den 5. april en artikel om Lennart Bünger, som blev nægtet en af de tomme lejligheder i Greve kommune. I artiklen skrev I, at Lennart måtte opgive sit job som vicevært, allerede da Nicoline var fire måneder gammel, fordi Nicolines mor blev indlagt på psykiatrisk afd. Dette er begyndelsen på Lennarts mange problemer .
Måske skulle Information sende deres journalister på kursus i social og arbejdslovgivning. For det første: Faren har ret til barselsdagpenge i to sammenhængende uger i løbet af de første 14 uger efter fødslen eller adoptionen. For det andet: Forældrene har ret til barselsdagpenge i 32 uger tilsammen, og de kan dele orloven mellem sig (da moderen er syg og ikke kan passe Nicoline, er det klart, at Lennart ville have ret til disse 32 uger eller i hvert fald de sidste 16 uger, efter moderen blev indlagt). For det tredje: Faktisk kunne Lennart have forlænget denne periode med yderligere otte uger (som han dog skulle betale selv).
Med andre ord; Lennart burde have kunne passet lille Nicoline i 32 uger (ja, helt op til 40 uger), uden at han kunne fyres. Til den tid skulle man tro, det havde været mulig at få hende i en vuggestue.
Når der således synes at være en diskrepans i begyndelsen af artiklen, daler ens tillid til resten af artikel betydelig. Man får en fornemmelse af, at ligegyldigt hvad man tilbyder Lennart, så ville der altid være et eller andet i vejen.
Journalisten burde have påpeget disse diskrepanser, og fået historien belyst fra en mere kritisk vinkel – det er jo Information og ikke Ekstra Bladet, vi læser.

Kim Rønhof
Svendborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her