Læsetid: 3 min.

Model-udgaven af et EU-politisamarbejde

Kriminalpolitiet i Frankrig, Tyskland, Belgien og Spanien kobler nu deres strafferegistre sammen. Andre lande er velkomne – men det er blot et af flere modeller på vej til et mere omfattende samarbejde, der kommer til debat blandt EU’s ministre i næste uge
6. april 2005

STRAFFEREGISTER
Bruxelles – Når den danske justitsminister har været til forhandlinger i Bruxelles om et fælles strafferegister for hele EU, har hun bedt sine kolleger om at klappe politihestene. Et sådant register er noget, Danmark hidtil har været endog meget tøvende over for, ikke mindst på grund af de personfølsomme oplysninger.
Nu har Tyskland, Frankrig, Belgien og Spanien besluttet at koble deres strafferegistre sammen i et netværk. Det elektroniske samarbejde ventes at være klar til brug sidst på året, lyder meldingen fra de fire justitsministre, der blev enige om netværket under et møde i Paris.
»Projektet er åbent for et samarbejde med alle medlemsstater i den Europæiske Union,« siger den tyske justitsminister, Brigitte Zypries. Den belgiske avis Le Soir beretter, at systemet allerede fra starten kommer til at gælde for 195 millioner indbyggere, hvilket svarer til 40 procent af EU’s borgere.
Formålet er at gøre politiets samarbejde hen over grænserne lettere samt at spare tidskrævende papirarbejde, lyder begrundelsen fra det tyske justitsministe-
rium. Det nye pilotprojekt blev startet som et bilateralt samarbejde mellem Tyskland og Frankrig og er siden udvidet med de to andre lande. Også Polen og Tjekkiet har vist interesse, siger en talsmand fra ministeriet i Berlin.
Samarbejdet er bygget op om centrale registre i de enkelte lande. En tysk politienhed, der gerne vil finde oplysninger om en fransk statsborger, henvender sig til den tyske central, der via den franske central inden for få timer kan finde ud af, om den pågældende tidligere har været straffet i eller uden for Frankrig. På denne måde bliver der altså ikke direkte adgang for udenlandske politienheder til et andet lands strafferegister.

Følsomme oplysninger
Foreløbig er strafferegister-netværket et pilotprojekt mellem de fire lande, og altså ikke noget EU-projekt. Men EU arbejder på at opbygge et fælles strafferegister, under deres møde næste uge skal Lene Espersen og hendes justitsminister-kolleger tage stilling til flere forskellige modeller.
Tyskland og Frankrig er gået i gang med at gennemføre den model, de gerne vil have. »Fra dansk side har man umiddelbart mest sympati for det igangsatte pilotprojekt,« hedder det i et notat fra Justitsministeriet til Folketingets Europaudvalg forud for mødet næste uge.
Kommissionen har nemlig foreslået en noget mere vidtgående model i flere trin: I første omgang skal et fælles register for alle EU-lande gøre det muligt at slå op på et navn for at se, om og i hvilket land en person har været straffet tidligere. Siden skal der udvikles både fælles standarder for oplysning om domme eller bøder og for teknikken, fremgår det af notatet fra Justitsministeriet.
Den danske holdning til Kommissionens forslag er ifølge et grundnotat, at der endnu mangler både oplysninger og drøftelser om, hvordan man kan forbedre udvekslingen af oplysninger og samtidigt tage hensyn til databeskyttelsen af de følsomme oplysninger.
Foreningen af Politimestre i Danmark udtaler i et høringssvar til Kommissionens forslag, at »det vil være ude af proportioner« med et fælles centralt register for at forbedre udvekslingen af informationer.
Og så er der problemet med, at det er forskelligt fra land til land, hvilke oplysninger, der bliver opbevaret, nævner Landsforeningen af beskikkede advokater i sit høringssvar. Nogle registrerer bøder, andre kun straffe, desuden er det forskelligt, hvor længe oplysningerne bliver opbevaret.
Det kan det belgiske politi også fortælle lidt om. De brugte den gamle måde i kontakten til det franske politi, da de for nogle år efterforskede sagen om en fransk mand, der var mistænkt for at have myrdet kvinder i Belgien. Men det franske politi kunne ikke give dem nogle oplysninger om manden – han havde nydt godt af en særlig, fransk amnesti, som også indeholder, at hans straffeattest bliver renset. »Hans franske sagsmappe er simpelthen blevet slettet,« forklarer en belgisk efterforsker overfor avisen Le Soir. Et europæisk retssystem forbliver »en kæmpe byggeplads,« skriver Le Soir.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her