Læsetid: 4 min.

Østrig fejrer Andersen

I Wien fejres den store danske digters 200-årsdag med hele tre udstillinger. Andersen er mere aktuel end nogensinde – og så er han samtidig et stykke lokalhistorie, mener østrigerne
1. april 2005

HCA
H.C. Andersen var verdensmand og vandringsmand, han var kosmopolit på et tidspunkt, hvor den eneste form for turisme var unge gentlemens afsluttende dannelsesrejse, The Grand Tour, gennem Europas kulturmetropoler. Derfor er det heller ikke underligt, at Danmark ikke er det eneste land, som gør krav på en bid af myten om den store danske digter. I Wien fejres han i 200-året som et stykke lokalhistorie og en højaktuel klassiker for både voksne og skolebørn.
»H.C. Andersen er noget helt særligt. Hans historier er fremragende at undervise efter – både børnene og lærerne elsker dem,« fortæller rektor Michaela Weiss fra Hans Christian Andersen Volksschule i Wien. Skolens kardinalpunkt er læsefærdigheder, og sidste år drog rektoren en logisk konsekvens og omdøbte skolen efter yndlingsdigteren.
»Vi kiggede os naturligvis omkring efter østrigske forfattere, men ingen har som H.C. Andersen forenet socialt engagement med gode eventyr for børn og moralske fortællinger for voksne. Det var ham, vi bedst kunne identificere os med,« fortæller Michaela Weiss. Derfor får Andersens fødselsdag den 2. april naturligvis også en stor del ståhej og en skoleudstilling med på vejen.
Udstillingen er lavet af børnene selv, og på listen over specialindbudte gæster står blandt andre Østrigs bundespræsident, Heinz
Fischer. Præsidentens yndlingsforfatter er nemlig også H.C. Andersen.
I det hele taget har H.C. Andersen en stor stjerne i Østrig. Foruden børnenes fødselsdagsfest, bliver Andersens 200-år markeret med to specialudstillinger i den historisk tungere ende. Det er kulturforeningen DanAustrias Kvinderne i H.C. Andersens liv samt Wien Museums Andersen i Wien.
Særligt Wien Museums udstilling, der åbnede den 10. marts, er værd at lægge mærke til for danske Andersen-entusiaster. H.C. Andersen besøgte Wien i alt seks gange mellem 1834 og 1872, og med disse besøg som omdrejningspunkt har Wien Museum forsøgt at tegne et anderledes portræt af digteren og hans samtid.

Andersen feteret i Wien
Hver en detalje er blevet endevendt. Gamle billeder, papirklip, manuskripter og Andersen-illustrationer af betydelige østrigske kunstnere er blevet støvet af til lejligheden. Og udstillingen punkterer blandt andet den gamle myte om, at H.C. Andersen gerne rejste på nas. Andersen havde mange venner i Wien, men han boede aldrig privat under sine besøg. Dog forlod han som regel hotellet allerede efter første nat for at søge billigere logi.
I det hele taget var Andersen en yderst sparsommelig rejsende, selv i de senere år, hvor han for længst var blevet en velhavende mand. Således fik han arrangeret gratis billetter hos Burg Teatrets direktør, Johan Ludvig Deinhardstein, så han kunne tilbringe de fleste af sine aftner i teatret og operaen med venner og bekendte uden at skulle betale en schilling derfor.
Selv i Wien – der på det tidspunkt var fire gange så stor som København og et af verdens vigtigste kulturcentre – var Andersen et celebert ansigt. Han blev feteret som en stjerne. Og han befandt sig storartet i den internationale bekendtskabskreds, der omfattede forfattere, arkitekter, skuespillere, adelsfolk og komponister som Franz Liszt og Johan Strauss den ældre.
Hans evne til at knytte bånd og forbindelser illustreres fint i den højlitterære
østrigske forfatter, kritiker og nationalist Ignaz Franz Castellis notat til Andersen fra 1834:
»Det er en sæltsom sag: Jeg taler tysk, dansk du, og dog forstår vi hinanden nu. Ja, Ven, i øjet ligger sproget, og i hjertet nøglen dertil.«
»H.C. Andersen gjorde i det hele taget et stort indtryk på Wien – og Wien på ham,« fortæller Doktor Ulrike Spring, der er kurator på Andersen i Wien. Hun henviser med et skævt smil til passagen i Andersens roman Kun en spillemand, hvor hovedpersonen udbryder:
»Ja, Østrig er skønnere end Danmark.«
»Østrig og Wien indgår faktisk i adskillige af hans romaner og eventyr. Omvendt var han en berømt mand og stor personlighed, som der blev lyttet til, også her,« siger hun. Og Andersen delte gerne ud af sine intellektuelle synspunkter, men han holdt sig heller ikke tilbage for at kommentere østrigsk selvforståelse og sociale forhold. Således kaldte han spøgefuldt Wiens stolte vartegn, Stephansdom, for »en kolossal, kunstig kirsebærsten« (NB: En forsmædelse de endnu ikke har glemt!). Han skrev også om Wiens prostituerede og sigøjnere, og som regel med stor følsomhed og forståelse, siger Ulrike Spring.

Elitens yndling
Selv om han i sit forfatterskab ind imellem lånte de svage en stemme, var og forblev H.C. Andersen elitens yndling. Det beviste han blandt andet i 1846, da han blev indbudt til kejserslottet Hofburg for at læse eventyr for ærkehertuginde Sophie, hendes to teenagesønner, Franz Josef og Maximillian, samt den aldrende kejsermoder.
Franz Josef blev senere kejser Franz Josef 1., Østrig-Ungarns sidste store regent, der bragte riget ind i Første Verdenskrig og dets endelige opløsning. Og Maximillian er bedre kendt som den tragiske kejser Maximillian af Mexico, der blev forladt af sine franske støtter og henrettet under den efterfølgende revolution. Om de to uheldige kejsere havde læst for mange eventyr, beretter historien ikke noget om. At de voksede op med Andersens eventyr, er der imidlertid ingen tvivl om.

Bog om Wien-rejserne
Kulturforeningen DanAustrias udstilling, Kvinderne i H. C. Andersens liv, er i forhold til Wien Museums en mere traditionel historieopridsning, som vi kender den fra danske Andersen-udstillinger. DanAustria er en privat udløber af det nu lukkede Danske Kulturinstitut i Wien, og mens foreningens udstilling ikke ligger yderligere alen til Andersens legende, er det dog værd at bemærke DanAustrias symposium senere på året, hvor alverdens Andersen-illustratorer og oversættere er indbudt til diskussion om deres arbejde.
DanAustria ville oprindeligt også have fortalt historien om Andersen og Wien, men overlod temaet til Wien Museum. Til gengæld udgiver foreningens formand, Sven Goran Rossel, som er professor på Wien Universitets skandinaviske studier, en bog omkring H.C. Andersens Wien-rejser i slutningen af april. Så de, der ikke har mod på at spendere en weekend og en flybillet på Andersen i Wien, kan vente på at bogen kommer til Danmark.

www.wienmuseum.at
www.danaustria.at
www.schulen.wien.at/schulen/916061

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her