Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - EUROPA

8. april 2005


Beograd hjælper general Mladic
De serbiske efterretningstjenester ved udmærket, hvor Ratko Mladic skjuler sig. Det indrømmer udenrigsministeren for Serbien-Montenegro, Vuk Draskovic, i et interview i Financial Times. »Det er logisk, at de ved, hvornår han befinder sig i Serbien og hvornår han er ude af Serbien – det er jo det, vi betaler dem for (…). Uden den beskyttelse, ville det ikke være muligt for ham at gemme sig.« Det er første gang, en serbisk regeringstalsmand åbent erkender, at Beograd hjælper den berygtede bosnisk-serbiske ekshærchef, der mistænkes for at stå bag nogle af de værste krigsforbrydelser i Eksjugoslaviens borgerkrige. Den officielle linje har været, at man ikke anede, hvor manden gemte sig og derfor så sig ude af stand til imødekomme en udleveringsbegæring fra krigsforbrydertribunalet i Haag. 12. april skal EU udtale sig om, hvorvidt Serbien har udvist tilstrækkelig stor samarbejdsvilje over for tribunalet, til at en tilnærmelse kan komme på tale. nil

Badstuebesøg bliver forbudt
I Ukraine har den nye 'orange' Justjenko-regering lanceret en omfattende kampagne mod den udbredte korruption med et overraskende tiltag: For enhver, der beklæder et offentligt embede, er det fremover forbudt at frekventere en ’banya’ eller badstue. De traditionsrige dampbade, som er en århundredegammel slavisk skik, kan være nok så meget samlingssteder for lutrende afvaskning og hyggeligt samvær – de moralske vogtere i Justjenko-regeringen mistænker dem for at være kommunikationskanal for anløbne forretningsfolk, der vil passe regeringsembedsmænd op for at foreslå »gensidige tjenester«. Justjenko har erklæret, at udryddelse af korruption er højeste prioritet. Han har forbudt folkevalgte overhovedet at have forretningsinteresser. Modtager de gaver, må de ikke være mere værd end 150 kr. Desuden har han beordret dem til at fremlægge alt om deres privatøkonomi. At klientilisme, magtmisbrug og korruption udgør Ukraines største svøbe, er en påstand Justjenko har belæg for: På opgørelsen over verdens korrupte nationer indtager Ukraine en beskæmmende placering som nr. 128 ud af 146. nil

Tyrkisk EU-glæde kølnes
Fortsat går et klart flertal af Tyrkiets befolkning ind for landets optagelse i EU, men tilslutningen er dalet markant. Ifølge en meningsmåling, der blev offentliggjort i går, støtter 63,5 procent af tyrkerne EU-medlemsskab – et fald på 10 procent i forhold til seneste måling. I de senere år har den folkelige støtte til et EU-medlemsskab ligget oppe omkring 80 procent. Ifølge avisen Millyet skal tilbagegangen forklares i lyset af en stigende nationalisme, som skal være blevet næret af diskussionerne om minoritetsrettigheder til kurdere, Cypernkonflikten og det internationale pres på Ankara for officielt at erkende, at Det Osmanniske Rige – Tyrkiets historiske forgænger – begik et regulært folkemord på armenerne i 1915. nil

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her