Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

18. april 2005


Tryllebundet bigband mellem pop- og folkemusik
Danmarks Radios Big Band fejrer 40 års jubilæum i år. Det markeres bl.a. med nærværende pladeudgivelse, Trøllabundin, der tager livtag med en nordisk farvet musik af nordatlantisk oprindelse.
Det skyldes samarbejdet med den unge færøske sangerinde, Eivør Pálsdóttir, hvis overvejende selvskrevne sange med salme- og folketonepræg fra hjemlandsøen har tvunget arrangørerne, basunisten Peter Jensen og dirigenten Jesper Riis, til at gå nye veje og udvide bigbandets i forvejen vidtfavnende musikalske palet. Det er blevet en spændende vokal
orkesterplade med manende stemninger, eksplosiv dynamik og gode instrumentale soli, der bølger omkring Pálsdóttir.
Hun står smukt distancen med en stemme, der ligger et ubestemmeligt sted mellem pop og folkemusik, naturlig og med spændvidde fra luftig inderlighed til gennemtrængende klarhed.cmh

Danish Radio Big Band & Eivør Pálsdóttir: Trøllabundin (Cope)

Arven fra Coltrane lever
Hun var gift med saxofonlegenden John Coltrane. Hun var med i hans gruppe på tangenter de sidste par år af hans virke indtil hans død i 1967, og hun var optaget af den samme spirituelle søgen via en række plader i slut-1960’erne og ind i 70’erne, før hun helligede sig opbygningen af et religiøst center for åndelig udvikling.
Det er 26 år siden, Alice Coltrane udsendte en studieplade. Det guddommelige lys og den uudsigelige enhed mellem menneskeheden, universet, og det transcendente ligger hende fortsat på sinde at kanalisere ud gennem musikken. Og det indiske og modale præg er stadig et centralt afsæt.
Væsentligst er dog, at Alice Coltrane med Translienar Light har skabt en lille, personlig plade med en glødende tone og en åben, fabulerende karakter. Åbningsnummeret »Sita Ram« viser vej ind med en raga-agtig udfoldelse af Alice på messende Würlitzer-orgel. Den sentimentale »The Hymn«, indsovset i synth-klange, og det chantende kor i slutnummeret, »Satya Sai Isha«, havde man gerne været foruden, men ellers er der tale om en række glimrende modale jazznumre, hvor Coltrane høres i duo-, trio-, og kvartetspil med bl.a. Charlie Haden (bas), Jack DeJohnette og Jeff Tain Watts (trommer) samt sønnen Ravi Coltrane (saxofoner).
Særlig vellykkede er Alice Coltraness modale blues, »Blue Nile«, samt de to John Coltrane-titler, »Crescent« og »Leo«, hvor Ravi Coltrane spiller fremragende og viser dyb forståelse for faderens musik. Arven fra Coltrane lever.cmh

Alice Coltrane: Translinear Light (Verve/Impulse!)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her