Læsetid: 2 min.

Pas med fingeraftryk på vej

USA kræver pas med elektroniske billeder inden oktober. Det når Danmark og en række EU-lande ikke, og det har ført til en dato-strid med USA. Samtidig er EU ved at indføre pas med fingeraftryk – Danmark vil deltage udenom retsforbeholdet
5. april 2005

USA kræver pas med elektroniske billeder inden oktober. Det når Danmark og en række EU-lande ikke, og det har ført til en dato-strid med USA. Samtidig er
EU ved at indføre pas med fingeraftryk – Danmark vil deltage udenom retsforbeholdet

FINGERAFTRYK I
BRUXELLES – Et chip i passet med en elektronisk version af ens pasfoto. Det er adgangskravet for rejsende til USA efter den 25. oktober i år. Hvis ikke Danmark og de andre EU-lande opfylder disse krav inden da, så skal hver enkel rejsende gennem en omstændig visum-ansøgning, der – foruden en masse papirer – også omfatter et møde på den amerikanske ambassade, hvor der kan være flere ugers ventetid.
Den dato i oktober når Danmark ikke, lyder meldingen fra det danske justitsministerium. Og det gør de fleste andre EU-lande heller ikke.
Kommissionen forsøger at få udsat datoen til 28. august næste år – men selv om den amerikanske regering ikke er helt afvisende, så vil den amerikanske kongres, ikke være med til at forlænge fristen for EU endnu en gang.
»Den stigende opmærksomhed og bekymring i den amerikanske befolkning og kongres over den fortsatte svaghed af USA’s grænsesikkerhed vil gøre det vanskeligt med en yderligere forlængelse,« hedder det i et brev
fra formanden i kongressens retsudvalg, James Sensenbrenner jr. til Kommissionen.
Ifølge Sensenbrenners brev vil Østrig, Irland, Luxembourg, Slovenien og muligvis Tyskland og Italien nå at omstille deres systemer i tide. Men det tegner ikke til, at Danmark er iblandt dem.
»De uafklarede spørgsmål ventes besvaret inden udgangen af 2005,« siger Annete Arnsted, fuldmægtig i justitsministeriet.

EU-krav på vej
Det drejer sig ikke blot om at skaffe penge til produktion af nye pas, men også om at bruge pengene fornuftigt. Samtidig med de amerikanske krav er EU nemlig også ved at indføre lignende chip i europæernes pas, og det ville i givet fald kræve to omstillinger af produktionen.
EU-borgerne skal ikke kun have deres billede i chipen, men også fingeraftryk af to fingre. Det fremgår af brevet fra justitiskommissær Franco Frattini til James Sensenbrenner. Dermed går EU længere end kravene fra både USA og de internationale luftfartsmyndigheder, skriver Frattini.
Endnu kender det danske justitsministerium dog ikke de konkrete krav til EU-passet. De konkrete specifikationer og finansieringen er de spørgsmål, justitsministeriet for tiden tumler med, og som gør, at det endnu ikke er muligt at sætte dato på.
USA godkender alle pas fra et land, så snart landet er begyndt at indføre de nye pas. Chip-passene skal udstedes hen ad vejen, når folk alligevel skal have et nyt pas.
Danmark var på grund af retsforbeholdet ikke med til at beslutte de nye EU-regler om fingeraftryk i pas, da beslutningen blev truffet i december 2004. Men »vi har formelt tilkendegivet, at vi agter at gennemføre forordningen parallelt,« siger Annette Arnsted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her