Læsetid: 2 min.

Pia Olsen: Billigere øko-varer

Økologiske varer skal med ét slag gøres 25 procent billigere, børnehaver og skoler må kun købe miljørigtige varer, og grønne virksomheder skal belønnes med lavere skat, siger SF-formandskandidat
2. april 2005

SF-formandsvalg
Med en ambitiøs 10-punkts plan udstikker formandskandidat i SF Pia Olsen nu den grønne linie, som partiet skal følge med hende ved roret. Planen vil betyde, at økologi og miljørigtige varer markant vinder indpas i danskeres liv.
Først og fremmest vil økologiske og miljømærkede varer med ét slag blive 25 procent billigere, fordi momsen på disse varer fjernes.
»Det skal simpelthen være billigere at være miljøvenlig. Og hvis det er billigere, så vælger man det også – for lad os nu være ærlige – folk køber jo efter priserne,« siger Pia Olsen.
SF’s nye formand kan i princippet blive valgt, når partiets delegerede mødes til landsmøde i Herning. Afgørelsen forventes dog at blive lagt ud til partiets knap 8.000 medlemmer.
Den grønne plan, som skal få SF’erne til at vælge Pia Olsen som formand, og vælgerne til igen at stemme på partiet, indeholder noget så usædvanligt i SF-regi som skattelettelser til erhvervslivet.
Grønne virksomheder, som vælger at lade sig miljøcertificere og bevidst arbejder med at forbedre arbejdsmiljø, spare på energien og passe på naturen, skal belønnes med lavere selskabsskat. Regeringen har netop sænket selskabsskatten fra 30 til 28 procent, og den skal sættes op igen – undtagen for de grønne virksomheder, mener Pia Olsen.
»Nogle af de virksomheder, som burde registreres, er autoværkstederne. Prøv at forestille dig alt det olie og skidt, som bare ryger ud i kloakkerne. De har intet incitament til at lade sig miljøcertificere i dag,« siger Pia Olsen.
Planen indeholder også en tilskudsordning på 100 millioner kroner for private virksomheder, som vil skabe bæredygtige produkter.
»Nogle gange kan man godt bruge en gulerod for at få erhvervslivet til at ændre adfærd,« siger hun.
De fleste danskere vil komme til at mærke planen i deres dagligdag, for ifølge Pia Olsen skal alle offentlige institutioner – fra vuggestuer til plejehjem – forpligtes til kun at købe miljømærkede varer. Det vil sige økologiske fødevarer og f.eks. Svane-mærkede varer.
Kun hvis økologiske produkter ikke findes, må f.eks. en skole købe et andet produkt, mener hun.
I dag eksisterer en frivillig aftale for kommunerne, men den bliver ikke udnyttet, påpeger Pia Olsen.
Samtidig indebærer planen en omlægning af registreringsafgiften på biler, så miljøvenlige biler bliver markant billigere og andre biler dyrere. På vejene indføres roadpricing, så borgerne betaler efter, hvor meget de kører.
Sundhedsskadelige kemikalier skal forbydes, uden at Danmark hver gang venter på et EU-forbud:
»Problemet er altså, at EU ... det kommer til at tage en krig at få noget igennem. Hvis vi bare skal sidde og vente, så kommer vi ingen vegne. Derfor må Danmark gå foran. Det skal kun være muligt at putte kemikalier på markedet, hvis man kan bevise, at det ikke er farligt,« siger Pia Olsen.
Naturarealet fordobles, så der bliver etableret store naturområder, og miljøbistanden til u- og østlandene genindføres ifølge planen.
Pia Olsens modkandidat, Villy Søvndal, er positivt stemt over for planen, som han mener ligger fint i forlængelse af SF’s politik:
»Det er alt sammen både fornuftigt og sympatisk. Det er helt på linje med SF’s miljøpolitik. Og udtryk for det enestående ved SF, at vi netop kombinerer en rød og en grøn politik,« siger Villy Søvndal. Til trods for, at planen rummer et angreb på regeringens miljøkurs, ønsker miljøminister Connie Hedegaard (K) ikke at kommentere planen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her