Læsetid: 5 min.

En sælgers død

De verserende EU-sager mod TV 2 har ifølge Kulturministeriet stoppet et salg. Men medie-koncernen SBS, der både står bag sagsanlæg og er blandt køberne, tror ikke på den udlægning
11. april 2005

Medier
Direktøren er skuffet, køberne er sure, og kulturministeren er som den eneste overrasket. Fredag eftermiddag stod det klart at salget af TV 2 for øjeblikket er kuldsejlet, og det er usikkert, om det overhovedet bliver gennemført. Kulturministeren har ellers gang på gang lovet, at et salg var lige om hjørnet. Første gang, vi blev lovet en hurtig privatisering, var i Berlingske Tidende for mere end fire år siden:
»Inden for de første 100 dage af den ny regerings levetid vil TV 2 blive privatiseret,« sagde Venstres medieordfører, Jens Rohde, der i selskab med Brian Mikkelsen (K) lancerede salget inden Folketingsvalget i 2001. Få måneder senere dannede de to forlig sammen med Dansk Folkeparti. Siden er salget gentagende gange udskudt, og fredag eftermiddag kom noget, der ligner et endeligt dødsstød. Salget er nu udskudt på ubestemt tid.
Kulturministeriet begrunder udskydelse af salget med, at man vil have afgjort de verserende EU-sager om ulovlig statsstøtte af TV 2. I maj blev stationen bedt om at betale 628 millioner tilbage til den danske stat, og sammen med EU-Kommissionen arrangerede man en rekapitaliseringsplan, der skulle sørge for, at TV 2 ikke ville gå konkurs og stadig kunne sælges.

’Rimelige vilkår’
Det amerikanskejede SBS Broadcasting, der blandt andet ejer TV Danmark, var blandt de, der i første omgang havde anlagt sagen om ulovlig statsstøtte, og da rekapitaliseringsplanen lå fast, førte de straks sagen videre for EF-domstolen. SBS er samtidig en af de otte bydere på TV 2, og på den måde kan det virke ironisk, at koncernen nu indirekte bliver skyld i, at kanalen ikke kan sælges.
Men informationschef i SBS Lars Kaspersen vil ikke tage skylden for det kuldsejlede salg. For ham har sagsanlæggene været uundgåelige.
»Forudsætningen for rekapitalisering var, at stationen skulle blive solgt. Vi ankede denne rekapitaliseringnsmodel for at sikre os, at vi konkurrerede på lige vilkår, såfremt TV 2 ikke blev solgt. Og det har jo vist sig at være rigtig set af os.«
– Så der er ikke noget misforhold i, at man både forsøger at købe tv-stationen og samtidig lægger sag an mod kanalen?
»Nej, vi vil gerne købe TV 2, men på den anden side vidste vi jo ikke, om det blev os, der fik lov at købe. Derfor ville vi sikre os, at TV 2 kørte på rimelige vilkår – også i tilfælde af, at det ikke blev solgt.«
– Er det så ikke lidt ironisk, at det er jeres skyld, at salget er kuldsejlet?
»Det er ikke vores skyld. Det siger man, fordi nogen mener, at døden skal have en årsag,« siger Lars Kaspersen og antyder, at den egentlige årsag til et udskudt salg er, at staten selv vil bestemme, hvem den vil sælge til uanset, hvem der måtte indgive det bedste tilbud. Og denne køber ville købe under de verserende sager.
»Jeg vælger at holde mit gæt på, hvad den virkelige årsag til udskydelsen er for mig selv. Jeg kan kun konstatere, at vi gerne vil købe, og det var der åbenbart andre, der ikke ville, og så ville man pludselig ikke sælge,« siger Lars Kaspersen, der desuden undrer sig over kulturmini-sterens pludselige udskydelse, eftersom han har kendt til de verserende sager siden januar.

TV 2-direktør ’skuffet’
Den administrerende direktør i TV 2, Peter Parbo, blev i januar 2003 hentet til kanalen som manden, der – modsat den fyrede direktør Cristina Lage – ville og kunne gøre TV 2 parat til et hurtigt salg. Også han er utilfreds med sagens gang og er skuffet over udskydelsen.
»Jeg meget skuffet, men det kommer ikke til at påvirke TV 2 de næste to-tre år. Vi kører videre, som vi hele tiden har gjort,« siger Peter Parbo og forklarer, at der er visse fordele ved at stå med staten som ejere lidt endnu.
»Vi kan selv gå ud og vælge nogle partnere, vi kan knytte tættere til os gennem nogle aktiviteter. Det er bedre end at skulle gøre det med nogle ejere, som vi ikke holder af,« siger han.
– Hvilke aktiviteter kunne det være?
»Vi kunne lave nogle løse eller tætte samarbejder med et andet mediehus, og hvis vi fandt nogle aktiviteter, vi synes at kunne finde fordel i at samarbejde om, kunne vi eventuelt lave et fælles selskab med dem.«
– Sidder I med konkrete planer?
»Nej, det hele er jo ret nyt, men det vil ske inden for de næste tre fire måneder,« siger Parbo, der er sikker på, at privatiseringen nok skal komme, men er holdt op med at regne med noget.
»Belært af sagens gang, så lader vi som om, at privatiseringen kommer. Gør den det, så er vi klar. Men om det er om to år eller fire år eller fem år, det lader vi os ikke anfægte af.«
Udskydelsen af TV 2 salget vil ikke pille ved det gamle medieforlig med Dansk Folkeparti fra 2002 og Venstres medieordfører, Jens Rohde, afviser blankt at starte medieforhandlinger med alle partierne igen. De radikale og Socialdemokraterne har ellers i løbet af weekenden været fremme om krav om nye forhandlinger, men det kan de glemme fastslår Jens Rohde over for Ritzaus Bureau.
»De valgte selv at forlade forhandlingerne i sin tid, og så kan man ikke bare komme ind ad bagvejen, fordi nogle planer ikke flasker sig som forventet,« siger Jens Rohde.

Tidslinje
Privatisering af TV 2/Danmark
• 5. apr. 2000
TvDanmark klager til Europa-Kommissionen over, at den danske stat yder ulovlig støtte til TV 2.
• 5. apr. 01
Brian Mikkelsen og Jens Rohde udtaler til Berlingske Tidende: »Inden for de første 100 dage af den ny regerings levetid vil TV 2 blive privatiseret.«
• 3. juni 02
Regeringen indgår medieforlig med Dansk Folkeparti, der rækker frem til 2006.
• 19. maj 04
EU-Kommissionens afgørelse falder. TV 2 skal betale 628 millioner kroner tilbage til staten.
• 6. oktober 04
Kommissionen godkender plan om rekapitalisering af TV 2.
• 28. oktober 04
Regeringen sætter officielt TV 2 til salg
• 8. december 04
Budene fra otte mediekoncerner indløber til Kulturministeriet. Budene kommer fra JP/Politiken sammen med Egmont, Det Berlingske Hus sammen med svenske TV4, fra SBS og fra MTG, der blandt andet ejer TV3. Hvem, de sidste fire er, vides ikke, men det antages, at norske Telenor og tyske RTL er blandt køberne.
• 7. januar og 20. januar 05
Nye saganlæg fra SBS og MTG mod regeringen og EU-Kommissionens aftale om rekapitaliseringen af TV 2.
• 8. april 05
Projektet kuldsejler. Usikkerheden om de verserende sager er for stor, vurderer Kulturministeriet.
lla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her