Læsetid: 2 min.

Spil om verdenshandel med bundne ben

På ulige vilkår er taberne i den frie verdenshandel udpeget på forhånd, siger folk fra Kampagnen for retfærdig verdenshandel, der finder sted verden over i næste uge
9. april 2005

RETFÆRDIG HANDEL
I dag er der en fodboldkamp på Rådhuspladsen i København. Kampagnen for retfærdig verdenshandel sørger for uens spilleregler og giver det ene hold bånd om benene. Så kan de mærke, hvordan det er at tabe på ulige vilkår.
I den kommende uge fortsætter kampagnen for retfærdig verdenshandel med møder, debat, happenings og koncerter. Kampagnen finder sted i 70 lande og arrangørerne kalder den på forhånd »den største protest nogensinde mod uretfærdig verdenshandel.«
Søndag eftermiddag er Informations Luftskibet medarrangør af et møde i Arbejdermuseet i København. Mandag tager Fagligt Fælles Forbund, 3F, fat på virkningen af EU’s sukkerstøtte.
Kampagnen blev sat i gang i Indien for to år siden. Den sætter fokus på tre ting
• Udviklingslandene skal have bedre handelsvilkår
• Globaliseringen skal styres til gavn for menhnesker og bæredygtig udvikling
• Liberaliseringer skal ikke gennemføres, hvis de skader verdens fattigste.

Køer får flere penge
Fri handel er kun en fordel, når vilkårene er lige og retfærdige, men de rige lande har skrevet reglerne sådan, at de ignorerer de fattigstes behov, siger initiativtagerne, som i Danmark omfatter Mellemfolkeligt Samvirke, Ibis, Kvindernes U-landsudvalg, Attac, Fagligt Fælles Forbund, Arbejderbevægelsens Internationale Forum og Folkekirkens Nødhjælp.
Hver ko i EU får 12 kr. om dagen i støtte, har den britiske hjælpeorganisation Oxfam beregnet. Det er mere, end hvad halvdelen af verdens befolkning har at leve for.
De rige landes landbrugsstøtte er fem gange større end deres bistandshjælp.
For EU’s 520,8 milliarder støttekroner til landbrug kunne man finansiere uddannelse til alle, nedbringe børnedødeligheden til en tredjedel, betalte aids-prævention og behandling i de fattige lande, fjerne landminer, skaffe rent vand, fordoble investeringerne i de fattigste lande osv. og endda have rigeligt med penge til at nedskære de afrikanske landes gæld.

Konkurrencens kraft
Den slags tal fokuserer kampagnen på – og så de grelle eksempler på handelsforvridning: Siden 1992 har Ghanas kyllingeproduceneter mistet 90 procent af hjemmemarkedet på grund af hovedsageligt europæiske kyllinger med eksportstøtte.
Senegals lokale tomatproduktion er faldet med 70 procent på grund af støttede italienske dåsetomater, 20.000 af de fattigste landmænd i Den Dominikanske Republik har slagtet deres malkekøer under pres fra sødmælkspulver fra Arla, solgt med eksportstøtte fra EU.
Kampagnen løber frem til næste ministerkonference i Verdenshandelsorganisationen (WTO) i Hong Kong i december 2005.
De globale aftaler skal give udviklingslandene bedre mulighed for at følge deres egne udviklingsstrategier og beskytte det lokale miljø, siger de danske organisationer i det fælles grundlag. Og presset for privatisering af vandforsyning, elektricitet, skoler og basale sundhedstjenester må høre op, mener de.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu