Læsetid: 3 min.

Stjernevin fra Sydfrankrig

Flot kraftig Rhône-vin til under 100 kr. flasken, viser de fordele, der er for forbrugerne ved den hårde danske konkurrence i detailhandelen
16. april 2005

Vin
Hvis jeg ikke boede i København, ville jeg gerne bo i Bruxelles. Denne uskønne blanding af smukke byhuse, grimme højhuse, beskidte gader og alt for mange biler har jeg igennem de sidste 20 år lært at holde af. Det er også et spisemekka udover det sædvanlige. Det gælder både adgangen til fine fødevarer i supermarkeder og masser af små butikker med alverdens specialiteter. Lige i nærheden af det sted, jeg bor, når jeg er i Bruxelles, har de i øjeblikket friske hvide asparges, og for et par måneder siden havde de både hvide trøfler fra Italien og de sorte fra Perigord.

På grænsen til Languedoc
Men hvad med vinen? På restauranter i Bruxelles er vinen betydelig billigere end i Danmark. Men det gælder ikke butikkerne. Jeg brugte forleden en eftermiddag til research på vinpriser i supermarkeder og butikker i Bruxelles. Her er priserne stort set som i Danmark, og der er ikke rigtig noget at spare ved at købe sin vin på et besøg i Belgien. Det hænger givet sammen med, at der er en voldsom konkurrence på vinmarkedet i Danmark i detailledet, mens det samme åbenbart ikke gør sig gældende i restauranterne. Her kan vi stadig komme til at betale fire-fem gange indkøbsprisen. Det har jeg ikke været ude for i Bruxelles.
Den voldsomme konkurrence i Danmark skyldes bl.a. alle de mange vinentusiaster, som har valgt at blive importører. Udover at vi kan få vin til konkurrencedygtige priser, så er udbuddet af forskellige vine fra små producenter også imponerende.
Det gælder også de to vine, som jeg har smagt på i denne uge. Vinene er begge fra de dygtige, og meget kyndige importører hos Bichel vine i Lystrup ved Århus. Det startede med Rhône vinene, og det er også derfra, de stadig køber topvine. Den første og dyreste vin i denne uge er fra det sydøstlige Rhône på grænsen til Languedoc. Den kommer fra Chateau Mourgues du Gres, som er en af de allerbedste slotte i Costieres de Nimes. Terre d’Argence er navnet på den meget kraftige vin. Næsten helt sort og med masser af kraft. Det er syrahdruen i fuldt flor. Her er kras peber og masser af sød frugt. Den holder 14,5 procent, så pas endelig på med at drikke den for varm. Den er fra 2003 og endnu engang et eksempel på en fremragende årgang i Rhône. I den franske vinbog Le Classement får den 9 ud af 10 mulige point, og står til en pris som blot er 15-20 kr. billigere i Frankrig end hos Bichel vine. Her er masser af dejlig kraftig vin til 89 kr. pr flaske. Prøv den til langtidsstegt svinekam med masser af rosmarin og timian. Seks stjerner er helt passende for en så flot og dejlig vin.

Klassisk Rhône
Den anden vin er fra Domaine La Remejeanne, som er en af den amerikanske vinguru Robert Parkers foretrukne vingårde i Rhône. Og det er også en helt klassisk dejlig Rhônevin, som igen viser, hvor flot et år 2003 er. Jeg har tidligere anmeldt bag-in-box vinen fra Domaine La Remejeanne, og selvom det efter min mening er en af de bedste bag-in-box vine på markedet, så er vi ovre i en helt anden klasse med denne vin til 65 kr. pr. flaske fra Remy Klein, som er vinmageren på Domaine La Remejeanne.

HHHHHITerre d’Argence,Chateau Mourgues du Gres, Costieres de Nimes, 14,5 pct., 2003. 89 kr. pr. flaske.

HHHHHILes Chevrefeuilles, Domaine La Remejeanne, Cotes du Rhone, 13,5 pct., 2003. 65 kr. pr. flaske.

*Begge vine fra Bichel Vine. Nærmeste forhandler: 86 22 94 00. www.bichel.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu