Læsetid: 3 min.

Superflex: Ikke som symbol

Konceptet er velkendt, og Superflex’ Guaraná Power imponerer ikke som æstetisk objekt på Dansk Design Center. Den politiske læskedrik indtages bedre andetsteds
5. april 2005

UDSTILLING
I pressemeddelelsen fra Dansk Design Center betegnes kollektivet Superflex’ læskedrik Guaraná Power som ’stærkt kontroversiel’. Forfatteren til meddelelsen må have ment noget i retning af ’kontroversiel som en tremmesofa designet af Børge Mogensen’. For der er naturligvis intet kontroversielt ved en læskedrik, der produceres i en bæredygtig lokaløkonomi, distribueres af økologiske Søbogaard og lanceres med et kærligt ironisk drilleri af de multinationale selskaber. 70’er-idealet om selv-realisering transformeres hos Superflex til et nyt årtusindes credo om selv-organisering. Det er lige så kontroversielt som at lindre den globale samvittighed på Østerbro ved at købe Max Havelaar kaffe. Og budskabet, om at multinationale selskaber samles i karteller og undertrykker arbejdere over alt på jorden, vil formentligt heller ikke virke anstødelig, når læskedrikken bliver vist frem og indtaget om to uger i Antifascist Culturclub i Ungdomshuset på Nørrebro under overskriften: ’Stop så den lorte krig!’
Nu er provokation næppe heller projektets formål.

En handlingens mand
Som en entreprenant praksis er det imponerende, hvad Superflex’erne bedriver. Det var med en bemærkelsesværdig lethed i tonelejet, at den polariserede debat om ophavsret tog form som en open source-drik – ’Vores Øl version 1.0’ indtil videre. Det var med et godt blik for teknologiens demokratiske potentiale, at Superchannel blev til – et forsøg på fra kunstnerkollektivets side at tilbyde lokalsamfund en teknologisk platform for at producere og distribuere lowtech lokal-tv. Og det var med samme blik for lowtech’ens muligheder, at Supergas blev til – et mindre og fleksibelt biogasanlæg designet med henblik på afrikanske landsbyer.
Man må udtrykke behørig respekt for den mærkværdige blandingsøkonomi, der holder foretagsomheden sammen: Kunstprestige omsættes til kapital (et biogasanlæg i Arkens faste samling eksempelvis) og eksterne aktører – som nu de selv-organiserende brasilianske bønder og det økologiske danske Søbogaard. Samarbejde – gang på gang – mellem kultur og erhvervsliv, der må vække glæde i kulturministeriet. Oven i købet brandet med genkendelig orange.
På udstillingen på Dansk Design Center kan man et sted læse: »ikke som symbol«. Superflex’erne realiserer sine forestillinger om retfærdig og demokratisk global økonomi som projekter, der i princippet kan opretholde sig selv. Guaraná Power produceres og distribueres uden Superflex’ videre indblanding. Det er ikke som symbol på mulige forandringer mod global retfærdig, at Guaraná Power indtages. Mens vi drikker det opkvikkende boblevand, er vi allerede på vej mod en bedre verden.
Alt dette har blot den – i mange henseender sikkert
irrelevante – slagside, at den æstetiske indramning af projekterne ikke er meget mere end netop en indramning. Det gør jo ikke noget, når de brasilianske bønder får udbetalt en anstændig hyre, eller når sodavanden sælges og blandes til drinks på spillestedet Vega. Men som udstilling halter det – det er hverken dokumentation eller artefakt.
Sodavandsproduktionen blev oprindeligt introduceret på udstillingen Stazione Utopia på Venedig Biennalen 2003 som netop utopi. Udstillingen i Dansk Design Center består af det let satiriske reklamemateriale, der på en gang sælger sodavand og kommenterer globale varemærker. Bønder på baggrund af regnskovsgrønt fortæller på en video om de mirakuløse effekter af guaraná – om tiggeren som greb et nedstyrtningstruet fly, og om fabriksarbejderen der med fornyet energi vælter væggene til sit brændende hus for at redde sin familie.
Det er meget sjovt som strøtanke, men ikke meget længere. Der er mere dokumentation at hente og mere stof eftertanke på sodavandens hjemmeside – www.guaranapower.org – end der er på udstillingen. På Dansk Design Center nydes den bedst i cafeen for 20 kroner.

*Superflex – Guaraná Power i Dansk Design Center, åbent man-fre fra 10-17, indtil 1. maj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her