Læsetid: 3 min.

Den svære fløjkrig

Er Helle Thorning-Schmidt en hulemand eller blød, moderne erhvervsleder, spørger socialdemokraterne sig selv
14. april 2005

Analyse
Der er ingen fløjkrig mere i Socialdemokraterne. Når flere medlemmer af folketingsgruppen således undlader at klappe af Helle Thorning-Schmidts tale, er det fordi, de har forstuvet en finger og skal holde hænderne i ro.
Når Svend Auken kommer for sent til hendes tale, er det fordi, arbejdet kaldte på ham.
Når Frank Jensen-støtterne Bjarne Laustsen og Carsten Hansen bliver kaldt for »de to fra Muppet Show«, så henviser det blot til deres unikke evner for at begejstre et yngre vælgersegment.
Og når de samme to, efter kun få vågne timer, kritiserer Thorning-Schmidt for at tage fejl af partiets efterlønspolitik, så er det udtryk for rettidig hjælpsomhed over for den ny formand.
Det er ikke fløjkrig. Det har den nye formand understreget mange gange – at den slags ikke eksisterer længere i partiet.
Det vinder-scenarie, som Helle Thorning-Schmidts hold havde forberedt allerede før afgørelsen i Vega i København tirsdag aften, skal nu føres ud i livet.
Første skridt var i går at skifte partiets ledelse ud. Og her løb Thorning-Schmidt ind i tre gange nej:
Hverken Frank Jensen, Sandy Brinck eller Thomas Adelskov, de to sidste er også Jensen-støtter, havde lyst til at optræde i den nye ledelse. De tre takkede i går nej til den nye formands tilbud om at overtage den relativt ubetydelige post som næstformand i partiet. Den tidligere finansordfører Nicolai Wammen, der nu satser på at blive borgmester i Århus, er allerede udset til den anden af de to næstformandsposter.
Eneste Frank Jensen-støtte i den nye ledelse er Mette Frederiksen. Hun var næppe til at komme udenom på det nye hold. Ellers har Helle Thorning-Schmidt ladet handling følge ord og foretaget en ny begyndelse med folk, der kan stå inde for den kurs, som hun formodes at stå for.
De attraktive poster er gået til medlemmerne af den såkaldte morgenmadsklub, der har arbejdet så ivrigt for Helle Thorning-Schmidt: Lotte Bundsgaard som politisk ordfører, Henrik Sass Larsen som næstformand, Jan Petersen som gruppeformand og Poul Andersen som sekretær.
De to sidstnævnte tilhører midtergruppen, der ikke offentligt har talt varmt for hverken Thorning-Schmidt eller Frank Jensen.
Gode råd fra Mogens Lykketoft og Svend Auken, der anbefalede del-og-hersk strategien, hvor taberholdet blev inkluderet markant i ledelsen, har ikke gjort indtryk på den nye formand.

46 skemaer
46 socialdemokrater sad i går bøjede over et lille skema fra Helle Thorning-Schmidt: Skriv hvad du er god til og har lyst til at arbejde med, lød opfordringen fra den nye formand, der nu skal uddele ordførerposterne i partiet.
De øvrige 46 medlemmer skal nu returnere skemaerne til Thorning-Schmidt, som gør regnebrættet op mandag.
Det skal tilføjes, at hvis nu Carsten Hansen og Bjarne Laustsen ikke er ordførere efter mandag, så har det naturligvis intet med fløjkrig at gøre. De har så stærke kompetencer, at der er behov for deres kræfter andre steder.
Helle Thorning-Schmidt er udsat for modsatrettet pres, når hun afgør første kaptitel af den fløjkrig, der ikke eksisterer.
I den ene retning er forslaget, at slå hårdt ned på al kritik – nu!
Den ny formand har momentum nu, og medlemmernes sympati til at slå ned på sabotører. Hun kan fjerne kritikere nu og statuere et eksempel uden at sætte medvinden over styr. Om et halvt år vil en lignende straf i stedet blive udlagt som at Thorning-Schmidt selv ripper op i fløjkrigen.
Helle Thorning-Schmidt har da også gjort en dyd ud af ikke at love nogen noget som helst. Heller ikke da Frank Jensen lovede Helle en fremtrædende plads, hvis han løb med sejren. Og på valgaftenen i går var der heller ikke tegn på forsoning.
Modsatte retning går på forsonelse. Ved at bedrive etnisk udrensning i partiet kommer overskrifterne til at handle mere om fløjkrig end om Helle Thorning-Schmidts nye begyndelse – hvad den så måtte indeholde. Ved at lande konflikter blødt får flere en chance for at tilslutte sig projektet frem for at blive indædte modstandere.
Helle Thorning-Schmidts svar kendes først mandag.

FAKTA
Den nye ledelse
Den socialdemokratiske folketingsgruppe har i dag uden modkandidater valgt ny ledelse:
• Helle Thorning-Schmidt: partiformand og parlamentarisk leder.
• Lotte Bundsgaard: politisk ordfører.
• Jan Petersen: gruppeformand.
Mette Frederiksen: gruppenæstformand.
• Henrik Sass Larsen: gruppenæstformand.
• Poul Andersen: gruppesekretær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her