Læsetid: 2 min.

The Alzheimer Case

1. april 2005

The Alzheimer Case var Belgiens bud på en Oscar-nominering for bedste udenlandske film i år, og den strømlinede politifilm har da også en lovende præmis, som umiddelbart giver blod på tanden: En aldrende lejemorder lider af begyndende alzheimer, som naturligvis komplicerer hans beskidte arbejde. Da han får til opgave at myrde en 12-årig pige i Antwerpen, får han moralske skrupler. Hun bliver senere fundet død, og han bliver i tvivl om, hvorvidt han alligevel myrdede hende. Det kaster ham ud i en større efterforskning af det bestilte jobs bagmænd og en efterfølgende personlig vendetta.
Mementos Leonard Shelby med defekt korttidshukommelse spøger naturligvis i ethvert populærfilmtynget baghoved, ligesom man undervejs vil kunne finde venlige hilsener til en række andre nyere spændingsfilm. For den lovende start med en original indgang og et relevant fokus på et betændt belgisk emne som pædofili og børneprostitution klinger hurtigt ud til fordel for en overfladisk spændingshistorie og alle genrens velkendte klicheer; Den livstrætte kriminelle, der pludselig genfinder sin samvittighed og begynder at hjælpe politiet på vej. Den hårdtprøvede politiduo, der kæmper mod urimelige overordnede og afslører korruption, der går hele vejen op gennem systemet. En verden, hvor alt er til salg, og det gode er håbløst at få øje på.
Det meste er set før, men overbevisende pakket ind. Instruktøren Erik van Looy kan sine klicheer og formidler stilsikkert den hæsblæsende historie, som får presset en imponerende mængde plot og et hav af slutninger ind på filmens to timer. Jan Decleir er tilpas plaget og dog stadig professionel som den livstrætte lejemorder Angela Ledda, og Koen de Bouw og Werner de Smedt overbeviser som et klassisk makkerpar med den rette kombination af intellekt og handlekraft.
Visuelt bruges sygdommen fint til at skabe fragmenterede, subjektive sekvenser fra Leddas forvirrede sind, og ellers har Erik van Looy luret Hollywoods knæsatte effektregister og tilsat nogle hidsige jungletrommer på lydsiden.
Ved uddelingen af sidste års belgiske filmpriser vandt The Alzheimer Case priserne for bedste film, bedste manuskript, bedste instruktion og bedste hovedrolle. Man kan forstå den nationale eufori over at have leveret et Hollywood-rivaliserende lokalt produkt, men med danske øjne er det svært at mønstre samme begejstring for en thriller, der efter en spændende start viser sig at have forbløffende lidt på hjerte og ikke hæver sig over de fleste Beck-filmatiseringer.

*The Alzheimer Case/De Zaak Alzheimer. Belgien/Holland. Instruktion: Erik Van Looy. Manuskript: Jef Geeraerts, Carl Joos og Erik Van Looy. (Premiere i Palads, København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her