Læsetid: 2 min.

En eller to slags mennesker

Med EU-forfatningen får EF-Domstolen principielt mulighed for at udvikle sin egen tolkning på spørgsmål om menneskeret. Det kan blive til en konkurrence med to slags menneskerettigheder i Europa eller til en dialog
13. april 2005

DOMSTOLE
Den tyske journalist Hans-Martin Tillack har bragt en sag om beskyttelse af kilder til journalistiske artikler for både EF-Domstolen i Luxembourg og nu også for Menneskeretsdomstolen i Strasbourg. Selv om de to retssager ikke er identiske, handler det i sidste ende om ytringsfrihed.
»Det er ikke sikkert, at der lige i denne sag bliver tale om en udtrykkelig konkurrence,« siger Oluf Jørgensen, professor i medieret ved Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Men principielt er han bekymret over, at de to domstole kan dømme forskelligt i sager om ytringsfrihed eller andre menneskerettigheder, når EU-forfatningen træder i kraft.
»Det ville give en usikkerhed om ytringsfriheden, hvis EF-Domstolen dømmer mere selvstændigt i menneskeretssager,« vurderer Oluf Jørgensen.
Mennneskretsdomstolen i Strasbourg har en meget klar retspraksis med en stærk beskyttelse af ytringsfriheden. Hvis EF-Domstolen udvikler en selvstændig retspraksis, er udviklingen uforudsigelig, mener Jørgensen.
Denne frygt deles af Sebastian Kurpas, der på vegne af Bruxelles-tænketanken CEPS arbejder med forfatningen.
»Hovedkonflikten ligger jo i, at der kan opstå forskellig retspraksis på baggrund af tekster i Menneskeretskonventionen og forfatningens Charter, selv om de har lignende ordlyd,« siger han og peger på, hvordan der for tiden er flere sager, hvor den endelige myndighed af forskellige domstole i Europa bliver prøvet.
Også Stephanie Lagoutte, forsker ved det Danske Center for Menneskerettigheder, kan forestille sig situationer, hvor de to domstole er uenige. Men hun ser også chancen for en »dynamisk dialog« mellem dem.

Klar løsning
En meget mere klar løsning ville være, hvis EU selv underskriver den Europæiske Menneskeretskonvention. Det er Oluf Jørgensen og Stephanie Lagoutte enige om. Samme konklusion når Nina Holst-Christensen, kommitteret for EU-ret og menneskerettigheder i justitsministeriet, til.
»Den dag, EU måtte tiltræde Den Europæiske Menneskeretskonvention vil en dom fra EF-Domstolen kunne indbringes direkte for den Europæiske Menneskeretsdomstol. EU's tiltrædelse vil derfor utvivlsomt bidrage til en endnu større sikkerhed for, at EU giver borgerne og virksomhederne de rettigheder, der følger af Den Europæiske Menneskeretskonvention,« skriver hun i en artikel fra sidste år.
»Den helt afgørende forskel, når EU tiltræder Menneskeretskonventionen, er, at der bliver mulighed for at klage over EU,« siger justitsministeriets kommitterede.
»Men i det store hele har EF-Domstolen underordnet sig afgørelser fra Menneskeretsdomstolen,« siger Holst-Christensen og henviser til en dom fra 1991.
»Der er ingen grund til at tro, at det vil ændre sig. Jeg tror ikke, at der kommer mere eller mindre konkurrence mellem de to internationale domstole den dag forfatningstraktaten måtte træde i kraft og EU har tiltrådt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« lyder vurderingen.
Det står i den nye EU-forfatning, at EU tiltræder Menneskeretskonventionen, dog skal de praktiske betingelser forhandles på plads, så »EU-rettens særlige karakteristika bevares.« I denne sammenhæng bliver også dialogen mellem de to domstole fremhævet. Og den findes allerede i dag, fortæller Holst-Christensen: Præsidenterne for de to domstole mødes nemlig regelmæssigt til uformelle drøftelser.

FAKTA
*De to domstole
EF-Domstolen i Luxembourg er del af EU-systemet, hvor 25 lande er medlem.
Den tager sig af uenigheder om tolkningen af EU-lovgivning.

Den europæiske Menneskeretsdomstol i Strasbourg er del af Europarådet, hvor 46 lande er medlem.
Den tager sig af alle uenigheder om tolkningen af den Europæiske Menneskeretskonvention, som de 46 lande har underskrevet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her