Læsetid: 2 min.

Top-SF’ere skal skiftes ud

Med Enhedslisten som forbillede skal SF fornys, så topfolkene i Folketinget udskiftes efter en periode. Skarp kritik af støvet organisation
4. april 2005

SF-landsmøde I
SF åbner i kølvandet på valgnederlaget op for en gennemgribende forandring af partiet. Frem mod næste landsmøde skal hvert hjørne af partiets organisation kigges efter i sømmene.
Allerede nu er der skarp kritik af SF som en noget overvintret forening.
»De næste år skal bruges til at lave noget om i det her parti. Vi må ryste det noget støvede image af os. Tag partilisten f.eks. – den passer ikke til år 2005,« siger Steen Gade, medlem af Folketinget.
Netop partilisten, som ved valget i februar blokerede for fornyelse i SF, står til at blive afskaffet.
Men der er brug for langt større forandringer, mener Ole Riisgaard, medlem af partiets hovedbestyrelse.

Noget galt i toppen...
Han har sendt et oplæg til debat, som kopierer Enhedslistens model med løbende udskiftning i toppen af partiet:
»Det er ikke sundt for nogen at have den samme beskæftigelse på livstid. Man skal ikke kunne blive ved, bare fordi man ikke kan finde noget bedre. Det er ikke sundt for hverken partiet eller vedkommende selv,« siger Ole Riisgaard.
Konkret foreslår han, at en formand eller et medlem af Folketinget højest kan sidde tre perioder, i alt 12 år, før de skal udskiftes.
Han afviser, at partiet på den måde vil tabe kendte ansigter:
»Det er et overvurderet problem og at fokusere for meget på enkelt-personer. Se på Enhedslisten – de gik frem,« siger Ole Riisgaard.
Enhedslistens medlemmer af Folketinget udskiftes efter to perioder. Partiet vandt to ekstra pladser i Folketinget ved sidste valg. Partiets næstformand Trine Bendix støtter forslaget:
»Det er en god idé. Det kan godt være sundt med udskiftning, når man har siddet i mange år,« siger hun.

Magt til folket
En anden opsigtsvækkende nyskabelse i SF bør være flere urafstemninger, mener Ole Riisgaard. Det vil sige, at partiet lader medlemmerne afgøre sagen.
Det gælder både valg af formand, kandidater til Europa-Parlamentet og til de vigtigste opstillingskredse ved folketingsvalg.
Europa-parlamentsvalg medfører i dag urafstemning om kandidaterne i SF. Lige som valget mellem de tre kandidater til formandsposten, Meta Fuglsang, Pia Olsen og Villy Søvndal, er sendt til urafstemning.
Også vigtige principielle spørgsmål bør kunne sendes til afstemning blandt medlemmerne, mener Ole Riisgaard.
»Urafstemninger giver mere husfred, når beslutningen er taget. De giver mere demokrati – nye folk, som jeg aldrig har set før, er begyndt at komme i partiet. Og det giver et mere levende medlemskab af SF,« siger han. SF har sidste år sendt spørgsmålet om den nye EU-forfatning til urafstemning blandt medlemmerne, som stemte ja.
Næstformand Trine Bendix mener også, at flere urafstemninger skal prøves, men der er en grænse:
»Medlemmerne skal have mere direkte indflydelse på politikken. Men det direkte demokrati skal ikke erstatte det repræsentative demokrati,« siger hun.
Også hovedbestyrelsen, som er blevet »åndeligt doven« skal aktiveres, lige som de ansatte i partiets organisation ikke længere skal være livstidsansatte, men underkastes krav á la det private erhvervsliv, mener Ole Riisgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her