Læsetid: 2 min.

Hvem får æren i FN?

28. maj 2005

Danmarks udenrigsminister, Per Stig Møller, fik i går ros efter at have taget initiativ til en debat i Sikkerhedsrådet om grundlæggelsen af et nyt organ i FN, der efter planen skal hedde en fredsopbygningskommission. Velfortjent, fordi det er vigtigt at få reaktioner på ideen. I mange år har FN's fredsbevarende arbejde haft et institutionelt underskud. Hvordan sikre, at et land - der har været igennem en væbnet konflikt - genopbygges og stabiliseres, efter at FN's fredsbevarende soldater er vendt hjem. Liberia og Haiti er eksempler på et akut behov for opfølgning. Begge lande er faldet tilbage i borgerkrig. Men der er mange andre eksempler. Antallet af 'lovløse stater' er vokset siden Den Kolde Krig. Derfor har man i årevis i FN-kredse talt om at have et særligt organ, som råder over midler og ekspertise til at bistå post-konflikt lande.

Det er godt, at Danmark er med i disse bestræbelser. Selv om nedsættelsen af en sådan kommission ikke ligger i Sikkerhedsrådets regi - det er Generalforsamlingens opgave - så var det prisværdigt under debatten torsdag at få alle 15 medlemslande og 22 ikke-medlemmer til at melde ud med deres holdning. Ikke overraskende var allesammen positivt indstillet. Noget kunne tyde på, at forslaget om en fredsopbygningskommission bliver omsat til virkelighed på topmødet mellem stats- og regeringschefer til september. Hvad der er problematisk, er den danske regerings tilbøjelighed til at overvurdere sin egen rolle i den mangeårige proces, som nu skal udmøntes i et konkret projekt. Stig Møller kunne ikke dy sig for at skryde på et møde med danske korrespondenter torsdag i FN. "Alle kan jo sige, at det er rigtigt det her. Men det skulle lige stilles som forslag. Man kan spørge, hvorfor man ikke har fundet på det noget før, men det har man så bare ikke gjort," sagde han.

I udenrigsministerens formulering lyder det unægteligt, som om det er Danmark, der har stillet forslaget om en fredsopbygningskommission inden for FN. Sådan blev det også tolket i flere danske medier. Ritzau skriver: "Danmark har en plan om at etablere en fredsbygningskommission ... Det danske initiativ er blevet positivt modtaget af Kofi Annan ..." Politikens overskrift lyder igen lidt skrydende fra Per Stigs mund: "Hvorfor har ingen fundet på det før?" Inde i artiklen hedder det, at "Danmark fik skulderklap" fra andre medlemmer. "Det ser ud til at ligge så meget fremme på banen, at vi får det hjem," citeres ministeren for at sige. Jyllands-Posten proklamerer i sin overskrift, at "Danmark sætter FN på ny kurs" og fortsætter: "Dansk initiativ i Sikkerhedsrådet modtaget med ros og løfter ..."

Jamen hov! Det danske initiativ består i at afslutte sit formandskab i Sikkerhedsrådet med en debat om en ny fredsopbygningskommission. Selve idéen er ikke dansk, påpeger kilder i FN. Den har som nævnt været diskuteret i mange år. Første gang i en artikel i et amerikansk tidsskrift i 1993. Kofi Annans højpanel af reformeksperter tog den op i deres rapport sidste år, og generalsekretæren lagde ideen frem i sine reformforslag i marts. Højpanelet modtog input fra mange eksperter og lande, herunder på en konference sidste sommer i Danmark. Æren, hr. minister, deles af mange. Der er ingen grund til at læsse på i pressen. burch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her