Læsetid: 7 min.

Når vennen bliver voldsmand

Billedet af den ukendte voldsmand, der springer ud fra busken, er ved at falme. Unge piger bliver i stigende grad udsat for overgreb fra kærester, venner eller bekendte
9. maj 2005

"Jeg havde hele tiden bare ligget uden rigtigt at kigge, og da jeg så endelig kiggede op, blev jeg virkelig bange:

Den dreng, jeg havde kendt siden børnehaven, var ikke ham, der stod der, hans øjne var fjerne og virkede helt sorte. Jeg ved ikke, om det var der, jeg begyndte at græde, eller det var, da han tog resten af mit tøj af."

Nina, 13 år. Uddrag fra bogen 'I lyst og vold' af Tine Bryld m.fl.

Vold og voldtægter begået af kærester og bekendte er en stigende risiko for unge piger. En undersøgelse fra Institut for Folkesundhed viser, at hver tiende pige i 9. klasse har været udsat for vold. Heraf svarer hver tiende, at de har været udsat for vold fra deres kæreste. På Center for Voldtægtsofre er hver femte henvendelse fra en pige under 15 år, der i to ud af tre tilfælde kender sin gerningsmand. Samtidig er antallet af skadestuekontakter efter vold steget eksplosivt blandt de 15-19-årige piger.

Alkohol og stress er nogle af de største risikofaktorer, mener ungdomspsykolog Ida Koch, der blandt andet arbejder med udsatte unge og er rådgiver hos DR's ungdomsrådgivning TVÆRS.

"Vold fremkaldes af en følelse af magtesløshed, når man er meget presset. Unge i dag er udsat for utroligt meget pres," siger Ida Koch. Hun påpeger, at godt 20 procent af de 11-15-årige lider af psykosomatiske stresssymptomer

I andre tilfælde skyldes volden manglende redskaber til at udtrykke sig.

"En del af volden opstår i den verbale magtesløshedsfølelse. Piger kan være bedre til at formulere sig og argumentere og tale de jævnaldrende drenge i gulvet. I desperationen slår de så for at lukke munden på kæresten," siger Ida Koch.

'Det er helt galt'

På centrene for Voldtægtsofre i Århus og København er godt hver femte henvendelse fra en pige mellem 12 og 15 år, det vil sige under den seksuelle lavalder. Heraf har mange haft deres seksuelle debut ved en voldtægt. I langt de fleste tilfælde har offeret kendt sin gerningsmand gennem kortere eller længere tid.

Annalise Rust er psykolog og tilknyttet Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet.

"Der er alt for mange helt unge, der bliver udsat for voldtægt - også de unge under den kriminelle lavalder. Det er helt galt," siger hun.

Annalise Rust forklarer, at de på centret ser mange tilfælde, hvor voldtægten er begået ved private fester af en udefrakommende gerningsmand. Men i de fleste tilfælde er det en person, offeret kender i forvejen.

"De helt unge går ikke så meget ud på offentlige steder, så risikoen for at møde en ukendt gerningsmand er ikke så stor som for de lidt ældre unge," forklarer Annalise Rust.

Hun mener, at kombinationen af uerfarenhed og alkohol er den største risiko.

"De unge piger er lige i begyndelsen af den periode, hvor man skal til at finde ud af det med kærester. De er måske klar til at holde i hånd, men ikke mere. Og en ung mand, der er et par år ældre, ved måske lige præcis, hvad han gør. Og så havner man i en situation, man ikke havde forestillet sig, man kunne havne i," siger Annalise Rust.

Skyldfølelse

Jytte Banner, retsmediciner ved Århus Universitet og tilknyttet center for Voldtægtsofre i Århus, anslår, at næsten hver tredje, der henvender sig til centret, er under 17 år. Samtidig påpeger hun, at de på centret formentlig kun ser toppen af isbjerget, da mange unge piger ikke henvender sig eller anmelder en voldtægt.

"De er i vildrede med, hvor de skal gå hen, og hvem de skal fortælle det til. Mange af dem føler måske også, at de selv har en del af skylden," siger Jytte Banner.

En undersøgelse fra Catinét Research viste for nylig, at næsten hver fjerde danske mand mener, at kvinden selv bærer en del af skylden for at blive overfaldet, hvis hun går udfordrende klædt. Men Annalise Rust afviser, at pigernes påklædning kan være en del af årsagen til de mange voldtægter.

"Der er himmelvid forskel på at blive tiltrukket af en, der ser sexet ud, og at begå en voldtægt. De to ting har intet med hinanden at gøre. Vi bilder os ind, at vi kan beskytte vores små piger ved at forbyde dem at gå i tøj, hvor man kan se maven, men det er helt andre ting, der er på spil," siger hun.

Hun mener nærmere, at problemet drejer sig om manglende kommunikation og åbenhed om sex mellem piger og drenge og deres forældre.

"De unge er slet ikke så godt informerede, som man tror, de er. Der hersker utroligt mange fejlagtige forestillinger om, hvordan man skal være i forhold til det modsatte køn. Man vil jo passe ind og gøre ligesom de andre. Så man kan komme til at overskride nogle grænser, hvor man bagefter har det ganske forfærdeligt," siger Annalise Rust.

Mindre mørketal

I efteråret 2004 udgav Ligestillingsministeriet rapporten Mænds vold mod kvinder, der afdækker omfanget og indholdet af vold mod kvinder i Danmark. Rapporten konkluderer, at unge kvinder har tre gange større risiko for at blive udsat for vold end kvinder generelt. Samtidig viser den en eksplosiv stigning i antallet af skadestuekontakter som følge af vold blandt de unge kvinder. Hyppigheden af skadestuekontakter som følge af vold for de 15-19-årige er steget med 77 procent fra 1995 til 2003.

Tallene stammer fra Institut for Folkesundhed. Forskningsassistent Marie Kruse er ikke i tvivl om, at stigningen blandt andet dækker over en stigning i omfanget af volden mod unge piger. Men hun understreger, at en del af stigningen også kan forklares ved mere åbenhed omkring vold, således at kvinder, der før bortforklarede deres voldsskader som ulykker, nu erkender, at de har været udsat for vold.

"Vi kender jo alle sammen historien om pigen, der bliver slået af sin kæreste og kommer på skadestuen og siger, at hun er gået ind i en dør. Vores hypotese er, at man nu i højere grad siger, at man har været udsat for vold," siger Marie Kruse.

Hun peger på, at der er sket en stigning i antallet af voldstilfælde uden for hjemmet, i form af gadevold eller vold ved byture, fester og lignende situationer. Men også, at den vold i hjemmet, der før var tabubelagt, nu oftere kommer frem i lyset.

"Mørketallet bliver mindre, fordi man nu gør noget ved sin situation," siger Marie Kruse.

'Han er jo meget sød'

Konsulent fra Videns- og Formidlingscentret for Socialt Udsatte, Sissel Lea Nielsen har i rapporten Ung og Køn analyseret kønsforskelle i unges udøvelse af vold og udsathed for vold. Hun er overrasket over antallet af unge piger, der har været udsat for partnervold.

"I niende klasse er der jo kun en lille del, der er indgået i et forhold," bemærker Sissel Lea Nielsen. Hun tilføjer, at mange piger også udsættes for vold i hjemmet.

"Mønstret for voksne, hvor kvinder udsættes for vold i nære relationer, mens mænd i højere grad udsættes for vold i det offentlige rum reproduceres," siger Sissel Lea Nielsen.

Hun påpeger, at piger, der udsættes for vold i hjemmet, har øget risiko for senere at ende i voldelige forhold, fordi de er vokset op med at få overtrådt deres grænser og ikke har fået redskaberne til at sige nej.

Undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, viser også, at pigerne i højere grad end drengene oplever, at volden er 'virkelig slem' eller 'forfærdelig'. Blandt piger, der har været udsat for vold, oplever hver anden at have psykiske problemer, mens det 'kun' er én ud af fire drenge, der oplever at være psykisk belastet af volden.

Ungdomspsykolog Ida Koch mener, at pigerne er blevet mere sårbare.

"Tærsklen for, hvornår man ser sig som offer, er variabel i forhold til de miljøer, man færdes i, og over tid. Og der er meget, der tyder på, at vi er blevet mere sårbare over for at opleve krænkelser som vold og ikke som hændelige uheld og konflikthåndtering," siger hun. Men hun understreger, at den ekstra følsomhed ikke kan forklare stigningen i antallet af skadestuehenvendelser.

På rådgivningslinjen Ung på Linje kommer de fleste henvendelser om vold fra unge piger, når de har været udsat for vold fra en, de kender. Leder Henrik Cedermark fortæller, at de unge piger har svært ved at erkende, at de har været udsat for vold. Oftest indleder de samtalen med at fortælle om noget helt andet.

"For os handler det om at få dem til at indse, at der er et problem. Pigerne tænker 'jamen, mit forhold er jo meget godt', 'han er jo meget sød, ham kæresten', men på et eller andet tidspunkt finder de ud af, at det måske ikke er så normalt," siger Henrik Cedermark.

Henrik Cedermark har ikke tal på, præcist hvor mange opkald de har fra unge piger, der har været udsat for vold, men anslår, at der er sket en mindre stigning.

I regeringens handlingsplan for vold mod kvinder, der blev fremlagt for nylig, er en af de særlige målgrupper børn og unge. Blandt andet lover regeringen at gennemføre en undersøgelse om karakteren og konsekvernserne af partnervold blandt unge. Desuden vil Ligestillingsministeriet oprette et digitalt netværk med henblik på at give børn og unge mulighed for at tale med andre i samme situation og gennemføre en oplysningskampagne som undervisning til unge på ungdomsuddannelser. Undervisningen foretages dels af eksperter, dels af unge, der selv har været udsat for partnervold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her