Læsetid: 1 min.

Oskar vender tilbage

De tyske socialdemokraters tidligere formand Oskar Lafontaine vil stille op på ny venstre-liste
25. maj 2005

Efter seks år som pensionist vender Oskar Lafontaine tilbage til tysk politik. I går meldte han sig ud af SPD, efter 39 år som medlem, for at stille op for en ny venstre-liste til det kommende forbundsdagsvalg.

"Jeg har altid sagt, at mit medlemskab slutter, hvis SPD går til valg på Agenda 2010 og Hartz IV (Schröder-regeringens reformer og sociale nedskæringer, red.)," siger Lafontaine.

Den nye venstre-liste findes ganske vist ikke endnu, men Lafontaine håber, at det lykkes at samle de østtyske reformkommunister (PDS) og de socialdemokratiske udbrydere i Valgalternativet for Arbejde og Social Retfærdighed (WASG), der blev grundlagt i januar. Med hhv. 0,9 og 2,2, procent af stemmerne klarede hverken PDS eller WASG spærregrænsen ved søndagens delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen.

"Det giver ingen mening, hvis to små partier, WASG og PDS, (hver for sig) stiller op til venstre for SPD," mener Lafontaine.

PDS reagerede positivt på Lafontaines udspil. Partiet har i flere omgange forsøgt at hverve ham som sin spidskandidat i vest, hvor PDS står svagt.

62-årige Oskar Lafontaine var i 13 år socialdemokratisk ministerpræsident i delstaten Saarland, kanslerkandidat ved forbundsdgsvalget i 1990 og partiformand i årene 1995-1999.

Gerhard Schröder gjorde ham til finansminister i sin første regering, men samarbejdet holdt ikke. Efter blot et halvt år gik Lafontaine af som minister og partiformand. Siden har han i bøger og tv forsøgt at rejse SPD til oprør mod Gerhard Schröders såkaldt neoliberale kurs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her