Læsetid: 2 min.

Drama i fiskerlejet

Svensk krimidebutant driver sit ærinde frem med stor energi
4. juni 2005

Hvorfor kan svenskerne bare det der med at skildre fjerne provinsmiljøer på en præcis og ætsende måde - hænger det mon sammen med, at de har så mange af dem, eller skyldes det en rodfæstet tradition i svensk litteratur? Eller en blanding af begge dele?

Den 30-årige Camilla Läckberg debuterer med Isprinsessen, en grum historie, der udspiller sig i den lille fiskerby Fjällbacka (nord for Göteborg), som godt nok myldrer af turister om sommeren, men om vinteren kan virke isnende forladt med sit voldsomme klippemassiv ludende ind over dele af byen.

Her finder forfatteren Erica Falck ved et tilfælde sin barndoms bedste veninde Alexandra (der i lighed med et vist medlem af vores kongehus kaldes Alex) liggende forblødt til døde i et badekar. Det lille fiskerleje rystes yderligere af et mistænkeligt dødsfald, da en alkoholiseret maler bliver fundet dinglende fra loftet blandt sine vandaliserede kunstværker.

Og så går det ellers slag i slag deruda'. Man kan ikke beskylde unge Läckberg for at fedte med virkemidlerne - vi bliver ikke alene underholdt med mord og selvmord, menuen står også på hustruvold, pædofili og meget andet skidt - men også en del fra den anden skuffe: spirende lykke og kærlighed.

For vores heltinde finder i sit selvbestaltede opdagerarbejde efterhånden sammen med en anden legekammerat fra barndommen, den lokale politibetjent Patrik Hedström.

De to har mere til fælles end deres interesse for at opklare mordgåderne, viser det sig, og han lever i høj grad op til sit efternavn:

"Forsigtigt åbnede hun sine læber op og mærkede hans tungespids søge mod hendes. Hele kroppen var elektrisk."

Som man vil forstå, arbejder Läckberg rent sprogligt ikke med de finere schatteringer, til gengæld ryster hun ikke på hånden i det ærinde, hun er ude i: en omgang solid underholdning fra det Fjällbacka, hun selv er født og opvokset i, og et plot, der hænger sammen og afvikles i et passende tempo.

Og hendes projekt er lykkedes i den grad, at hun målt i kolde salgstal har givet etablerede thrillerforfattere som Liza Marklund og Henning Mankell baghjul, og både denne opsigtsvækkende sikre debutroman og fortsættelserne Prædikanten og Stenhuggeren vil givetvis blive langet over boghandlerdiskene i hobetal, også i Danmark.

Masser af miljø, masser af mennesker, malet med den brede pensel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her