Der er penge og arbejdspladser at hente for danskerne, hvis det udskældte direktiv om service bliver gennemført i EU.
Den besked - og opsang til politikerne - kommer nu fra IBM's vicedirektør i Danmark, Kim Østrup.
Han opfordrer regeringen og Folketinget til at glemme frygten for, at polske håndværkere oversvømmer landet og i stedet se på de nøgne tal, som han mener dokumenterer fordelene for Danmark:
"Det er som om, man er bange for, at vi pludselig står med et betydeligt antal arbejdsløse håndværkere. Hvorfor det? Det er os, der kommer til at eksportere service - ikke håndværkere, der kommer til at miste arbejde," siger Kim Østrup.
Han får støtte af direktøren i den ny-stiftede borgerlig-liberale tænketank, CEPOS, Martin Ågerup:
"Der er ingen grund til at tro, at vi kommer til at miste flere arbejdspladser, end vi genererer," siger Martin Ågerup.
Vækst i service
Kim Østrup peger på, at servicesektoren er den branche i Danmark, der vokser hurtigst.
Omtrent én million danskere er i dag beskæftiget i servicesektoren Og mange af de ansatte har en høj uddannelse, påpeger vicedirektør Kim Østrup.
Samtidig skaber private job på dette område mere værdi for samfundet end traditionelle job i erhvervslivet, fortæller Østrup. Værditilvæksten for et job i den private service er 600.000 kroner om året, mens det er 550.000 kroner for et gennemsnitligt job i erhvervslivet.
Den internationale organisation for økonomisk samarbejde, OECD, har i en ny rapport fra maj vurderet, at servicesektoren fortsat vil være i vækst. Derfor er det problematisk, hvis Danmark nu vælger at kæmpe imod servicedirektivet, mener IBM's vicedirektør:
"OECD påpeger, at barrieren for vækst er, at markedet ikke bliver åbnet for service," siger Kim Østrup.
Han ser store muligheder for, at firmaer som ISS eller Falck, endda staten selv kan tjene penge på området:
"Når vi har så god en offentlig sektor, kunne vi så ikke skabe en industri og eksportere offentlig service? Vores samfundsstruktur gør det muligt for os at blive ekstremt stærke på det her område," siger han.
IBM's vicedirektør erkender dog, at det bliver op ad bakke for danske politikere at overbevise befolkningen om fordelene ved servicedirektivet:
"Fagbevægelsen og dele af det politiske system vil være bange for social dumping. Samtidig er sagen svær at forklare på to-tre minutter over fjernsynet til den undrende danske befolkning," konstaterer Kim Østrup.
I Folketinget har EU's direktiv for service over landegrænserne da også spillet en central rolle efter nej-afstemningen. Folketingets ja-partier har været til forhandlinger hos økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), hvor SF har forsøgt at få sat en stopper for direktivet i sin nuværende form.
Servicedirektivet er ikke en del af Forfatningstraktaten, og forhandlingerne om det omstridte direktiv fortsætter hos økonomi- og erhvervsministeren.