Læsetid: 3 min.

Indvandrere positive over for EU

Flere fremtrædende indvandrere er EU-tilhængere, fordi de blandt andet har større tillid til EU's evne til at varetage integrationen og til at EU bedre sikrer minoriteter mod diskrimination
7. juni 2005

EU sikrer minoriteters rettigheder i Danmark, og Danmark kan lære meget af de øvrige EU-landes måde at integrere flygtninge og indvandrere på. Sådan lyder nogle af argumenterne fra fire fremtrædende indvandrere på, hvorfor de støtter EU.

Det ser også ud som om, at folk med udenlandsk herkomst i Danmark generelt er mere positivt stemt over for det europæiske projekt end resten af befolkningen. Stod det til nydanskerne, var afstemningen om euroen resulteret i et rungende ja. Forud for afstemningen om den fælles valuta svarede hele 58 pct. af de adspurgte nydanskere, at de gik ind for euroen.

Journalist og integrationskonsulent Fahmy Almajid er ikke i tvivl om, at det ville gå meget bedre med at integrere folk med anden etnisk baggrund i det danske samfund, hvis det politiske samarbejde i EU blev udvidet.

EU giver job

"Integrationen ville fungere meget bedre, hvis Danmark var fuldt medlem af EU, og hvis Danmark sagde ja til forfatningen, hvis det altså er realistisk, at den bliver gennemført," siger Fahmy Almajid. Han peger på, at Danmark er et af de lande i EU, der har flest arbejdsløse indvandrere.

"I de andre lande betragter man indvandrere som en ressource i stedet for et problem. Hvis man havde samme indstilling i Danmark, ville man få langt flere i arbejde. Så længe man anser udlændinge som et problem, får man ikke arbejdsgiverne til at kaste sig over dem," siger Fahmy Almajid.

Efter hans mening skulle man have ventet med at sende EU-forfatningen til afstemning til de gamle europæiske medlemslande havde haft mere tid til at se de nye medlemmer an. Selv om han er glødende tilhænger af EU, er han ikke helt sikker på, hvad han selv ville stemme ved en folkeafstemning.

"Jeg er ikke imod forfatningen, men jeg er imod tidspunktet, hvor den blev sendt til afstemning," siger han.

Større tillid til EU

Leder af en foreningen etnic.dk, Muharrem Aydas, vil til gengæld stemme ja til forfatningen.

"Jeg har større tillid til at noget, der bliver bestemt af flere lande på EU-niveau, sikrer vilkårene for indvandrere i Danmark, end det den borgerlige regering med støtte fra Dansk Folkeparti beslutter," siger han.

Der er dog også forhold i EU, som han mener virker stik modsat. Han ser det som et problem, at udlændinge uden et europæisk pas, men med permanent opholdstilladelse i et EU-land ikke har de samme muligheder for at flytte rundt mellem landene som andre.

Det er hans opfattelse, at der er meget blandede meninger om EU blandt indvandrere, men han vurderer dog, at der er en lille overvægt af folk fra etniske minoriteter, der er positivt stemt over for EU.

"Jeg tror, de føler, at EU er med til at dæmme op for den nationalisme, der er i Danmark. I EU er der meget større plads til forskellighed. Der er både plads til, at man kan være tysker, franskmand, hollænder - og muslim," siger han.

Kristne værdier vigtige

Medlem af integrationsrådet i Århus og kandidat til byrådet for Socialdemokraterne, Ivan Guzman, er ligeledes stor tilhænger af EU som projekt, fordi han mener, at EU er med til at sikre freden, udvikle demokratiet og skabe større social retfærdighed.

Derudover mener han, det er helt nødvendigt, at landene i EU samarbejder tæt om flygtningepolitikken og om andre store fælles problemer som miljø og arbejdsløshed.

"Med den magt et fælles Europa har, står man bedre i forhold til at presse de lande, som flygtningene kommer fra. Flygtningesituationen er en byrde, som er for tung at bære for det enkelte land," siger han.

Hvis forfatningen bliver sendt til afstemning i Danmark, vil han dog stemme nej.

"Jeg savner, at der står i forfatningen, at de europæiske værdier bygger på et kristent grundlag," siger han, fordi han mener, at det er vigtigt at signalere at europæerne er stolte af deres kulturelle baggrund. Desuden mener han, at EU lige nu er for udemokratisk. Han så for eksempel gerne, at kommissærerne blev valgt direkte af befolkningerne.

"Der er for stor afstand mellem borgere og ledere," siger han.

Støtte blandt indvandrere

Formand for Multikulturel Forening i Brabrand Rabih Azad-Ahmad er stor EU-tilhænger, og han vil stemme ja til forfatningen, hvis den kommer til afstemning i Danmark.

Efterhånden er der langt i mellem, at Rabih Azad-Ahmad møder indvandrere, der ikke er EU-tilhængere lige som ham selv.

"Jeg tror, at der er større opbakning blandt indvandrere til EU, især på grund af en styrket udenrigspolitisk linje, fordi mange indvandrere kommer fra lande, hvor USA er skyld i, at de er flygtet," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her