Læsetid: 3 min.

'Indvandrere splittede i to klasser

Indvandrerne er splittede i en over- og en underklasse, der tager afstand fra hinanden. Den tendens ser både rapperen Ataf og socialrådgiveren Manu Sareen
11. juni 2005

Indvandrerne deler sig i stigende grad i en over- og en underklasse. Overklasseindvandrerne uddanner sig, får gode job, og de er godt og grundigt trætte af underklasseindvandrerne, som de oplever ødelægger deres muligheder i det danske samfund. Og indvandrere fra underklassen svarer igen. I de mest ekstreme tilfælde med trusler og vold.

Både rapperen Ataf og socialrådgiveren, Manu Sareen mener, at overfaldet på en dørmand på Nørrebro i Købehavn handlede mere om underklassens reaktion mod en indvandrer, de så som en forræder, end det handlede om hashhandel.

"I starten tænke de danske diskoteksejere, at det var smart med dørmænd med en anden etnisk baggrund, så de kunne holde de etniske ude. Men det har vist sig, at de etniske dørmænd bliver straffet ekstra hårdt," siger Manu Sareen.

Generelt for den underklasse af indvandrere, som Manu Sareen kalder et nyt proletariat, gælder, at de oplever, at danskerne ikke kan lide dem.

"De lever i et vakuum af længsel, hvor deres forklaringsramme er, at alting var bedre, før de kom til Danmark. Den fortælling giver forældrene videre til deres børn," siger Manu Sareen.

Den overklasse af indvandrere, som Manu Sareen også ser, er ved at udvikle sig i Danmark, tager afstand fra underklassen ved blandt andet at organisere sig i akademiske foreninger for indvandrere og ved at flytte deres børn fra den lokale folkeskole.

Manu Sareen har bemærket en anden væsentlig forskel på indvandrere fra over- og underklassen.

"Når man snakker med folk fra overklassen har de på et tidspunkt taget en bevidst beslutning om at blive i Danmark og om, at det er her deres børn skal have deres rødder," siger han. Han mener, at overklasseindvandrere har lige så lidt at gøre med underklasseindvandrere, som direktøren fra Vedbæk har at gøre med kontanthjælpsmodtageren fra Sydhavnen.

"Jeg har også selv mere tilfælles med en dansk socialrådgiver. Jeg kunne ikke drikke belgisk øl med en fra den etniske underklasse," siger han.

Rapperen Ataf mener, at det er presset fra det omgivende samfund, der splitter indvandrerne.

"Når man presser indvandrerne, splitter man dem," siger han i et interview på side 20-22 i dagens avis.

Service-underklasse

Den analyse er adjunkt ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi ved Roskilde Universitetscenter Shahamak Razaei ikke helt enig i:

"Når en etnisk gruppe bliver presset, reagerer den ved at samle sig. Det kan godt være, at du finder rivaliserende grupper, men hvis der er en ydre fjende, som for eksempel et fjendtligt arbejdsmarked, står de etniske minoritetsgrupper sammen internt," siger han.

Han mener, at den etniske referenceramme samler mere, end den deler.

Til gengæld ser han en anden form for etnisk underklasse. En undersøgelse, han har foretaget af fem europæiske lande viste, at der er et sammenfald mellem etniske grupper og bestemte erhverv.

"Hudfarver og job går hånd i hånd. De job invandrerne koncentrerer sig i, er i den nederste del af servicebranchen. De lever af, at servicere overklassen," siger han og nævner som eksempel pizzabagere, rengøringsassistenter og taxachauffører. Antropolog og lektor ved samme institut, Yvonne Mørck, har beskæftiget sig med velfungerende, unge indvandrere. Hun kan godt genkende det billede, Manu Sareen og rapperen Ataf, tegner, af at indvandrerne er splittede i en over- og en underklasse. Hun har selv oplevet, at velintegrerede unge med indvandrerbaggrund, har taget stærk afstand fra tidligere uroligheder på Nørrebro, fordi de var bange for at blive stigmatiserede.

"Mange vil ikke frasige sig deres etniske baggrund, og langt de fleste er rejst fra fattige kår. De ved godt, hvor hårdt de andre har det, men samtidig er de angste for at blive slået i hartkorn med ballademagerne."

Hun sammenligner de velfungerende folk fra etniske minoriteters afstandtagen til de dårligst integrerede med dengang, der kom en stor gruppe fattige jøder fra Østeuropa til landet.

"Der var mange fra veletablerede middelklassefamilier, der ikke var meget for, at der kom fattige jødiske flygtninge, fordi de frygtede, at det ville få antisemitismen til at blusse op. Det er lidt samme effekt, vi ser i dag blandt de etniske minoriteter," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her