Læsetid: 2 min.

Jazz, mord og malerier

Farverig dansk roman fra New Orleans med udgangspunkt i den franske maler Degas' ophold i byen og med vellykket spring til nutiden
27. juni 2005

Normalt forbinder man New Orleans med Louis Armstrong og andre legendariske jazzmusikere, men den swingende sydstatsby kan også bryste sig af at have huset den impressionistiske maler Edgar Degas. Franskmanden opholdt sig der i 1872-73 for at besøge sine brødre. Det er der skrevet flere bøger om, ligesom en række franske bistroer og cafeer i New Orleans bærer hans navn.

Med afsæt i en forsvunden dagbog fra mesterens hånd - den dukker på mystisk vis op igen i brudstykker, ægte eller ej - og et meget omtalt maleri har Peter Nissen i sin debutroman Blues for Degas taget den store malers New Orleans-ophold under kærlig behandling.

Det er blevet en rap og farverig skildring, der dels foregår på Degas' tid, dels i nutiden, hvor en række mere eller mindre skumle personer involveres i den gamle historie om den letfængelige og komplicerede kunstner og hans Rosita, en sort prostitueret, som han angiveligt var besat af.

Der er masser af penge og prestige på spil, kan man forstå, og derfor er det ikke så mærkeligt, at der undervejs ryger nogle finker af panden - bang, og så er X eller Y ude af historien.

Charmerende sag

Peter Nissen skriver let(benet) - og hans ikke særlig lange roman rummer hele 52 kapitler, hvor personer og begivenheder flimrer forbi i et tempo, der nok kan tage pusten fra læseren.

Derfor er man taknemlig for, at forfatteren til at begynde med ofrer tre sider på en navneliste med de vigtigste af de agerende fra de to tidsplaner - og såmænd også et kort over det centrale New Orleans, som han åbenbart kender så godt som sin egen bukselomme.

"Fra det første øjeblik jeg besøgte New Orleans, har jeg været begejstret for byen," skriver han i sit forord til romanen, der i den grad har sin force i det atmosfæremættede frem for det spændingsmæssige, at i hvert fald denne anmelder undervejs kom til at tænke på, at Peter Nissen, der til daglig er jazzmusiker og kapelmester, sikkert ville kunne skrive en glimrende Turen går til New Orleans.

Og det er jo i en vis forstand det, han har gjort med denne hæsblæsende og i bund og grund charmerende sag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her