Læsetid: 3 min.

Tysklands polske håb

Confederation Cup i fodbold har sat gang i VM-euforien i et kriseramt Tyskland, der har hårdt brug for nye helte
20. juni 2005

I Tyskland har VM-feberen fået tag i nationen, allerede et år inden verdensmesterskaberne i fodbold spilles i Tyskland. Årsagen er, at Tyskland i disse dage er vært for Confederation Cup, hvor så prominente nationer som Brasilien, Argentina, Grækenland og Japan også deltager. Det var især åbningskampen i onsdags, hvor det unge tyske landshold bankede opkomlingen Australien med cifrene 4-3, der fik den krisebetrængte tyske nation til at vågne.

Det var længe siden, at de havde set et så offensivt anlagt landshold. Godt nok var forsvaret et mareridt, og veteran-keeperen Oliver Kahn havde travlt med at rydde op bag forsvarslinjen af unge mænd først i 20'erne. Kahns berømte koleriske vredesudbrud blev atter udstillet for åben skærm. Men det var ikke det, som fik tyskerne til at glippe med øjnene. Det var angrebet. Siden Jürgen Klinsmann blev træner for landsholdet og satte fornyelsen i gang, har holdet i 12 kampe scoret tre eller flere mål i halvdelen af kampene.

Det er frem for alt den lyshårede og lynhurtige Lukas Podolski på kun 20 år, som har fået nationen til at zappe ind på Confederation Cup. Han er den nye Gerd Müller, skrev avisen Handelsblatt efter onsdagens kamp, hvor Podolski scorede sit femte mål i kun fem landskampe. I Tyskland har de døbt ham prins Podolski, men han er faktisk prima polsk import, for han er født og vokset op i Polen. I dag er han tysk statsborger, og i denne globale tidsalder kan selv ny-tyskere blive genstand for national idoldyrkelse, hvis blot de triumferer i den hvid-sorte nationaldragt. Måske er forklaringen også, at Tysklands økonomiske, politiske og sociale krise har fået længslen efter nye helte til at vokse. Der er sikkert mange tyskere, der drømmer om, at næste års VM vil blive indledningen til en ny epoke med fodboldspillere af Müllers, Beckenbauers og Breitners VM-klasse.

Myggetænkerne tabte

Da det unge tyske landshold her lørdag aften spillede i Køln mod de regerende afrikanske mestre fra Tunesien, fik drømmerne mere at drømme om. Indtil det 75. minut lykkedes den myggestrategi, som tuneserne brugte på dekret af deres franske træner Roger Lemerre, men så blev der dømt straffe, og den tyske anfører Michael Ballack scorede sikkert. For de 45.000 tilskuere var målet en forløsning, og kort efter kunne de se det unge angrebshåb, Podolski sende en perfekt aflevering afsted til sin angrebskollega, Schweinsteiger, der snittede bolden ind bag keeperen. Det blev tre nul til de tyske værter, men det var Podolskis genistreg, som træneren Klinsmann især fremhævede:

"Jeg tror, at vi alle nød Lukas Podolskis gennemspilning," sagde han.

Men det tyske landshold er ungt og "har travlt med at lære", tilføjede Klinsmann. I morgen får de noget at se til imod det stærke Argentina, der under ledelse af midtbanegeneralen Riquelme også har maksimumpoint i gruppe A. Begge hold er sikret en plads i semifinalerne, og der venter med sikkerhed Brasilien, som forleden gav de regerende Europa-mestre fra Grækenland en lektion i, hvordan fodbold kan spilles. Når det altså ikke går i contra og gør alt for at holde angribernes trøjer tilbage. 3-0 og en opvisning af Ronaldinho og den 21-årige Robinho - som hele Brasilien drømmer om er den nye Pelé - viste, at de dristige og angrebsivrige for tiden vinder på grønsværen over myggetænkerne og pindsvinene. Det er gode nyheder før næste års fodbold-VM.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her