Læsetid: 5 min.

G8 indledt i trafikkaos

Aktivistgrupper fik onsdag stoppet trafikken i flere timer inden G8-topmødet for verdens otte mægtigste lande i Gleneagles
7. juli 2005

GLENEAGLES - I de tidlige morgentimer lykkedes det for mangfoldighedernes sværm af aktivister at blokere adskillige veje og lamme trafikken op til G8-topmødet, der i går blev indledt på et afsidesliggende femstjernet luksushotel og golfcenter i Gleneagles i Skotland. Adskillige steder kom det til hårde kampe mellem små guerilla-grupper af aktivister, der forsøgte at blokere motorvejen fra Edinburgh og A9 landevejen. I byen Stirling smadrede hætteklædte aktivister biler og butikker, og jernbanesporet ved Gleneagles blev blokeret ved nitiden. Op imod 60 blev anholdt under urolighederne, der var ved at forvandle Gleneagles til en no-go zone.

En lang roadmovie

Vi var hundredevis af journalister, der hele formiddagen sad hjælpeløse i de shuttle-busser, der skulle køre os fra Edinburgh og Glasgow op til et pressecenter nær det afskærmede og skarpt bevogtede Gleneagles-hotel. Selv de af os, der var stået tidligt op ved seks tiden om morgenen, nåede først fem-seks timer senere frem til pressecenteret, der er udlagt i nogle lader, flere hundrede meter fra topmødehotellet. Et russisk tv-hold i bussen stod energisk og filmede de små grupper af aktivister, der vandrede langs de små ydmyge veje og cyklede i små hold for at slippe igennem de mange politikontroller og nå frem til det to meter høje metalhegn, der afskærmer topmødehotellet fra omverdenen. Min britiske sidemand hviskede, at 'russerne vist vil lave en road-movie'. Imens rystede buschaufføren på hovedet over, at de forreste busser i den lange shuttle-kolonne af pressefolk pludselig var vendt tilbage på nogle veje, som vi havde kørt på en halv time forinden. "De aner vist ikke, hvordan vi skal slippe igennem vejblokaderne," sukkede han.

Lyden af almindelige folk

Politiet havde udkommanderet over 11.000 mand, og de havde opstillet kontrolpunkter i flere cirkler, mange kilometer fra hotellet. Men set fra bussens vindue så det ud til, at politiet var ganske ude af stand til at stoppe de små grupper af marcherende og cyklende aktivister, der langsomt, ad mange omveje og over marker var ved at nå frem til topmødestedet og den tilstødende landsby, Auchterarder. Flere af de lokale handlende havde sat skodder for vinduerne og lukket butikken i frygt for knuste ruder. Men ved frokosttid var politiet ved at gå i panik over den ukontrollerede sværm og forbød den demonstration i Auchterarder, som aktivistbevægelsen G8 Alternatives ellers på forhånd havde fået tilladelse til at afvikle. Aktivisterne fik under trusler om at flytte demo'en til Edinburgh, presset politiet til at omgøre beslutningen og med udsigt til kæder af kampklædte politifolk og til lyden af en snurrende helikopter i luften marcherede op imod 4.000 aktivister gennem landsbyen.

De hvide mænds rum

Den 39-årige Emira Woods fra Liberia, der er iklædt en flot grønplettet silkekjole og bærer et hovedklæde i samme farver, mener, at G8-lederne skal presses til at sætte folks behov først: "Jeg er kommet for at være blandt dem, der holder øje med de otte overvejende hvide mænd, som mødes i et lukket rum, og for at sige, at de ikke kan tage beslutninger for seks milliarder mennesker i verden. Vi ønsker ikke, at debatten om Irak-krigen og besættelsen af Irak afledes, men at folks behov sættes først," siger Woods, der i dag er direktør på Institute for Policy Studies i Washington. Hun har ikke villet forpasse chancen for at være tilstede under G8-topmødet. Hun siger til Information, at G8-ledernes plan om at give gældslettelse på 40 mia. dollar til 18 fattige u-lande er 'utilstrækkelig'. Det afrikanske kontinent skylder 296 milliarder dollar, og forslaget om gældslettelse vil kun fjerne en lille del af den gæld. Woods mener, at Afrika også skal penge tilbage. "I 500 år, siden slaveriets tid, er Afrikas ressourcer - fra de menneskelige til landenes tømmer, guld, diamanter og nu olie -voldtaget og udplyndret," siger Emira Woods. "Det er på tide, at Afrika får tilbagebetalt det, der på uretfærdig vis stjålet fra os i århundreder."

Kilimanjaro smelter

Indenfor i pressecentreret, bag det to meter høje stålhegn, summede det af stress og hektiske journalister, der forsøgte at vinde den kostbare tabte tid på de skotske landeveje ind igen. En tyk kødrand af britiske journalister havde dog tid til at juble foran de opstillede tv-kameraer, da nyheden fra Singapore blev fortalt af Sky News, at London - for næsen af præsident Chiracs Paris - er valgt til værtsby for OL i 2012. For en kort stund virkede det som om, at alle havde fortrængt G8-topmødets dagsorden om bl.a. gældslettelse til de fattige afrikanere. I presserummet for den franske regering var der helt tomt. Måske var de gået til frokost, selv om Chirac før topmødet havde fordømt det engelske køkken. Udenfor pressecentreret stødte jeg ind i nogle høje hvide informationsstandere fra erhvervslivets klimagruppe - heriblandt olieselskabet BP, forsikringsselskabet Allianz og Starbucks-kaffekæde er med i. "Kilimanjaros skinnede hvide bjergtop vil snart ikke skinne mere, fordi den globale klimaopvarmning smelter sneen," står der på en stander.

Et golfslag i universet

Den rødmossede Richard Dixon, der er direktør for Verdensnaturfonden i Skotland, fortæller dog lidt senere Informations udsendte, at der på topmødet er brug for en G7-erklæring om klimabeskyttelse - som isolerer USA. "USA er det eneste land her, der ikke har ratificeret Kyoto-miljøprotokollen, og præsident Bush har - så vidt jeg kan forstå på hans udtalelser i Danmark - ikke flyttet sig. Amerikanerne forsøger at fremstille det som en nyhed, at Bush har indset at klimaproblemerne også er menneskeskabte, men det sagde han også for fire år siden," siger Dixon. Mens han taler kan jeg ane nogle gule politiveste, der lister rundt bag det to meter grønne sikkerhedshegn, der er sat op, så verdenspressen ikke kan kigge op til topmødelederne i Gleneagles-hotellet. Sikkerheden er i top, men afstanden til politikerne er også øget, og kun udvalgte tv-stationer får lov til at komme helt tæt på det afskærmede hotel. Senere på eftermiddagen træder Tony Blair frem på en tv-transmitteret pressekonference side om side med rockmusikerne Bob Geldof og U2-forsangeren Bono. Blair havde et tydeligt jetlag fra sin lynvisit til Singapore, men vil ikke misse chancen for at komme med i primetime tv-nyhederne. Bono stod klar til at gribe ordet fra den udmattede premierminister: "Dette møde holdes på en golfbane, på en anden planet, der kaldes Skotland, men G8 må vise lederskab i de næste 48 timer," sagde han. "Udenfor står de vrede demonstranter, men indenfor er vi nogle, der har valgt at anvende den gode gammeldags forhandlingsvej til at skabe forandringer. Vi må ikke lade folk i stikken," sagde Bono, inden han sammen med den nålestribede Geldof drog til den afsluttende Live 8-marathonkoncert på Murrayfield Stadion i Edinburgh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her