Læsetid: 5 min.

'Islamistiske terrorister minder om 70'ernes venstre-ekstremister'

At trække styrkerne hjem fra Irak vil ikke mindske terrortruslen fra de radikaliserede islamister, siger den førende franske islam-forsker, Olivier Roy
21. juli 2005

PARIS- Den nye generation af militante al-Qaeda-folk er ikke fra Saudi-Arabien eller gamle veteraner fra Afghanistan, men unge, ofte veluddannede, middelklasseborgere, der er blevet politisk radikaliseret i de vesteuropæiske storbyer og nu rekruttereres af al-Qaeda-netværket til at udføre attentater fra Madrid til London eller til at blive jihad-krigere i Irak.

De er det 21. århundredes pendant til de yderligtgående og militante, venstreorienterede intellektuelle, der som Bader Meinhof-folkene hadede systemet og greb til terroraktioner for at underminere det.

Det mener den franske professor Olivier Roy, der er forskningsdirektør for CNRS (French National Center for Scientific Research). Den 55-årige Olivier Roy regnes som en af verdens førende islamforskere, og som sidste år udgav han bogen Globalized Islam. The search for a new ummah, siger til Information:

"De unge britiske statsborgere, der mistænkes for at stå bag attentatet i London, behøvede ikke at rejse til Pakistan for at blive radikaliseret. De var allerede blevet fanatikere i Storbritannien, inden de rejste til Pakistan. Den nye islamistiske terrorisme er et globalt netværk, der står særlig stærkt i Vesteuropa."

"Fra Madrid til Hamburg og Luton kan vi se samme mønster for radikaliseringen af islamisterne. Dem, der organiserede og udførte terrorattentaterne, var stort set alle velintegrerede folk. De var ikke arbejdsløse, ikke socialt udstødte, men havde en god uddannelse og de kom mest fra den lavere middelklasse," siger Olivier Roy.

Han lægger dermed afstand til repræsentanter fra det muslimske råd i Storbritannien, der ved gårsdagens møde med premierminister Tony Blair talte om voksende utilfredshed blandt unge muslimer, fordi "muslimske unge generelt klarer sig dårligere med højere arbejdsløshedsrater."

Kulturelt sammenbrud

Radikaliseringen af visse yderligtgående unge muslimer er ikke udslag af social marginalisering, men snarere et led i en proces, hvor 'islam vestliggøres', og religionen gradvist afkobles fra kulturen og nationen og indgår i nye imaginære globale netværker, mener Roy.

"Det store flertal af muslimer er liberale og accepterer vestliggørelsen af islam og er f.eks. ikke bange for et glas vin. Men nogle unge identitetsløse muslimer stræber efter at rekonstruere islam som en radikal politisk ideologi," siger han.

- Storbritannien har brystet sig af at være et multikulturelt samfund, og Blair går i dialog med de muslimske minoritetsgrupper? Kan det inddæmme terrortruslen?

"Den multikulturalistiske model, som Storbritannien har satset på, er ved at slå fejl," svarer Roy.

"De radikaliserede unge muslimer vil ikke lytte til de etablerede muslimske minoritetsledere. De føler sig ikke længere forpligtet af familien, traditionerne og den kommunitaristiske fællesskabsfølelse. Så længe der var endogami (medlem af samme religion/slægt, red.), kunne modellen fungere, men den bryder sammen nu. Nogle unge tredje-generationsindvandrere i Storbritannien bryder ud og søger efter en ny politisk identitet som brødre i en global muslimsk ummah (én fælles arabisk nation, red.) , der rækker ud over nationalstatens og det lokale fællesskabs grænser."

"Deres radikalisering og religiøse forhold til politikken minder meget om den radikalisering, som den yderligtgående venstrefløj gennemløb i 1970'erne. De radikale islamister angriber ikke kristne kirker eller religiøse mål, men laver attentater imod trafikknudepunkter, finanscentre og storbyer, som er symboler på det herskende system. Som 70'ernes ekstreme venstrefløj kæmper de imod systemet."

- Er det derfor, at dele af venstrefløjen i sympati søger at forklare al-Qaeda-fænomenet som udtryk for en bredere vrede over amerikansk arrogance og social undertrykkelse?

"Venstrefløjen har naturligvis fordømt al-Qaedas terrorattentater imod civile, men samtidig har mange venstreorienterede støttet al-Qaedas krav om, at de vestlige tropper skal forlade Irak, og at vi europæere ikke skal blande os i Mellemsøsten. Nogle siger, at USA straffes for dets arrogance. Le Monde Diplomatique skrev en leder efter 11. september, hvor bin Ladens terrormidler blev fordømt på den ene side, men hvor der på den anden side blev udtrykt forståelse for motiverne bag."

- Har den nye terrorisme ikke noget at gøre med krigen i Irak?

"Al-Qaeda henviser til Irak-krigen for at legitimere sine terrorattentater over for den offentlige muslimske opinion. Og bin Laden refererer hele tiden til Palæstina, Afghanistan og Irak. Men Al-Qaedas terrorisme har dybest set intet at gøre med Irak-krigen. Attentaterne i USA i 2001 fandt sted før krigen, og islamisterne var allerede radikaliseret længe forinden. Der har været attentatforsøg i Paris både før og efter Irak-krigen. Krigen er ikke årsag til terrorismen. Al-Qaeda folkene bekæmper som de ekstreme venstreorienterede i 1970'erne den herskende globale orden, og det, de mener, er USA's imperialisme. De tror, at de med terroraktioner kan afsløre det herskende systems svagheder, og få masserne til at gøre oprør. De vil opbygge en global islamisk ummah."

De hader demokratiet

"Invasionen af Irak hjalp ikke til at inddæmme den nye fanatisme og radikalisering blandt unge muslimer. Al-Qaeda sender nye rekrutter til Irak for at få dem prøvet i kamp. Al-Qaedas gamle kerne består først og fremmest af veteraner fra Afghanistan-kampene, og de ser nu Irak som en god chance for at rekruttere en ny generation af krigere," siger Olivier Roy.

Han nærer ingen illusioner om en hurtig fredsslutning: "Vi skal ikke bilde os ind, at terrorismen forsvinder, hvis vi trækker tropperne hjem igen. Det gør den ikke. Vi er fanget, og det er for sent at gøre beslutningen om. Vi er tvunget til at blive og at skubbe på for demokratiseringer."

- Irak har fået en demokratisk valgt regering, men terroristerne i Irak - som kalder sig en befrielsesbevægelse - fortsætter med at dræbe civile muslimske brødre, så de nu har dræbt langt flere civile end USA's soldater. Hvorfor det?

"Sunni-muslimerne betragter shia-muslimerne i den irakiske regering, som forrædere, der har forrådt islam. Og sunnierne og Saddam Husseins gamle Baath-folk kan se, at magtbalancen tipper i Mellemøsten, og de tager hårde midler i brug for at vinde. De går ikke af vejen for at dræbe sunnier."

- Kan demokratisering af Mellemøsten tøjle terrorismen?

"En demokratisering vil være godt for Mellemøsten, men som Bush's nykonservative skal man ikke bilde sig ind, at det er en effektiv anti-terrorstrategi. De gamle islamiske broderskaber, Hamas og muslimske mainstream-folk vil gerne have en demokratisering, men de radikaliserede islamister i al-Qaeda ønsker ikke demokratiske institutioner. Som 70'ernes ekstremistiske venstrefløjsgrupper respekterer de ikke demokratiske valg. De tror, at demokratiet er falsk."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her