Læsetid: 1 min.

AE anbefaler skat på andelsboliger

Dyre andelsboliger er nærmest det samme som ejerboliger, og derfor bør de beskattes på samme måde, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
11. august 2005

Indskud på en halv million eller derover er ikke ualmindeligt, når man køber andelslejlighed. Den værdi bør beskattes på samme måde, som ejerboliger beskattes af værdistigningen.

Det mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Direktør i AE, Lars Andersen, konkluderer, at andelsboliger efterhånden kan sammenlignes med ejerboliger.

"Man kan belåne andelslejlighederne og få rentefradraget. Derfor bør andelshavere også beskattes af værdistigningen på samme måde som boligejerne," siger Lars Andersen.

Han siger, at andelsboligerne har bevæget sig fra en kollektiv ordning til en langt mere individuel boligform, hvor den enkelte andelshaver har rettigheder og muligheder, der i det store hele ligner dem på det private ejendomsmarked.

Lektor i finansiering ved Handelshøjskolen i København Jes Lunde er helt enig i AE's forslag.

"Det har jeg sagt i mange år. Det er ganske simpelt meget forunderligt, at andelsboligerne ikke er beskattet," siger han.

Jes Lunde mener, at andelsboliger blot er en anden slags ejerboliger og derfor bør beskattes som sådan.

"Forskellen er blot, at andelsboliger er et kollektiv, hvor man ejer en andel, der svarer til værdien af ens bolig," siger Jes Lunde.

S moderat positiv

Den socialdemokratiske boligordfører, Rasmus Prehn, er bestemt ikke afvisende over for AE's forslag.

"I takt med, at andelsboliger kommer til at ligne ejerboliger mere og mere, er det selvfølgelig noget, der skal overvejes. Men vi skal altså passe på, at vi ikke kommer til at skylle hele andelstanken ud med badevandet," siger han.

Rasmus Prehn beklager hvis det ikke kan lykkes at fastholde andelsboliger som et alternativ til enten leje- eller ejerboliger.

"Vi arbejder meget alvorligt med spørgsmålet, fordi det ville være ærgerligt med et meget snævert boligmarked, hvor der kun findes ejer- eller lejeboliger," siger Rasmus Prehn. Regeringen har derimod kun et skulderløft tilovers for forslaget.

Den konservative boligordfører, Jakob Axel Nielsen, afviser uden tøven forslaget.

"Det er i strid med skattestoppet. Vi har lovet befolkningen, at ingen skat hæves eller opfindes. Og det løfte har vi tænkt os at holde," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her