Læsetid: 4 min.

Andersen og a-bomben

Den 20. udgave af Odense Film Festival fokuserer forventeligt på H.C. Andersen. Men der er også masser af andet godt på programmet
11. august 2005

En film om at lære at cykle i en moden alder. En film om en ejendomsmægler på Manhattan, der hellere vil være skuespiller. Og én om en 79-årig dansk jesuiterpræst i Andesbjergene. Det er blot nogle af de mange tilbud i den danske sektion af den 20. Odense Film Festival, Danmarks eneste internationale forum specifikt for kortfilm, og siden midten af 90'erne tillige et vigtigt mødested for det danske kort- og dokumentarfilmmiljø.

To mærkedage sætter præg på årets program: H.C. Andersens fødselsdag og 60-året for atombomberne over Japan. Hører man til dem, der endnu ikke har nået mætningspunktet med den gamle Odense-forfatter, kan det anbefales at lægge vejen omkring Nikolaj Stagis og Franz Ernsts Eventyrskygger, hvor den tyske forfatter Günter Grass, med afsæt i sine illustrationer til Andersens eventyr, på sin afdæmpede facon får afleveret indtil flere håndfulde skarpsindige pointer.

Bohr og bomben

Er man derimod ved at være Andersen-mæt, er der masser af stof at hente i festivalens to dokumentariske film om Niels Bohr (1885-1962). Tidligere på året udsendte Lars Becker-Larsen Københavnerfortolkningen, en forbilledlig videnskabeligt formidlende fremstilling af de tanker og principper, der lå til grund for Bohrs udvikling af kvantefysikken i 1920'erne. Og nu supplerer Robert Fox så med Kernen, en mere biografisk tilgang til Bohr, hvor den danske atomfysiker placeres i en international kontekst, og hvor hans liv og karriere frem til årene efter Anden Verdenskrig fremlægges via et overflødighedshorn af arkivmateriale suppleret med Bohrs indre monolog på lydsiden.

I filmen fortælles det, hvordan Bohr i sine bestræbelser på at begribe en virkelighed, der ikke umiddelbart lod sig iagttage eller måle, søgte bort fra fysikkens gængse argumentationsformer og erstattede dem med ren matematik; og hvordan han forsøgte at tænke ud over selve sprogets begrænsninger og at bypasse den traditionelle vestlige enten-eller dualisme. Med sin kvantemekanik viste han, at atomare objekter på samme tid kan have både partikel- og bølgekarakter. Langt fra alle kolleger var enige, og filmen vægter ikke mindst den løbende dialog med den skeptiske Einstein.

Under Anden Verdenskrig måtte Bohr flygte fra nazisterne, først til Sverige og derfra videre via England til USA, hvor han sluttede sig til den internationale gruppe af videnskabsfolk, som Robert Oppenheimer havde samlet omkring sig i det hemmelige atomvåbenlaboratorium i Los Alamos, New Mexico. Her kunne Bohr iagttage, hvordan hans teorier blev omformet til sørgelig virkelighed. Og filmens sidste del er helliget de alvorlige perspektiver, som præsident Harry S. Truman pegede på, da han i en tale allerede ved slutningen af krigen sagde: "Atombomben er for farlig til at kunne være frit tilgængelig i en ustabil verden."

Danske bidrag

Blandt andre bemærkelsesværdige film i festivalens danske sektion findes en stribe, der allerede har været behandlet på disse sider: Tómas Gislasons film om Bjarne Riis og Team CSC, Overcoming, Søren Fauli og Mikala Kroghs Min morfars morder, Christoffer Guldbrandsens Lykketoft finale, samt flere andre.

Dernæst er der en god håndfuld titler, som vi vil vende tilbage til, når de sendes ud i bredere distribution senere på året. Det kunne være Lars Johanssons Den tyske hemmelighed, Jeppe Røndes The Swenkas, Mette Zeruneiths I soldatens fodspor samt to hjemstavnsfilm for børn og unge af henholdsvis Jytte Rex og Jørgen Leth. Til denne kategori hører desuden Peter Klitgaards panoramiske hyldest til mangfoldigheden i det danske sprog, I Danmark er jeg født. Den vil blive anmeldt i forbindelse med biografpremieren næste fredag.

Døde dyr

Hertil kommer så hele det felt af små perler, som enhver god festival byder på. Film, der synes at dukke op ud af det blå, og som rammer én et sted, hvor man ikke lige havde ventet at blive ramt.

Et sådant værk kunne være den garvede dokumentarduo Jacob Jørgensen og Henrik Lundøs portrætfilm John Olsen - af dyr er du kommet. Umiddelbart blot endnu et kunstnerportræt i en nærmest uendelig række, men i hænderne på Jørgensen og Lundø folder hovedpersonens univers sig ud på en måde, så beskueren på skift beriges, fascineres og provokeres. Med generøsitet og engagement taler Olsen om sin optagethed af organiske materialer, lammefostre, dyremaver og elmebark. Om naturens former og skønhed. Om at tegne i sengen og om glæden ved at gå på jagt. Om det afvæbnende ved skulderblade på små børn og om det uhyggelige ved tænder. Undervejs virker han på én gang afbalanceret og konstant overvældet af tilværelsen. En dobbelthed, filmen fint afspejler ved på de rette steder at accentuere dynamikken i klipperytme og brug af effekter.

Et andet eksempel på en film, der med uventet styrke griber opmærksomheden, kunne være René Bo Hansens klassiske dokumentar Pas på nerverne, et portræt af den 59-årige ildsjæl Niels Bay, som i 18 år har ledet legepladsen Degnestaven i det belastede københavnske Nordvestkvarter. Med sine uortodokse pædagogiske principper, der blandt andet går ud på at give ungerne point i alt fra deres præstationer på fodboldbanen til deres almene opførsel og omgangsformer, har Bay et usædvanligt godt tag i kvarterets børn og unge, hvoraf mange ellers er opgivet af såvel familie som skoler og andre institutioner. At se en flok rødder, de fleste med anden etnisk baggrund, svede over opslagsværker for at terpe navne og årstal på Holbergs skuespil er i dén grad øjenåbnende. Filmen burde være pligtstof for alle, der beskæftiger sig med pædagogik og integration.

Traditionen tro flankeres den danske sektion på Odense Film Festival med et internationalt program af eventyrlige og fantasifulde kortfilm samt en række tematiske sideprogrammer.

Odense Film Festival. BioCity og Café Biografen. Til den 16. august. www.filmfestival.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her