Læsetid: 3 min.

Hvad nu, Plummer?

Plummer skal droppe sin 'ret ind eller bliv hjemme strategi' og tage sine medarbejdere alvorligt, hvis han vil skabe sammenhæng i DR. Sådan lyder rådet fra to forskere i virksomhedsledelse og -kommunikation
26. august 2005

"Hvis der er nogen, der ikke kan eller vil spille efter de nye regler, så vil det være naturligt, at de enten rejser selv eller får at vide, at det ikke går," sagde Kenneth Plummer to dage før, han tiltrådte som generaldirektør i DR. Men som gårsdagens artikler i Information viste, er det ikke alle i DR, der vil spille med.

Derfor er Plummer nødt til at lægge stilen om og hurtigst muligt skabe konsensus mellem sig selv og sine medarbejdere, mener professor i virksomhedskommunikation og krisestyring ved Århus Universitet Finn Frandsen. Det samme mener professor i personaleledelse og management ved Handelshøjskolen i København Henrik Holt Larsen.

Plummer har lovet de vrede P1-medarbejdere et møde 'inden for et par uger', men det er ikke godt nok, siger Finn Frandsen.

"For det første skulle Plummer ikke have meldt ud, som han gjorde. Men når han nu har gjort det, skal han ikke vente to uger med at tage diskussionen," siger Finn Frandsen.

I stedet skal Plummer undersøge, om den forandring, han lægger op til, er begrundet.

"Hvis Plummer vil noget med DR, er han nødt til at få medarbejderne med. Han kan ikke få det her til at fungere med pisk hele tiden. Han er nødt til at få medarbejderne med, så DR bliver et fælles projekt," siger Finn Frandsen.

Åben debatkultur

DR er en virksomhed, der er kendt for at have en åben debatkultur - også om ledelsen.

Det demonstrerede nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen og radiodirektør Leif Lønsmann, da de i Information i går meldte ud, at de ikke er enige i Plummers kritik af manglen på 'politisk balance' i DR. Det handler om journalistik, ikke politik, sagde de to direktører.

Finn Frandsen vurderer, at baggrunden for konflikten er forskellige ledelseskulturer mellem DR og den nye generaldirektør.

"Kenneth Plummer repræsenterer en strømning, hvor man overfører principper fra det private til det offentlige. Han vil strømline organisationen. Han står over for den professionelle og faglige ledelse, der tager udgangspunkt i, at den, der er bedst til faget, skal lede og ikke ledes af andre," siger Finn Frandsen.

Kenneth Plummer har tidligere udtalt, at han ikke håber at skulle sige farvel til nogen i direktionen, men Finn Frandsen og Henrik Holt Larsen påpeger, at uenigheden mellem generaldirektør og direktører er uholdbar på lang sigt.

"Havde det været en privat virksomhed, var de blevet fyret. I en privat virksomhed går det ikke, at underdirektørerne vil i en anden strategisk retning end direktøren og bestyrelsen," siger Finn Frandsen. Henrik Holt Larsen påpeger, at Plummers kontante stil kan være en fordel udadtil, fordi det før virksomheden mere gennemsigtig, men at der skal være handling bag ordene.

""Ellers er det bare 'ulven kommer'," siger Henrik Holt Larsen.

Samle stumperne

Men foreløbig skal Plummer koncentrere sig om at 'samle stumperne op', mener Finn Frandsen.

"Han er nødt til at tage sine medarbejdere alvorligt og fortælle dem, at han respekterer dem, bakker dem op og tager dem med på råd," siger Finn Frandsen.

Henrik Holt Larsen påpeger, at en af de konkrete og mest brugte muligheder for Plummer er at sætte sig ned og lave en virksomhedsanalyse af styrker, svagheder, muligheder og begrænsninger.

"Han skal hurtigst muligt skabe en tæt dialog med de relevante interessenter - bestyrelsen og medarbejderne: Hvad er situationen og udfordringerne. Og når man så når til enighed om det, skal der handlingsmuligheder på banen," siger Henrik Holt Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her