Læsetid: 2 min.

Skakshow i Florida

Susan Polgar satte nye rekorder i simultanspil
16. august 2005

Navnet Polgar forbinder man i skakverdenen normalt med den yngste af de tre berømte søstre fra Budapest, den nu 29-årige Judit Polgar, den eneste kvinde blandt de 100 øverst rangerede stormestre i verden (Judit ligger nr. 8 på FIDE's aktuelle liste).

Men storesøsteren Susan Polgar, der hjemme i Ungarn hed Zsuzsa, men nu har amerikaniseret sit fornavn - i hvert fald på sin hjemmeside - kan skam også. Hun ligger som nummer to på kvindernes verdensrangliste og er dermed den førende kvindelige spiller i USA. Og så har hun netop sat en bemærkelsesværdig rekord i simultanspil.

I Palm Beach Gardens i Florida præsterede hun at afvikle hele 1131 partier mod 554 forskellige spillere - hvoraf mange altså har fået lejlighed til at starte forfra, efter at deres første parti var overstået. Det har nok været mere show end skak, modstandernes alder spændte mellem fire og 95 år, og Susan vandt hele 1112 partier, remiserede i 16 og tabte kun tre. Dermed kom hun i Guinness Record Book både for flest antal spillede partier og den højeste gevinstprocent. Det tog den 36-årige Susan 16 og en halv time at gennemføre denne præstation, fra klokken halv 11 om formiddagen til næste nat klokken 3.

Og Susan fik gået 14.361 skridt, svarende til godt 9 miles. Hun holdt kun én pause - fem minutter, hvor hun drak en kop kaffe. Gad vidst, hvad et dansk arbejdstilsyn ville have sagt til den historie.

Skaktalenter i Århus

I Smilets By (det er som bekendt Århus) gik man i søndags i gang med turneringen Grundfos Young Masters, hvor de tre største danske talenter netop nu, Davor Palo, Christian Kyndel Pedersen og Jakob Vang Glud skal kæmpe mod syv stærke udlændinge i en 10-mands alle-mod-alle turnering

I første runde spillede Davor hvid mod Christian, og efter et omskifteligt parti enedes parterne om remis efter 51 træk. Derimod gik det efter slapt åbningsspil Jakob Vang Glud skrækkeligt ilde som sort mod franskmanden Sebastian Mazé:

1.e4 c5 2.Sf3 e6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 a6 5.Sc3 b5 6.g3 Lb7 7.Lg2 Sf6 8.0-0 d6 9.Te1 Sbd7? 10.e5! Lxg2 11.exf6 ...

Hvid står allerede til gevinst, Jakob har vist byttet om på den rigtige trækfølge og bliver regulært pelset i det følgende: 11. - Lb7 12.Sxe6!

Se diagrammet.

Skærer lige igennem. Helt ind til det sted, hvor det gør ondt.

12. - fxe6 13.Txe6+ Kf7 14.fxg7! Kxg7 15.Dg4+ Kf7 16.Df5+ Sf6 17.Sd5! Lxd5 18.Txf6+ Dxf6 19.Dxd5+ De6 20.Dxa8 De1+ 21.Kg2 Lg7 22.Dd5+ ...

Og her opgav sort. Det bedste, han kan opnå fra denne stilling, er et håbløst slutspil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her