Læsetid: 3 min.

Mit synkende land er det bedste i verden

Langt væk fra hjemmet mødte Informations udsendte Samuelu Penitala Teo, der er minister for miljø, jord og fiskeri i Tuvalu
25. august 2005

Samuelu Penitala Teo er miljøminister i den lille østat Tuvalu. Informations udsendte mødte ham så langt væk hjemmefra, som han kan komme: I Grønland, hvor han var inviteret til klimamøde af den danske miljøminister, Connie Hedegaard.

Når verdenshavet stiger en meter på grund af den globale opvarmning, bliver halvdelen af Tuvalu oversvømmet.

- Hvad er din største drøm?

"At komme til Nordpolen! Nej, vi tuvaluanere er ikke særlig materialistiske. Jeg drømmer om en fredelig verden. Vi ejer ikke så meget og vi ønsker ikke så meget mere. Vi ønsker bare fred."

- Hvad er det sidste, du har købt?

"Jeg købte nogle souvenirs i en butik i Ilulissat. En T-shirt, en kasket og et par små isbjørne."

- Hvad er det bedste land i verden?

"Hjemme. Mit synkende hjem. Alle mennesker kan vel lide at komme hjem, hvor de blev født og voksede op."

- Hvad tror du på?

"Jeg tror på en eller anden form for liv efter døden. Hvad det er, det ved jeg ikke rigtigt. Måske noget, der er bedre end det var før."

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

"Det er ikke nemt at svare på. Der er valg til næste år. Enten jeg bliver valgt eller ej, så mener jeg at vi skal gøre gode ting. En af de gode ting, vi kan gøre, er at passe på vores miljø. Vi skal passe på vores land, så det stadigvæk er der i morgen, i fremtiden, for vores børn."

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

"Den ser lidt truende ud. Hvis vi virkelig bryder os om verden, så må vi passe bedre på den. Det er det samme som hvis du har en bil. Hvis du vil have, den skal holde længe, så må du passe den. Hvis du overanstrenger din bil og lader være med at passe motoren og give den olie og vand, så ødelægger du vognen."

- Hvad tjener du om måneden?

"Cirka 700-800 dollar, altså amerikanske dollar."

- Hvem er dit forbillede?

"Jeg har studeret en masse forskellige mennesker. Både gode og dårlige. Ikke kun miljøforkæmpere. Jeg går også meget op i menneskerettigheder. Jeg tror, Mandela er et af mine forbilleder."

- Hvad er du mest bange for?

"Før har jeg aldrig været bange for havet. Men en gang i Tuvalu så jeg to bølger der kom imod øen. Det var lavvande, men bølgerne kom helt op til vejen, hvor jeg sad i en bil. Da blev jeg bange for havet og forstod, at der er noget galt et eller andet sted. Det var ikke tsunami-bølger, det var almindelige bølger ved lavvande. Men de var for høje, de var ikke normale."

- Hvad er det vigtigste i dit liv?

"Det vigtigste? Det er at passe godt på min familie og mit land."

- Hvad gør dig lykkelig?

"At komme hjem. Det vigtigste er at være lykkelig i sit hus. Hvis du ikke er lykkelig derhjemme, hvordan kan du så gå uden for dit hus og være lykkelig? Lykken kommer fra hjertet."

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

"Mit sidste måltid her i Kangerlussuaq var æg og pølser. Mit sidste måltid, før jeg rejste hjemmefra, var østers. Det meste af vores mad i Tuvalu kommer fra havet. Har I østers? Hjemme hos os spiser vi kæmpemuslinger. Du skulle smage dem. Jeg skulle have taget nogen med. Jeg har fryseren fuld af dem derhjemme."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her