Læsetid: 2 min.

Schröder: Jeg leder fire år til

De tyske vælgere har talt: Det konservative CDU blev største parti - og Gerhard Schröder kan fortsætte som kansler, hvis bare han kan lokke de liberale med i regeringen
19. september 2005

BERLIN - Begge politiske lejre i Tyskland jublede i går aftes, da de første valgresultater blev offentliggjort. Men efter en time forstummede festen hos de konservative i CDU, der nok blev største parti i Forbundsregeringen, men ikke kunne erobre regeringsmagten fra kansler Gerhard Schröder.

Ved 19.30-tiden trådte Schröder frem foran sine tilhængere i SPD-hovedkvarteret i Berlin og lod sig hylde som partiets redningsmand.

"Jeg føler mig bekræftet i, at jeg i de næste fire år skal sørge for et stabilt flertal under min ledelse," sagde han.

SPD fik med Gerhard Schröders store personlige indsats kæmpet sig frem til over 34 procent, mens De Grønne fastholdt resultatet fra sidste valg - otte procent. Resultatet er ikke overvældende, men den borgerlige blok af CDU-CSU og det liberale FDP fik kun ca. 45 procent af stemmerne og er dermed ude af stand at overtage regeringsmagten.

Schröder benyttede lejligheden til at hovere over alle de medier, som de seneste måneder har forudset hans nederlag i valgkampen: "Jeg er stolt over indbyggerne i vort land! Jeg er stolt over en demokratisk kultur, der viser, at mediemagt og mediemanipulation ikke har rystet den demokratiske selvbevidsthed."

Med adresse til de konservative sagde Gerhard Schröder:

"De, der ville erobre magten, har lidt en grandiøs fiasko. Jeg begriber ikke - og jeg er sikker på, at indbyggerne i Tyskland heller ikke begriber - hvordan Unionen (CDU-CSU, red.) ud af et så ødelæggende resultat kan udlede et krav om at lede landet."

Allerede i dag vil SPD-formand Franz Müntefering indlede koalitionsforhandlingerne. Gerhard Schröder fortalte ikke med, hvilket parti, der skal forhandles, men det fast står, at kun de liberale mandater kan sikre Schröder-regeringen flertal.

I går afviste FDP at indgå i en koalition med socialdemokrater og grønne.

"Vi står ikke til rådighed," slog FDP-formand Guido Westerwelle fast.

En mulig koalition med det nye venstreparti Die Linke/PDS blev i går afvist af både Schröder og af venstrepartiets ledende figurer, Oskar Lafontaine og Gregor Gysi.

Stor skuffelse i CDU

Blandt de konservative var skuffelsen stor. For blot et par måneder siden førte CDU-CSU stort i meningsmålingerne, men valgresultatet på ca. 35 procent ligger på niveau med katastrofevalget i 1998, da kansler Helmut Kohl (CDU) tabte til Gerhard Schröder.

Angela Merkel blev af de konservative hyldet som valgets vinder.

"CDU-CSU er blevet den stærkeste kraft, og vi er forpligtede til at under svære betingelser at danne en regering," sagde Merkel.

Reelt har hendes parti tabt godt tre procentpoint, og allerede på valgaftenen begyndte den første kritik af hende.

Vi må overveje konsekvenserne, og hele valgkampen er ikke blevet ført optimalt," sagde Friedrich Merz, der havde udsigt til at blive finansminister i en konservativ regering.

Også den bayriske ministerpræsident og CSU-formand Edmund Stoiber blev kritiseret for sine bemærkninger om de østtyske vælgere, som han bl.a. har kaldt "dumme kalve".

Straffen var, at CDU tabte opgøret om de østtyske vælgere, der overvejende stemte SPD og på venstrepartiet. I Bayern gik støtten til CSU tilbage med fem procentpoint til 53 procent.

Hos De Grønne, der længe frygtede at blive glemt i den meget person-orienterede duel mellem Schröder og Merkel, var jublen stor:

"Jeg ønsker, at vi forstår valgresultatet som en forpligtelse til at komme videre med at præge dette land, lige meget om det bliver i opposion eller i en anden rolle," sagde udenrigsminister Joschka Fischer"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her