Læsetid: 2 min.

´Amatører uden visioner´

Danmark har mistet rollen som foregangsland for vindkraft. Vestas kan knap nok få et sted at vise sine nyeste produkter frem
17. oktober 2005

"Den regering, vi har nu, er en flok amatører. De har ingen visioner."

Så bramfrit lyder det fra Hans Laurids Petersen, der er veteran på vindmøllefabrikken Vestas. Han blev ansat for 37 år siden.

Direktør Ditlev Engel udtrykker sig mere diplomatisk: "Situationen er klart utilfredsstillende for Vestas. Men jeg bryder mig ikke om at fremstille mig som et offer. Jeg kan ikke forestille mig, at man ikke er interesseret i at bevare vindmølleindustrien i Danmark. Men vi må selv blive bedre til at forklare, hvilke rammebetingelser, vi har brug for," siger Ditlev Engel.

Hvor længe endnu?

På verdensplan er Vestas den største vindmøllefabrik. Konkurrenten Bonus er solgt til Siemens, konkurrenten Neg Micon er fusioneret med Vestas. 60 procent af Vestas' ansatte er stadig i Danmark. Men hvor længe endnu?

I Danmark bliver der ikke solgt nye vindmøller. Vestas kan ikke vise sine nyeste møller frem i hjemlandet. Men Vestas satser stadig på Danmark som hjemland for den tekniske udvikling og hovedkontorerne.

"Er der noget, folk har en holdning til, så er det vores produkter," siger Ditlev Engel. "Nogle synes, de er det mest fantastiske i verden, andre synes, de beskæmmer landskabet, så det er helt uhyggeligt. De stærke følelser gør det svært at føre en saglig diskussion," siger Ditlev Engel

Et udstillingsvindue

"Danmark har en god position på vind. Hvis vi skal fastholde den og udbygge den, så må vi blive bedre til at forklare folk, hvad det er, vi laver. Jeg tror ikke, de fleste er klar over, at en ny Vestas V-90 mølle har lavet strøm til en dansk familie i et år, når den har drejet en time."

"Vi har brug for at vise det sidste nye frem for vores mange gæster fra hele verden. Med den udvikling, vi ser i olieprisen, bliver antallet af gæster ikke mindre. Jo mere, vi kan vise dem af det nye, jo bedre. Det har en anden effekt at vise dem 80 nye havmøller fra en helikopter end at vise dem frem på en computer."

"Vi håber, at Danmark vil blive ved med at være et udviklingscenter for vindkraft, som vi kan vise vores omverden. Vi vil gerne kunne presse vores teknologi. Derfor vil vi gerne stille vores testmøller op på de steder, hvor de bliver bedst eksponeret for vejr og vind. Det er vigtigt at prøve dem af i real life."

Fremtidens marked ligger uden for Danmark, men Ditlev Engel truer ikke med at flytte.

"Det handler jo om hjerner og mennesker. Dem har vi rigtig mange af, som er meget dygtige. Min holdning er, at vi skal blive bedre til at få politikerne til at forstå, hvad der er vigtigt for os. Hvis vi kan det, så er jeg sikker på, at vi kan få de nødvendige rammebetingelser. Men vi regner med, at nye produktionsenheder vil ligge uden for Danmark."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her