Læsetid: 3 min.

'Nåååh, det er jer, der skyder jeres søstre'

Ataf Khawaja er lyriker og rapper fra Vanløse - men også rollemodel for unge indvandrerdrenge. Han synger deres smerte ud
3. oktober 2005

Rapperen Ataf Khawaja har besluttet sig for at blive en slags brobygger mellem indvandrere og danskere, der i disse år ikke ser hinanden som individer, men grupper.

"Da jeg kom hertil i aften, spurgte taxachaufføren hvor jeg kom fra. Da jeg sagde Pakistan, sagde han: 'Nåååh, det er jer, der går og skyder jeres søstre'," lyder Atafs nyeste eksempel, som han fortalte med humor, men også et sørgmodigt blik under de fløjlslange øjenvipper til et lydhørt publikum for nylig på Sociologisk Institut i København.

"Jeg synes, jeg er intelligent nok, men det danske samfund vil ikke ha' mig - derfor lavede jeg en plade. Nogle folk siger, de kan mærke smerten i f.eks. Sommerfugl, der handler om min mor. Så ser de bag min mørke hudfarve, og vi er ikke så langt fra hinanden," siger rapperen, sangeren og lyrikeren, hvis fornavn udtales Ardev.

I februar udsendte han cd'en Paraderne nede, der med sit fokus på personlige tanker og følelser slog en ny følsom tone an. Ikke mindst er sangen Sommerfugl - der reelt handler om, hvordan far bankede mor hjemme i Vanløse - blevet en ørehænger, som både kan købes som ringetone og var 'ugens uundgåelige' i sommer på P3.

Rollemodel

Ataf Khawaja holder jævnligt foredrag for 8.,9. og 10. klasser. Det fungerer godt, fordi han er en forhenværende rod - thug - der siger noget fornuftigt. Ikke en SSP-medarbejder.

"Der er brug for nogle idoler derude, og det er os selv, der skal blive de rollemodeller. Vi kender de drenge, der ser op til os, og ved, hvordan de snakker."

Samtidig understreger Ataf, at han ikke skal redde verden:

"Mange af mine venner er stadig kriminelle, og det er dem, jeg har det bedst med."

Ordene flyder, mens Ataf Khawaja går adræt omkring. Af og til springer talen brat i rytme, bliver rap-agtig. Hans udgangspunkt er smerten. Smerten ved at leve i samfundet uden respekt.

"Jeg hader Pia Kjærsgaard, fordi hun siger 'vi danskere' og har sat mundkurv på vores smerte. De indvandrere, der ikke er integreret, hverken læser aviser eller ser tv, mens de integrerede indvandrere, der læser avis og ser tv, bliver vrede over den dårlige omtale," siger Ataf Khawaja

To verdener

I dag er Ataf 31, men som 'Hassan' i Kathrine Vitus Andersens oplæg begyndte stemplingen som 'perker', da han var 13 år.

Indtil han var 10 år, spekulerede Ataf ikke på sin hudfarve eller kultur.

"Hjemme læste vi Koranen, men den var på arabisk, så det forstod jeg ikke meget af."

Men hans danske klassekammerater begyndte at fortælle sjove historier om fester og druk, og det passede ikke til Atafs baggrund.

Han foretrak at hænge ud med drenge som han selv.

"Det var to verdener, for jeg læste jo også Anne fra Grønnebakken og så Fame."

Men udenfor-verdenen blev stærkest. Ataf røg og solgte hash, blev kendt som Sorte Slyngel og cruisede gaden i sin bimmer. Indtil han en dag droppede det og skrev en ny slags tekster.

"Jeg er voksen nu, cool nok."

Hvorfor rap

Efter oplæggene var der spørgsmål. Åbne og nysgerrige, men også sært uvidende. En ville f.eks vide, hvorfor Ataf bruger rap, opfundet af sorte amerikanere. Hvorfor ikke noget arabisk?

Ataf undlod høfligt at bemærke, at han netop havde fortalt, at han ikke forstår Koranen på arabisk. I stedet forklarede han, at han bruger de former, der faldt naturligt:

"Jeg skriver på dansk og mine seneste tekster er blottet for de bandeord, jeg bruger, når jeg taler. Men hip hoppen er min verden, og med alt det, jeg har på hjerte, kan jeg ikke også opfinde en ny form," sagde Ataf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her