Læsetid: 3 min.

Ikke bare dyre biler og dejlige damer

Europæiske mainstream-aviser skriver mest om de rige, de kendte og fodbold, mens ukendte Osasuna erobrer førsteplads i spansk liga
7. november 2005

Hver anden sportsartikel i de europæiske aviser handler om fodbold. Det viser en stor undersøgelse af den internationale sportspresse - finansieret af Play the Game og Idrættens Analyseinstitut - som er udarbejdet af forskere i 10 lande på tre kontinenter. Ugebrevet Mandag Morgen omtalte den i mandags.

Information er ikke lagt under analytikernes lup, men sportssiderne i Berlingske Tidende, B.T, Jyllands-Posten, Politiken, Fyens Stiftstidende er dog overvåget af Mandag Morgen. Pengeinteresser og stjernedyrkelse dominerer i mainstream-pressens dækning. Kun en ud af 30 artikler belyser politiske aspekter, og kun en ud af 20 artikler fokuserer på kommercielle sider af idrætten. Der er ellers nok at skrive om. For sportens underholdnings-økonomi omsætter ifølge Mandag Morgen 165 mia. euro om året i Europa.

Achim Stecker, der er sportsredaktør på den tyske avis, Bild, siger til Mandag Morgen, at hans 10 millioner læsere hellere vil se, hvor fodboldstjernerne bor, hvilken bil de kører i, og hvem de er gift med, end læse om doping, sponsorer og politiske magtkampe.

Det er da logik for burhøns.

Ser Thomas op til Osasuna?

Læserne er Gud. For enhver avis. Så lad os her skrive lidt om en dansk stjerne, alle vel kender: Thomas Gravesen fra landsbyen Daugaard, der løb som en europæisk nomade til Vejle, Hamborg, Everton og siden til Spaniens hovedstad. Han skal igen skifte klubtrøje. Det har været et dårligt år for ham i Real Madrid, og efter lang tid som stamspiller er han bare bænkevarmer. Sidst han blev skiftet ind, smed dommeren ham ud igen med det vuns, fordi hans første hårde tackling var til rødt. Det er bare så surt at være Thomas lige nu. Så nu skal Thomas skifte klubtrøje.

Real Madrid, der ligner et halv lazaret med mange faldne stjerner på skadeslisten og som usikkert kæmper for at holde sig i toppen af ligaen, skal have ny klubtrøje. Reals præsident, storentrepenøren Florentino Pérez, har skrevet kontrakt med en ny sponsor. Ikke i Europa, for økonomiens og magtens epicentrum er på vej til Asien. Fra næste sæson indtager Taiwans computer- og mobilselskab, BenQ, tronen på Reals trøjer. BenQ, der har købt Siemens mobildivision, og vil være et af verdens største mobilselskaber, vil i de næste fem år betale 100 millioner euro for at blive set på Reals trøjer sammen med Siemens.

Foreløbig må Real Madrid og danske Thomas dog se op til provinsholdet Osasuna fra Pamplona i Navarra. Uden dyre pengesummer, uden verdensstjerner og uden Bild-dækning af hustruernes liv i sus og hus, har lille Osasuna sat sig på ligaens førsteplads. I lørdags gav Osasuna den baskiske klub, Real Sociedad, årets første nederlag på hjemmebanen. 1-2. Osasuna er mindst et par point foran forfølgerne fra Barça og Real Madrid - især takket være den serbiske angrebsgeneral, Milosevic, der hedder Savo til navn, og ikke Slobodan som en berygtet stornationalist, der måske dømmes for folkemord i Haag. Milosevic kom ikke på tavlen i lørdags, men han er en kolossal kriger, der slås for enhver bold, skaber plads og åbner for sine medspillere. Sammen med en velspillende indvandrer fra Cameroun, Pierre Webó, gør Savo det kompakte kontrahold fra Osasuna til en trussel, som de rige klubber i Spanien må passe på i år. Så når Europa taler om Ronaldinhos og Etos genialiteter i Champions League, taler baskerne gerne om Osasuna. For baskiske nationalister drømmer om i sprogimperialismens navn at oprette et stor-Baskerland, der også omfatter Navarra og et par provinser Sydfrankrig. Ironien i den i grunden meget europæiske historie er, at på grønsværen kan Real Sociedad og Osasuna ikke begå sig uden storimport fra Balkan til Afrika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her