Læsetid: 3 min.

Fogh vil ikke høre tale om nederlag

Socialdemokraterne satte Venstre på plads ved kommunalvalget. Partiet har nu magten i 45 kommuner, mens Venstre ikke var i nærheden af sin målsætning om at vinde halvdelen af kommunerne
17. november 2005

For en lille stund er rollerne byttet om i dansk politik. Socialdemokraterne fester over kommunalvalget, mens Venstre bliver udpeget som valgets store taber.

På landsplan fik Socialdemokraterne 34,3 procent af stemmerne, mens Danmarks liberale parti kun kunne mønstre 27,5 procent af stemmerne. Før valget lagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ellers ikke skjul på, at "Venstre skulle være partiet med flest borgmesterposter." Men den målsætning er ikke blevet indfriet. Kun 36 borgmesterposter er det blevet til.

"Vi havde nok satset på lidt flere stemmer, men sådan er livet i politik. Overordnet set har vi fået et pænt valg med mange flotte resultater rundt om i kommunerne," siger Anders Fogh, der afviser at bruge ord som 'skuffet' og 'nederlag' i forbindelse med resultatet.

Statsministeren havde modsat S-formand Helle Thorning-Schmidt valgt at holde lav profil i valgkampen, men også her afviser han, at hans tilstedeværelse kunne have ændret resultatet.

"Det er ikke landspolitik, der afgør, hvem der bliver valgt ude lokalt. Det er lokale spørgsmål og lokale personer, der er afgørende," siger han.

S sejrer

Hos Socialdemokraterne er valget gået over al forventning. Eneste rids i S-lakken er Anker Boyes nederlag i Odense, men på landsplan og specielt i landets tre største byer, København, Århus og Aalborg løb partiet af med en suveræn sejr. På landsplan sidder partiet nu på 45 borgmesterposter.

Mest markant er Ritt Bjerregaards triumf i København, hvor Venstres modsvar, Søren Pind, aldrig var i nærheden af at udgøre en trussel.

Flere valgforskere taler om en 'overpræstation' og peger på, at resultatet kan være med til at bryde den negative spiral, som partiet har befundet sig i i længere tid.

"Vi kan lære, at vi skal føre en fantastisk valgkamp, som Ritt har gjort," siger Helle Thorning-Schmidt, som har haft svært ved matche Anders Fogh på den landspolitiske bane.

DF mangler profiler

Dansk Folkeparti må endnu engang sande at partiet mangler profiler i kommunerne. På landsplan kunne Pia Kjærsgaards kommunalkandidater kun mønstre 5,9 procent af stemmerne, og der er lang, lang vej til tilslutningen ved folketingsvalget, hvor partiet fik 13,3 procent af stemmerne.

"Selvfølgelig vil vi gerne op på det landspolitiske resultat, men for mig er det afgørende, at vi står med en fremgang, og så skal vi bruge den næste periode på at bygge partiet op lokalt," siger Pia Kjærsgaard.

De radikale kan nu se frem til at være repræsenteret i 60 procent af de 98 nye storkommuner. I de gamle kommunalbestyrelser var partiet kun repræsenteret i hver fjerde kommune, og den nye situation bliver betragtet som et gennembrud af parti-leder Marianne Jelved.

At partiet kun opnår 5,2 procent af stemmerne mod 9,2 ved folketingsvalget, ser hun snarere som et spørgsmål om lokale forhold.

"Det spiller en stor rolle lokalt, hvad det er for en valgkamp, der føres der. Måske er der en lokal borgmester, som støvsuger hele egnen for stemmer, som det skete i Herning. Det er næsten umuligt at gå op imod den type kræfter," siger Marianne Jelved.

Enhedslisten gik også frem og fordoblede antallet af mandater. Det betyder, at partiet nu har 36 medlemmer valgt til kommuner og regioner. I de gamle kommuner og amter var der blot 17 medlemmer fra Enhedslisten.

"Fremgangen viser, at folk rundt om i landet er ved at få øjnene op for vores politik og ikke mindst vores socialpolitik. Vi har faktisk råd til velfærd," siger Line Barfod.

SF mistede magt

Valget bragte ikke SF fremad. Flere SF-borgmestre blev sendt ud i kulden, og det lykkedes kun Tommy Dinesen i Kalundborg at holde bastionen.

"Resultatet svarer slet ikke til vores ambitioner. SF skal være meget større. Derfor skal vi også bruge den kommende tid på at samle grundigt op på lærestykkerne og erfaringerne fra den valgkamp, der nu er overstået," siger SF-formand Villy Søvndal.

Derimod lykkedes det den skandaleramte Farum-bykonge Peter Brixtofte at kæmpe sig tilbage i dansk politik. I den kommende Furesø Kommune fik Brixtoftes Velfærdsparti et mandat ud af byrådets 25.

Med 1.068 personlige stemmer er der altså stadig liv i Brixtofte, og han virkede som altid upårvirket, når der blev spurgt ind til den retssag, som han befinder sig midt i.

"Bagmandspolitiet har aldrig vundet nogen sager af betydning. De vinder heller ikke over mig."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her