Læsetid: 3 min.

Vi glemte ungarerne efter krigen

Under den tyske besættelse blev 12.000 ungarske soldater udstationeret i Danmark som tyske 'frivillige'. En ny bog fortæller, hvorledes de i virkeligheden var tvangsudskrevet og i nogle tilfælde samarbejdede med den danske modstandsbevægelse - men blev glemt i historiebøgerne
9. november 2005

De blev kaldt 'frivillige' af tyskerne, foragtet af deres egne landsmænd og glemt af danskerne. I de sidste kaotiske uger af Anden Verdenskrig færdedes adskillige tusinde ungarske soldater i Danmark, herunder kvinder og mænd helt ned til 15-års alderen. På fredag udkommer bogen De ungarske soldater, der dokumenterer, at de 12.000 soldater reelt var tvangsudskrevet til tysk krigstjeneste og opfattede sig selv som gidsler i en krig, der ikke var deres egen.

Journalist og forfatter Søren Peder Sørensen har brugt år på at undersøge emnet i danske og udenlandske arkiver og gennem interview med veteransoldater og deres efterkommere i Ungarn og Danmark.

"Jeg opdagede til min overraskelse, at der intet materiale fandtes om disse soldater, selv om de er en del af besættelsestiden. De blev opfattet som en del af besættelsesstyrken, men de var jo ikke frivillige," siger Søren Peder Sørensen.

Soldaterne var primært uuddannede fra landområderne, der havde været i en slags ad hoc grupper i Ungarn, der aldrig havde været i krig og manglede militær grunduddannelse. Da tyskerne besatte Ungarn i slutningen af Anden Verdenskrig, valgte man at udsende soldaterne fra disse grupper til det tyske rige og besatte lande. Den typiske soldat var en ung mand i 20'erne, men Søren Peder Sørensen har under sin research fundet et gravsted på Lemvig Kirkegård, hvor en ungarsk soldat på bare 15 år ligger begravet.

"De havde ingen træning og havde aldrig været uden for deres lokalegn. De var fortvivlede. De vidste, at tyskerne var på vej til at tabe krigen, og de frygtede, hvad tyskerne kunne finde på at gøre ved dem, mens de var i Danmark. De vidste ikke, hvor de var, og om de i overhovedet var i Europa," siger Søren Peder Sørensen.

Foragtet i Ungarn

Flere steder gjorde soldaterne oprør og nogle samarbejdede med den danske modstandsbevægelse.

"Enkelte danskere fik tæt kontakt til ungarerne og bevarede forbindelsen, efter de var rejst hjem, via korrespondance og i visse tilfælde med økonomisk støtte. Men langt de fleste vidste ikke, hvem de var og spurgte ikke," siger Søren Peder Sørensen.

I dagene efter befrielsen var det den britiske Hærkommando i Danmark, der sørgede for at sende ungarerne ud sammen med tyskerne. Men hjemsendelsen var ikke en befrielse for ungarerne, fortæller besættelseshistoriker Aage Trommer, der har skrevet forordet til bogen.

"De fik en ganske dårlig behandling, fordi de blev opfattet som nazistiske soldater - selv om det nok er de færreste, der har været det," siger han og tilføjer, at det i flere tilfælde også gjorde det sværere for eks-soldaterne at få arbejde i det kommunistiske Ungarn.

Søren Peder Sørensen mener, at Jerntæppet har været en af årsagerne til, at soldaternes historie blev glemt. "Jerntæppet har forhindret ungarerne i at give udtryk for deres oplevelser. Samtidig har danskerne ikke vidst, hvordan man skulle forholde sig til dem, for de var jo en del af besættelsesstyrken. Efter befrielsen var man optaget af at se fremad og mente måske, at der ikke skulle tales om disse soldater," siger Søren Peder Sørensen.

Men det skal der, for de ungarske soldaters historie er en del af den danske besættelseshistorie - og kan også sende et budskab til nutidens danskere, understreger forfatteren.

"Dengang var der trods alt mennesker, der kunne se, at der bag ved den fremmede uniform var nødstedte mennesker. Det har også en appel i vor tids forpestede flygtninge - og indvandrerdebat."

Søren Peder Sørensen: De ungarske soldater - en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark under Anden Verenskrig. 160 s., 175 kr. Distribution: Museet for Varde By og Omegn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her