Læsetid: 3 min.

Helle for Lykketoft

Helle Thornings slagnummer var, at regeringen skulle arbejdes ud af kontorerne. Men nu er partiet vendt tilbage til oppositions strategien under Lykketoft
3. november 2005

"Regeringen skal arbejdes ud af kontorerne".

Det løfte afgav Helle Thorning-Schmidt, da hun stillede op som formand for Socialdemokraterne - og vandt.

Godt et halvt år senere er det ikke meget, der er kommet ud af besværet.

Og i virkeligheden fører partiet den samme form for opposition til regeringen som det gjorde under Mogens Lykketoft.

Vi spoler tiden tilbage til tirsdag aften den 12. april til spillestedet i Vega i København.

Helle Thorning holder sin første tale som Socialdemokraternes nye formand. Og hun har hørt medlemmernes krav.

"I har klart og tydeligt svaret, at Socialdemokraterne skal arbejde for at skabe holdbare løsninger for alle danskere. At vores resultater skabes på midten, med hjertet til venstre. At vi skal være modige og ambitiøse i vores politik."

Socialdemokraternes nye succeskriterium er blevet forlig med regeringen, samarbejde og indflydelse.

Og strategien er klar: Et forløb, der så skulle midlertidig toppe med en bred aftale om velfærdsreformer for endelig at kulminere med at hjælpe Anders Fogh med at bære sine flyttekasser ud af statsministeriet.

Men næsten inden det er kommet i gang ligger strategien i ruiner.

Socialdemokraterne er væltet ud fra den ene aftale og forligsmulighed efter den anden.

Mette hiver tæppet væk

Lavinen startede i sommer, da Mette Frederiksen trak tæppet væk under loft over kontanthjælp. Et væsentligt element i både integrationsforliget og service-eftersynet af arbejdsreformen 'flere i arbejde.'

"Loftet får ikke flere i arbejde, men skaber kun flere fattige. Derfor skal det væk," meddelte socialdemokraternes slagfærdige socialordfører og næstformand i gruppen.

Ud røg partiet af integrationsforliget som integrationsordfører Anne Marie Meldgaard ellers møjsommeligt havde forhandlet på plads. Og glemt var partiformandens ros til samme ordfører. Hun røg nemlig også.

Næste skridt var service-eftersynet på flere i arbejde. Men i stedet for et skridt hvor Socialdemokraterne er med til at konsolidere og udbygge det forlig tyder alt på at det ender med at blive hop på stedet.

Socialdemokraterne kræver loft over kontanthjælp fjernet - i øvrigt sammen med De Radikale - mens regeringen står fast. Altså intet resultat af anstrengelserne, forliget ændres ikke.

Dernæst forsvandt Socialdemokraternes mulighed for at få indflydelse på boligpolitikken.

Boligordfører Rasmus Prehn vinkede efter rådslagning med ledelsen farvel til en plads i den boligaftale, der kommer til at forme fremtiden for den almene sektor.

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) kunne ikke imødekomme partiets krav og afbrød forhandlingerne med partiet, forklarede boligordføreren:

"Vi står ved, hvad vi hele tiden har sagt. Hvis man vil tage lejernes penge, så vil vi ikke være med, for det er ikke rimeligt."

Men som om det ikke skulle være nok.

Tilbage til Lykketoft

I forhandlingerne om at stramme reglerne for opnåelse af dansk statsborgerskab ender Socialdemokraterne også med at måtte melde pas.

Regeringen og Dansk Folkeparti har givet hinanden håndslag på, at ansøgerne skal være selvforsørgende i fire ud af fem år, før de kan blive danske statsborgere. Et forlangende som Socialdemokraterne ikke kan æde. Derfor ender stramningerne med at blive gennemført udelukkende med Dansk Folkepartis stemmer.

Sidste mulighed for en stor aftale inden velfærdskommissionen den 7. december kommer med sit udspil er året finanslovsforhandlinger.

Men her vil resultatet utvivlsomt blive, at hvis Socialdemokraterne overhovedet kommer med i noget bliver det perifere delaftaler på skole- eller miljøområdet.

Helle Thornings store satsning på at arbejde regeringen ud af kontorerne har indtil nu slået godt og grundigt fejl. Og det sandsynlige resultat af den erkendelse er at føre partiet tilbage til den 11. april 2004.

Den dag var Socialdemokraternes formand stadig Mogens Lykketoft og partiets strategi: Benhård oppositionspolitik, men nu med Lykketoft klædt ud som Thorning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her