Læsetid: 1 min.

Det kan sgu' være det samme...

I langt de fleste kommuner er det hip som hap om borgmester-kæden hænger om halsen på en socialdemokrat eller en Venstremand
15. november 2005

Det betyder ikke så meget, om man i dag har glemt læsebrillen og kommer til at sætte krydset ved en forkert kandidat, når man står i stemmeboksen. For i den praktiske politik i kommunerne har det ikke den store betydning, om det er en Socialdemokrat, en Venstremand eller en helt tredje, der sætter sig i borgmesterstolen.

Det vurderer en lang række eksperter i kommunalpolitik.

"Ser man på den konkrete politik vil det mange, mange steder være ligegyldigt om det er en Venstre-borgmester eller en socialdemokratisk borgmester," siger lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet Rikke Berg.

Hun bakkes klart op af professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen.

"I den daglige politik betyder det faktisk ikke det helt store, om det er Socialdemokraterne eller Venstre, der sidder i borgmesterstolen. Her handler det i høj grad om at være pragmatisk. At være en del af fællesskabet," siger han.

Og heller ikke, hvis man ser på nøgletallene fra de forskellige kommuner, kan der dokumenteres nogen betydelig forskel.

En opgørelse foretaget i Beskæftigelsesministeriet viser, at Venstre-kommuner både kan ligge helt i top og helt i bund, når det f.eks. handler om beskæftigelsesindsatsen - og det samme gælder for socialdemokratisk ledede kommuner.

Også på det praktiske plan erkendes det, at den ideo-logiske kurs ikke er i højsædet. Vejles SF-borgmester Flemming Christensen kender det fra egen krop.

"Man bliver nødt til at være pragmatisk. En SF-borgmester i Vejle ved jo godt, at han kun er borgmester, hvis han udstikker en mere midtsøgende kurs, end den man kender fra landspolitikken. Sådan er virkeligheden nu engang."

Men fra Socialdemokraternes landspolitikere på Christiansborg fastholder man, at der er forskel.

"Både på skoleområdet og ældreområdet er der væsentlige forskelle på, om det er en borgerlig borgmester eller en socialdemokratisk - om fokus er socialt eller koncentreres om at sænke skatten til gavn for de velstillede," siger politisk ordfører Lotte Bundsgaard.

leder på bagsidentema side 4-5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her