Læsetid: 4 min.

Nøgletal afslører store kommunale forskelle

Notat fra Beskæftigelsesministeriet afslører stor forskel på kommunernes evne til at aktivere og fastholde folk på arbejdsmarkedet. En af landets mest udsatte byer - Pandrup - topper listen, som den bedste kommune til at aktivere. Ekspert kalder tallene 'unfair'
7. november 2005

"Danmarksmester i aktivering."

Det skilt kan den lille nordjyske by Pandrup hænge om halsen, viser et notat fra Beskæftigelsesministeriet, som Information er kommet i bessiddelse af.

Ministeriet har opgjort landets 10 bedste og 10 dårligste kommuner på en lang række områder, blandt andet kommunernes evne til at aktivere folk - og her kommer Pandrup ind i billedet.

Pandrup er nemlig den bedste kommune i kategorien 'aktiveringsgrad' for matchgruppe fire og fem, som er den tunge gruppe af personer, som har svært ved at få et reelt arbejde.

Matchgruppe fire betegnes som dem, der svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet, mens gruppe fem "slet ikke kan arbejde", som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) selv udtrykker det.

Men det umulige er lykkedes i Pandrup. 63 procent fra de to matchgrupper er i aktivering, og det kommer ikke bag på Venstre-borgmester Flemming Hansen:

"Vi har nogle dygtige jobkonsulenter, som har daglig kontakt til erhvervslivet i kommunen. Desuden har vi indført det der hedder 'straks-aktivering'. Det betyder at alle unge mennesker under 25 år ikke kan få en krone udbetalt i kontanthjælp medmindre, de tager imod vores aktiveringstilbud."

På trods af Pandrups historie med massefyringer på byens stolthed - elektronikfabrikken Flextronic - vil han ikke klynke.

"I virkeligheden har vores historie gjort os i stand til at have et godt og effektivt arbejdsberedskab. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været social belastet. Vi har mange uden faguddannelse, men vi er blevet opmærksomme på problemet, og nu kan vi hjælpe de mennesker, som har svært ved at bide sig fast. Og det ansvar påtager vi os," påpeger Flemming Hansen.

Blandt de 10 bedste aktiverings-kommuner i Danmark er seks kommuner ledet af Venstre, mens Socialdemokraterne kun kan prale af at have en borgmester i top 10 - Fåborg-borgmester Britta Duelund. Tilgengæld er de to Venstre-kommuner Lejre og Samsø helt i bund med en aktiveringsgrad for matchgruppe fire og fem på kun fire procent. Ud af Lejres 49 ledige i de to matchgrupper er det kun lykkedes at sende to i aktivering.

S høster point

Men Socialdemokraterne kan også prale af at være med i det fine selskab. I Beskæftigelsesministeriet har man regnet på, i hvor høj grad, at det er lykkedes for folk i matchgruppe et, to og tre at klare sig selv uden støtte fra staten et halvt år efter aktivering. Her løber Dragsholm Kommune af med sejren.

"Jeg er stolt over tallene, men de er udtryk for en bevidst strategi. Vi har samlet alle vores sociale medarbejdere fra kommunen i noget, som vi kalder for 'formidlingshuset'. Her sidder der en medarbejder fra Dansk Arbejdsgiverforening, fra LO og sammen med vores folk kan de hurtigt og effektivt sørge for, at folk kommer de rigtige steder hen. Det er en succes, og det vil vi køre videre med," siger S-borgmester Finn Madsen.

I opgørelsen over de 10 dårligste kommuner til at fastholde folk på arbejdsmarkedet sidder Venstre på syv af dumpepladserne. Den dårligste kommune er Venstre-kommunen Tønder, hvor det kun lykkedes for tre procent af de mennesker, der har afsluttet et aktiveringsforløb, at blive selvforsøgende.

For få midler

Men kontorchef i beskæftigelses- og integrationsafdelingen i KL, Ulrik Petersen, mener ikke, at det er fair at tale om gode og dårlige kommuner, når det handler om beskæftigelsesindsatsen.

"Regeringen og Folketinget har besluttet sig til at sætte ganske beskedne krav om, hvad kommunerne skal gøre på beskæftigelsesområdet. Som følge deraf har der også kun fulgt ret så beskedne midler med. Der er så nogle kommuner, der tager bestik af den besked de indirekte får fra lovgivningsmagten og finansministeren om, at det her er ambitionsniveauet, og det holder de sig til. Tilgengæld vil andre godt bruge nogle egne skattefinansierede kroner til at gøre en ekstra indsats. Og det betyder, at der bliver en stor forskel mellem kommunerne, når man så stiller det op i tabeller," siger Ulrik Petersen.

"Træls regering"

I det hele taget er kontorchefen ikke imponeret over regeringens måde at takle beskæftigelsesproblemet på.

"Man kan sige, at det er træls, at regeringen på den ene side sender signal om beskedne ambitioner, og sætter kommunerne i en økonomisk spændetrøje for derefter at lave nogle tabeller over hvem, der er gode, og hvem der er dårlige, når det ret beset er dem, der i beskæftigelsesministeriets terminologi er dårlige i virkeligheden gør det de er blevet bedt om," siger han

I tallene fra Beskæftigelsesministeriet er det ofte de små kommuner, der ligger i top og bund og det begrunder Ulrik Petersen med de forskellige rammevilkår i de enkelte dele af landet.

"Nogle steder er det en rimelig overkommelig opgave at gøre en god indsats over for nogle kontanthjælpsmodtagere, hvor medarbejderne kender deres lus på gangen. De har ikke flere, end at det er overkommeligt. Også overkommeligt for gruppelederen eller afdelingslederen at have en fornemmelse for, hvem det handler om. Og det gør at opgaven ikke bare kvantitativt med også kvalitativt en ganske anden."

At de små kommuner også ofte ligger dårligst har også en forklaring: "Nogle gange kan det være i udkantsområder, hvor rådighedsproblemet ikke er et spørgsmål om de ledige, men at arbejdsmarkedet ikke er til rådighed. På Lolland, Sydfyn, i Odsherred og dele af Nordjylland er opgaven fem gange så vanskelig, fordi der er for lidt gang i hjulene. Man kan ikke hekse aktive og attraktive placeringsmuligheder, med mindre man vil lave kommunale projekter, men det har ofte ikke det perspektiv, som er ønskeligt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her