Læsetid: 2 min.

Radikale kræver folkeafstemning om forsvarsforbehold

Danskerne skal til folkeafstemning om de danske forsvarsforbehold, mener De Radikale. Socialdemokraterne og Venstre afviser af taktiske grunde
22. november 2005

De Radikale vil bruge EUs tænkepause om traktaten til at afskaffe det danske forsvarsforbehold.

Ifølge et beslutningsforslag som den radikale EU-ordfører Lone Dybkjær har stillet, skal danskerne allerede til folkeafstemning i efteråret 2006. Socialdemokraterne og Venstre er enig med De Radikale, men afviser af taktiske grunde.

"EU har en enestående chance for aktivt at bidrage til fred og konfliktløsning i verdens brændpunkter. Derfor er det virkelig beklageligt, at vi er efterladt på et sidespor. Vi kan både håndtere konflikt og forebyggende operationer, og det er der brug for," siger Lone Dybkjær.

I forslaget hedder det blandt andet, at "der brug for de europæiske værdier som fred, demokrati, menneskerettigheder, social og økonomisk udvikling".

EU skal altså være en modpol til verdens eneste supermagt USA, men hverken hos Socialdemokraterne eller i regeringspartiet Venstre er man klar til at tage en folkeafstemning.

Ifølge Socialdemokraternes Europaordfører Svend Auken har EU brug for en grundig debat efter et klart 'nej' til forfatningstraktaten fra befolkningerne i Frankrig og Holland.

"Vi er enige med De Radikale om, at forsvarsforbeholdet er en klar begrænsning af Danmarks rolle i internationale konflikter, men tidspunktet er ikke det rigtige for en folkeafstemning. EU er inde i skrøbelig proces efter forfatningens fald, og derfor er der i stedet brug for at få klarlagt, hvad EUs kerneopgaver er i fremtiden," siger Auken og tilføjer beskæftigelsespolitik, miljø og økonomi som de vigtigste emner på EUs dagsorden.

Dårligt tidspunkt

Formanden for Europaudvalget Charlotte Antonsen (V) er enig.

"Det er uklogt at lægge op til en folkeafstemning midt i en tænkepause om forfatningstraktaten. Det vil folk blande sammen, og derfor er der en stor sandsynlighed for et nej, og det er vi naturligvis ikke interesserede i," siger hun.

Hos Dansk Folkeparti kan man slet ikke forstå De Radikales ide om en folkeafstemning på forsvarsområdet.

"Det er vi slet ikke begejstrede for. En fælles forsvarspolitik i EU handler om noget alt for grundlæggende - at sende danske soldater i krig. Det er en opgave, der skal vedtages af de nationale stater. Det skal ikke være nogen fælles beslutning," siger Europaordfører Morten Messerschmidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her