Læsetid: 3 min.

Regeringen og DF enige om at stramme statsborgerkrav

Anders Fogh Rasmussen (V) støtter op om skærpede krav om selvforsørgelse til personer, der vil have dansk statsborgerskab. Socialdemokraterne er endnu engang dømt ude af forhandlinger
23. november 2005

Hvis der er nogen, der er enige i dansk politik, så er det regeringen og Dansk Folkeparti.

Netop som de sidste detaljer i regeringens forslag til stramninger på indfødsretsområdet er ved at falde på plads, melder Fogh klart ud i sagen til fordel for Dansk Folkepartis krav.

Personer, der vil have stemmeret og dansk pas, skal naturligvis være selvforsørgende, mener statsministeren, der dermed bakker 100 procent op om det forhandlingsnotat fra Integrationsministeriet, som Information er kommet i besiddelse af.

I notatet står der blandt andet, at man skal have arbejdet fire ud fem år for at få indfødsret.

"For det første må jeg sige, at jeg glæder mig over, at der skal strammes op om kravet for at få indfødsret. Det er der virkelig brug for. I forhold til kravet om selvforsørgelse i fire ud af fem år kan jeg kun sige, at jeg synes, at det er helt naturligt, at folk, der vil have dansk statsborgerskab, har vist, at de kan klare sig selv," siger Anders Fogh.

Flere krav fra Fogh

Udover kravet om selvforsørgelse, så er statsministeren også tilhænger af en test, som kan sortere de personer fra, der ikke har et bredt nok kendskab til dansk kultur- og historieforståelse.

"Nu vil jeg ikke gå ind i de konkrete forhandlinger, men jeg synes kun, at det er meget rimeligt, at man også her ser på, hvordan vi kan få strammet op på reglerne," siger Fogh.

Dansk Folkeparti har ved de seneste tre afstemninger stemt imod listen af personer, der har fået dansk statsborgerskab i protest mod antallet. Siden regeringen kom til magten i november 2001 har 35.223 fået dansk statsborgerskab.

I 2002 blev regeringen ellers enige med Dansk Folkeparti om at stramme op om reglerne på indfødsretsområdet. Her blev det vedtaget, at man skal have haft opholdstilladelse i mere end ni år, have en ren straffeattest, op til en prøve i dansk, og desuden må ansøgeren ikke skylde en krone til det offentlige.

Dansk Folkeparti sprang fra, og siden har Socialdemokraterne været med til at bære regeringens politik igennem.

Derfor kommer det bag på integrationsordfører Henrik Sass Larsen, at statsministeren nu melder så klart ud i sagen til fordel for Dansk Folkepartis krav.

"Jeg er meget forundret over Foghs udmelding. Vi har jo en dialog kørende med integrationsministeren. Derfor virker det helt mærkeligt, at Fogh nu blander sig i sagen og udtaler sig så kategorisk," siger Henrik Sass Larsen.

Socialdemokraterne ude

Han har før afvist kravet om at være selvforsørgende i fire ud af fem år, da dansk statsborgerskab ikke handler om kroner og øre for Socialdemokraterne.

"Vi har et forlig med regeringen i øjeblikket, som Dansk Folkeparti rendte fra. Derfor virker det meget mærkeligt, at regeringen ikke ønsker at høre vores synspunkter i sagen. Men vi vil ikke spise kravet om selvforsørgelse. Jeg indrømmer, at det nu ser meget tungt ud nu."

Ifølge Sass Larsen tegner der sig et helt klart billede af en regering, der ikke ønsker at have noget som helst med Socialdemokraterne at gøre.

"Jeg appellerer til befolkningen om at se, at det kan være svært for os at forhandle med en regering, som møder os med sådan nogle krav. Vi er med i et forlig med regeringen, fordi Dansk Folkeparti sprang fra. Vi har meldt ud, at vi gerne vil nå en aftale med regeringen på det her område. Når nu statsministeren melder så bombastisk ud i denne her sag, så vil regeringen jo ikke samarbejde med os. Det må være et led regeringens strategi," siger Henrik Sass Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her