Læsetid: 2 min.

Unge parkeres i fleksjob

Fleksjob skulle have været et alternativ til førtidspension. Nu er det bare blevet en parkeringsplads, viser rapport
3. november 2005

Der er efterspørgsel på arbejdskraft i Danmark. Specielt de unge er i høj kurs.

Virksomheder skriger på medarbejdere, og private kan ikke få håndværkere til at sætte endnu et samtalekøkken ind betalt af den tårnhøje friværdi i parcelhuset.

Alligevel ender et stigende antal unge i fleksjob med livsvarig svag tilknytning til det ordinære arbejdsmarked. Det viser en opgørelse fra DA's endnu ikke offentliggjorte Arbejdsmarkedsrapport 2005.

Fleksjob er tænkt som et alternativ til førtidspension, men siden indførelsen af fleksjob-ordningen har antallet af førtidspensionerede under 30 år ligget nogenlunde konstant på 9.000. I samme periode er 2.000 unge under 30 år blevet erklæret klar til et fleksjob.

Oveni skal lægges, at den demografiske udvikling med flere ældre og færre yngre forventedes at skære 1.000 unge fra rækken af førtidspensionister.

Konsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Stig Nørgaard, mener at tallene viser, at der er tale om "en form for efterlønsordning for unge."

"Fleksjob kan sagtens være en god ide, hvis det hindrer førtidspensioner, men hvis det bare bliver en mere økonomisk attraktiv form for hel eller delvis offentlig forsørgelse er det meget problematisk," siger han.

Stig Nørgaard mener, at kommunerne skal blive langt bedre til at visitere, fordi ordningen er attraktiv.

"Tallene indikerer jo ganske tydeligt, at der er behov for opstramninger i visiteringerne. Ellers kommer de meget økonomiske attraktive fleksjob til at virke som en magnet," siger Stig Nørgaard.

Alvorlig udvikling

Også den radikale arbejdsmarkedsordfører, Elisabeth Geday, kalder tallene voldsomme.

"Det virker umiddelbart ganske voldsomt, at antallet af førtidspensionister under 30 er konstant, mens antallet af unge fleksjobbere stiger," siger hun.

Elisabeth Geday vil nu dykke ned i rapporten for at finde bud på årsagen.

Fleksjob-ordningen blev indført under den Socialdemokratisk ledede regering i 1998. Socialministeren på det tidspunkt var Karen Jespersen.

Hun beskriver over for AGENDA udviklingen som alvorlig.

"Det er en meget alvorlig advarselslampe. Der er brug for at se på tildelingskriterierne for fleksjob, men også for at se på årsagen til, at så mange unge kommer i fleks-job," siger hun.

Karen Jespersen understreger, at ordningen bestemt ikke var tænkt som et supplement til førtidspension.

"Der er risiko for, at vi nu gentager fejlen fra 1980'erne, hvor unge på 18 år fik tildelt førtidspension på sociale kriterier, og dermed blev marginaliseret," siger hun.

I Socialministeriets vejledning om lov om aktiv socialpolitik slås det også fast, at antallet på fleksjob ikke bare lægges oven i et konstant antal på førtidspension. Snarere tværtimod

"Formålet med fleksjob er yderligere at begrænse tilgangen til førtidspension ved i stedet at give et aktivt tilbud på arbejdsmarkedet, der er tilpasset personens arbejdsevne."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her